Na początek potrzebne będzie nam 15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek oraz 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku.

Składniki marynaty pikantnej:

1 łyżka sosu Sambal Oelek TaoTao ,
1 marynowana papryczka chili TaoTao,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
sok z 1 cytryny,
1 cebula szalotka,
listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła,
sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzania:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować 4-5 minut do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku.

Smacznego!



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ziołolecznictwo ludowe

Wersja do druku