Przyrządzanie świeżej ryby jest dla wielu z nas czynnością kojarzącą się z mnóstwem sprzątania, a także nieprzyjemnym zapachem, pozostającym na blatach i deskach do krojenia. Papier do pieczenia marki PACLAN zaoszczędzi nam tych kłopotów.

Wszyscy wiemy, że aby smacznie przyrządzić świeżą rybę, nie wystarczy tylko wrzucić ją na patelnię – wcześniej czeka nas jej przygotowanie. Sprawiając rybę, najczęściej kładziemy ją na stole lub desce do krojenia – czynność ta kojarzy nam się zazwyczaj z przykrym zapachem, którego później bardzo trudno pozbyć się z używanych naczyń. Zamiast szorować je w nieskończoność wybierz prostszą drogę i użyj Papieru do pieczenia PACLAN – rozłóż jego arkusz na stole i na nim sprawiaj świeżą rybę.

Papier do Pieczenia PACLAN, dzięki dwustronnej warstwie silikonu, pokrywającej go z obu stron, nie przepuszcza tłuszczu i przykrych zapachów. Ochroni nasz stół lub drewnianą deskę do krojenia przed trudnymi do wywabienia nieprzyjemnymi pozostałościami. Papier jest gruby i wytrzymały, więc nie musisz obawiać się, że zawinięte w niego odpadki rozerwą go i spowodują nieporządek.

Zamieńmy mrożonki na świeże ryby. Ułatwmy sobie życie – zastosujmy proste i praktyczne sposoby. Użyjmy Papieru do pieczenia PACLAN, a sprawianie ryby na pewno przestanie nam się kojarzyć z zapachowymi uciążliwościami.

Papier do pieczenia PACLAN: 8m x 38cm, cena: ok. 4,81 zł


Przepis na rybę zapiekaną:


Składniki:

2 porcje świeżego pstrąga
Jajko
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany
½ cytryny
Kilka gałązek koperku
Biały pieprz

1.    Świeżą rybę w pierwszej kolejności należy oskrob z łusek. Dobrze jest sparzyć całą rybę wrzątkiem – łatwiej wtedy zeskrobać łuski za pomocą noża lub tarki do ryb.
2.    Rozłóż spory arkusz Papieru do pieczenia PACLAN na stole lub desce do krojenia, połóż na nim rybę i zabierz się do patroszenia. Rozetnij rybę od ogona w stronę głowy i ostrożnie wyjmij wnętrzności, uważając, żeby nie przebić woreczka żółciowego, ponieważ grozi to tym, że ryba przejdzie smakiem goryczy. Jeśli ci się to przydarzy, jak najszybciej opłucz rybę i ręce pod zimną, bieżącą wodą.
3.    Posprzątaj po sprawianiu ryby – zwiń arkusz Papieru do pieczenia PACLAN razem z odpadkami, uważając, by zebrać wszystkie resztki i wyrzuć wszystko do kosza na śmieci.
4.    Tuszę opłucz, osusz i natrzyj solą.
5.    Natłuść żaroodporne naczynie, wstaw do kuchenki na 2 min. Rybę ułóż grzbietem do góry, rozkładając części brzuszne.
6.    Jajko wymieszaj z bułką tartą, posmaruj rybę i wstaw ją do mikrofalówki na 15 minut.
7.    Polewaj rybę sosem ze śmietany, masła i białego pieprzu.
8.    Pstrąga przełóż na talerz i udekoruj cytryną i koperkiem.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma flądra wędzona

Wersja do druku