Kuchnia Półwyspu Apenińskiego zachwyca smakoszy z całego świata. Dzięki pomidorowym sosom Podravki przygotowanie włoskich potraw stanie się proste i przyjemne.
DojrzewajÄ…ce w sÅ‚oÅ„cu warzywa, Å›wieże przyprawy, szlachetna oliwa z oliwek, wyÅ›mienite sery, a do tego lampka wybornego wina… Kuchnia wÅ‚oska kusi bogactwem smaków i różnorodnoÅ›ciÄ… potraw. Niemal każdy z 20 regionów kraju szczyci siÄ™ wÅ‚asnymi, charakterystycznymi dla niego specjaÅ‚ami, takimi jak lasagne, spaghetti, cannelloni czy zuppa alla Toscana. Tym, co Å‚Ä…czy wÅ‚oskie dania, jest wyrazisty smak oraz wysoka jakość skÅ‚adników. Ponieważ kuchnia Półwyspu ApeniÅ„skiego opiera siÄ™ na warzywach i zioÅ‚ach, uznawana jest za jednÄ… z najzdrowszych na Å›wiecie.

Większość włoskich potraw możemy z łatwością przygotować w swojej kuchni. Najpopularniejszy składnik dań śródziemnomorskich to pomidory. Najlepsze są oczywiście te świeże i dojrzewające w słońcu. Wraz z nadejściem jesieni, kiedy znikają ze sklepów, z powodzeniem możemy zastąpić je wyśmienitymi sosami pomidorowymi Podravki. Do dań rodem z Italii świetnie pasować będą: Włoski sos pomidorowy z kaparami i oregano oraz Toskański sos pomidorowy z czosnkiem i pietruszką.

CechÄ… wyróżniajÄ…cÄ… sosy Podravki jest ich skÅ‚ad – aż 93% w przypadku sosu toskaÅ„skiego i 96% w przypadku sosu wÅ‚oskiego stanowiÄ… Å›wieże pomidory! Oprócz nich oba sosy zawierajÄ… także oliwÄ™ z oliwek, cebulÄ™ oraz czosnek. WÅ‚oski sos pomidorowy z kaparami i oregano dodatkowo wzbogacono odrobinÄ… chilli. Sosy Podravki, podobnie jak pozostaÅ‚e produkty pomidorowe firmy, powstaÅ‚y z naturalnych skÅ‚adników i nie zawierajÄ… konserwantów. SÄ… bogatym źródÅ‚em bÅ‚onnika, potasu, ß-karotenu, witamin C i E, oraz likopenu, który jest naturalnym antyoksydantem, chroniÄ…cym nas przed chorobami ukÅ‚adu krwionoÅ›nego.

Zarówno WÅ‚oski sos pomidorowy z kaparami i oregano jak i ToskaÅ„ski sos pomidorowy z czosnkiem i pietruszkÄ… powstaÅ‚y na bazie pomidorów drobno krojonych, dziÄ™ki czemu z Å‚atwoÅ›ciÄ… przygotujemy popularne sosy do makaronu, ulubionej pizzy, lasagne, a także tradycyjnÄ… wÅ‚oskÄ… zupÄ™ minestrone oraz szybkie przystawki, np. la pauzella – chleb maczany w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli oraz ziół. Sosy Podravki doskonale sprawdzÄ… siÄ™ także jako dip, zimny dodatek do grillowanego miÄ™sa czy opiekanego pieczywa.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Makaron spaghetti ugotowany ile waży
wyposa?enie kuchni

Wersja do druku