Kwas foliowy a dieta przyszłych mam
Spis treści
Autor
Jest niezbędny w diecie przyszłych mam oraz kobiet w ciąży. Dieta większości z nas nie gwarantuje nam jego wystarczającej ilości. – Mowa tu oczywiście o kwasie foliowym – Jakie ma właściwości i jak go dostarczyć do naszego organizmu.
Wersja do druku
Nie każda kobieta zdaje sobie sprawę jak ważny jest kwas foliowy dla zdrowia przyszłych pociech. Badania naukowe dowodzą, iż regularne zażywanie kwasu foliowego przed i w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka (takich jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa czy przepuklina oponowo-rdzeniowa) nawet o ponad 70 proc.
Dzisiejsze zawrotne tempo życia powoduję, że odżywiamy się nieregularnie i „szybko” tzn. nasz całodzienny jadłospis jest ubogi w niezbędne dla zachowania zdrowia witaminy i składniki mineralne. Niedobór folianów może być przyczyną anemii, która nie tylko niekorzystnie wpływa na stan zdrowia przyszłej matki, ale także, gdy kobieta jest w ciąży, może zakłócić prawidłowy rozwój dziecka. Szczególnie narażone na niedobory są kobiety zażywające doustną antykoncepcję, ponieważ wchłanianie kwasu foliowego jest u nich zaburzone.
Foliany mają wielokierunkowe działanie w naszym organizmie, a ich odpowiednia podaż wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy a także na układ nerwowy. Ponadto kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego ukształtowania cewy nerwowej u płodu. Dlatego w celach profilaktycznych zaleca się kobietom w wieku rozrodczym jego codzienne spożycie w ilości 0,4 mg. Odpowiednia ilość kwasu foliowego jest szczególnie istotna na 4 tygodnie przed poczęciem (najlepiej gdyby był to okres nawet 3 miesięcy), ponieważ taki okres jest potrzebny do wysycenia organizmu tą niezbędną witaminą. W czasie ciąży przynajmniej przez pierwszy trymestr powinniśmy dostarczać do organizmu 0,6 mg folianów dziennie (zgodnie z najnowszymi, przyjętymi w 2008 roku normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia).
W celu zapewnienia odpowiedniej dawki kwasu foliowego nasz codzienny jadłospis powinien być pełen bogatych w ten składnik produktów. Należą do nich warzywa liściaste jak szpinak, wszystkie rodzaje kapust, brukselka, brokuły, sałata oraz wiele owoców (maliny, kiwi, awokado). Także wątroba, żółtka jaj i rośliny strączkowe mogą zaopatrzyć nasz organizm w jego znaczne ilości. Na uwagę zasługuję fakt, iż kwas foliowy z pożywienia jest wchłaniany jedynie około w 50 proc., dodatkowo łatwo ulega uszkodzeniu pod wpływem światła czy temperatury, dlatego warto zwłaszcza w okresach zwiększonego zapotrzebowania jak ciąża czy anemia sięgnąć po kwas foliowy w tabletkach np. popularny preparat Folik. Kwas foliowy zawarty w tabletkach jest przyswajalny prawie w 100 proc.
Odpowiednia dawka kwasu foliowego zapewni zdrowie nie tylko przyszłym mamom, ale też ich pociechom. Ponieważ nasz organizm nie magazynuje tego składnika w naszym organizmie (jego nadmiar jest usuwany z moczem) starajmy się każdego dnia spożywać jak największe ilości kwasu foliowego wraz z naturalnym pożywieniem lub uzupełniajmy dietę odpowiednimi, przebadanymi klinicznie preparatami.
Diana Wolańska, dietetyk kliniczny
Dzisiejsze zawrotne tempo życia powoduję, że odżywiamy się nieregularnie i „szybko” tzn. nasz całodzienny jadłospis jest ubogi w niezbędne dla zachowania zdrowia witaminy i składniki mineralne. Niedobór folianów może być przyczyną anemii, która nie tylko niekorzystnie wpływa na stan zdrowia przyszłej matki, ale także, gdy kobieta jest w ciąży, może zakłócić prawidłowy rozwój dziecka. Szczególnie narażone na niedobory są kobiety zażywające doustną antykoncepcję, ponieważ wchłanianie kwasu foliowego jest u nich zaburzone.
Foliany mają wielokierunkowe działanie w naszym organizmie, a ich odpowiednia podaż wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy a także na układ nerwowy. Ponadto kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego ukształtowania cewy nerwowej u płodu. Dlatego w celach profilaktycznych zaleca się kobietom w wieku rozrodczym jego codzienne spożycie w ilości 0,4 mg. Odpowiednia ilość kwasu foliowego jest szczególnie istotna na 4 tygodnie przed poczęciem (najlepiej gdyby był to okres nawet 3 miesięcy), ponieważ taki okres jest potrzebny do wysycenia organizmu tą niezbędną witaminą. W czasie ciąży przynajmniej przez pierwszy trymestr powinniśmy dostarczać do organizmu 0,6 mg folianów dziennie (zgodnie z najnowszymi, przyjętymi w 2008 roku normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia).
W celu zapewnienia odpowiedniej dawki kwasu foliowego nasz codzienny jadłospis powinien być pełen bogatych w ten składnik produktów. Należą do nich warzywa liściaste jak szpinak, wszystkie rodzaje kapust, brukselka, brokuły, sałata oraz wiele owoców (maliny, kiwi, awokado). Także wątroba, żółtka jaj i rośliny strączkowe mogą zaopatrzyć nasz organizm w jego znaczne ilości. Na uwagę zasługuję fakt, iż kwas foliowy z pożywienia jest wchłaniany jedynie około w 50 proc., dodatkowo łatwo ulega uszkodzeniu pod wpływem światła czy temperatury, dlatego warto zwłaszcza w okresach zwiększonego zapotrzebowania jak ciąża czy anemia sięgnąć po kwas foliowy w tabletkach np. popularny preparat Folik. Kwas foliowy zawarty w tabletkach jest przyswajalny prawie w 100 proc.
Odpowiednia dawka kwasu foliowego zapewni zdrowie nie tylko przyszłym mamom, ale też ich pociechom. Ponieważ nasz organizm nie magazynuje tego składnika w naszym organizmie (jego nadmiar jest usuwany z moczem) starajmy się każdego dnia spożywać jak największe ilości kwasu foliowego wraz z naturalnym pożywieniem lub uzupełniajmy dietę odpowiednimi, przebadanymi klinicznie preparatami.
Diana Wolańska, dietetyk kliniczny
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Meble designerskie – podkreśl styl swoich wnętrz
Aranżacja wnętrz to sztuka, która pozwala wyrazić osobowość i styl domowników. Aby każde pomieszczenie stało się wyjątkowe i funkcjonalne
SOS dla skóry atopowej - jak przygotować kąpiel, by nawilżyć i ukoić podrażnioną skórę?
Zmagasz się z problemem skóry atopowej? Zauważasz, że jest ona sucha i szorstka, jednak nie wiesz, jak łagodzić kolejne podrażnienia? Rozwiązanie jest s
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy