Świat na talerzu
Spis treści
Autor
Oferta mrożonek Felco odkryje przed nami smaki różnych zakątków świata.
W kulinarnej wędrówce udajmy się na chwilę do kilku regionów Francji.
Wśród malowniczych krain Francji Prowansja, Bretania i Nicea to regiony, które ujmują idyllicznym krajobrazem gajów oliwnych, rybackich wiosek-miasteczek i ich bogatej historii zapisanej również na kartach kulinarnych ksiąg. Wyrafinowana kuchnia francuska służy za wzór zdrowego stylu życia, a swą lekkość i wykwintność zawdzięcza w głównej mierze warzywom i ziołom. Dania gotowe Felco: Bretania, Kurczak po prowansalsku oraz Nicea, nawiązując do regionalnych francuskich receptur, przeniosą wszystkich smakoszy w niezapomnianą kulinarną wycieczkę po malowniczych regionach Francji.
Nicea zachwyca swoim nadmorskim klimatem, zapachem uprawianych cytrusów, winorośli i kwiatów. Wśród niezliczonych kafejek, na stołach królują wino i warzywa. Wśród nich można spotkać cukinię, fasolę szparagową, marchew, paprykę, cebulę i kukurydzę. Tworzą one harmonię smaków, którą odnajdziemy również w Mieszance warzywnej "Nicea". Jej smak wzbogaca kalafior Romanesco, który oddaje niepowtarzalność nicejskiej kuchni. Jasnozielone różyczki kalafiora przypominają kształtem minarety i odznaczają się wyjątkowym składem odżywczym. Dużo w nim prowitamin A i witamin z grupy B. Aby serwować Mieszankę warzywną "Nicea" w prawdziwie francuskim wydaniu, należy polać ją delikatnym sosem typu winegret. Można ją również wzbogacić smakiem serów, ryb, makaronów i aromatycznych przypraw.
Prowansja położona w południowo - wschodniej części Francji wpisuje się w jej krajobraz nie tylko idyllicznymi wioskami, samotnymi zatokami i bajkowymi zakątkami Lazurowego Wybrzeża, ale przede wszystkim specyficzną kuchnią. Ceni się tu między innymi delikatne mięso z kurczaka. Propozycja Felco na gotowe danie z "Kurczaka po prowansalsku" czerpie z bogatej tradycji podawania go wraz z brokułami, marchewką, kukurydzą i z dodatkiem sosu. Specjalna receptura sosu opiera się na połączeniu ziół zbieranych na wzgórzach Prowansji takich jak: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn i majeranek. "Kurczak po prowansalsku" Felco jest daniem gotowym i łatwym do przyrządzenia. Zawartość torebki wystarczy wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju aby po chwili zakosztować smaku Prowansji. Danie można podawać z ryżem lub makaronem.
Mieszkańcy Bretanii - krainy położonej na surowym półwyspie nad Atlantykiem cenią natomiast nowatorstwo. Kuchnia bretońska czerpie ze swej bogatej celtyckiej przeszłości, a jej prawdziwym skarbem jest fasolka. Oryginalna receptura fasolki "a la bretonne", czyli po bretońsku, składa się z kawałeczków pomidorów, marchwi, cebuli oraz pora, selera i sosu pomidorowego. Taki jej skład odzwierciedla opakowanie Mieszanki warzywnej z sosem "Bretania" Felco. Stanowi ona łatwy i szybki sposób na syte i pełnowartościowe danie. Mieszkańcy miasta Paimpol, słynącego w Bretanii z uprawy białej odmiany fasoli, od wieków uważają ją za wysokobiałkowy rarytas, twierdząc, że świat kręci się tylko wokół pełnego fasoli talerza.
Dostępność sprzedaży:
Mieszanka warzywna "Nicea" (skład: cukinia, fasola szparagowa, marchew, kalafior Romanesco, papryka, cebula, kukurydza) kosztuje ok. 3,60 zł.
Mieszanka warzywna z sosem "Bretania" (skład: fasola ziarno, pomidory, marchew, cebula, por, seler, sos pomidorowy) kosztuje ok. 3,90 zł.
"Kurczak po prowansalsku" (skład: brokuły, marchew, kukurydza, mięso - piersi z kurczaka) kosztuje ok. 9,50 zł.
Kalafior gotowany z bułką tartą kcal
Rosół na piersiach z kurczaka kalorie
Kergulena jak przyrządzić
Cukinia gotowana kcal
Wersja do druku
Nicea zachwyca swoim nadmorskim klimatem, zapachem uprawianych cytrusów, winorośli i kwiatów. Wśród niezliczonych kafejek, na stołach królują wino i warzywa. Wśród nich można spotkać cukinię, fasolę szparagową, marchew, paprykę, cebulę i kukurydzę. Tworzą one harmonię smaków, którą odnajdziemy również w Mieszance warzywnej "Nicea". Jej smak wzbogaca kalafior Romanesco, który oddaje niepowtarzalność nicejskiej kuchni. Jasnozielone różyczki kalafiora przypominają kształtem minarety i odznaczają się wyjątkowym składem odżywczym. Dużo w nim prowitamin A i witamin z grupy B. Aby serwować Mieszankę warzywną "Nicea" w prawdziwie francuskim wydaniu, należy polać ją delikatnym sosem typu winegret. Można ją również wzbogacić smakiem serów, ryb, makaronów i aromatycznych przypraw.
Prowansja położona w południowo - wschodniej części Francji wpisuje się w jej krajobraz nie tylko idyllicznymi wioskami, samotnymi zatokami i bajkowymi zakątkami Lazurowego Wybrzeża, ale przede wszystkim specyficzną kuchnią. Ceni się tu między innymi delikatne mięso z kurczaka. Propozycja Felco na gotowe danie z "Kurczaka po prowansalsku" czerpie z bogatej tradycji podawania go wraz z brokułami, marchewką, kukurydzą i z dodatkiem sosu. Specjalna receptura sosu opiera się na połączeniu ziół zbieranych na wzgórzach Prowansji takich jak: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn i majeranek. "Kurczak po prowansalsku" Felco jest daniem gotowym i łatwym do przyrządzenia. Zawartość torebki wystarczy wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju aby po chwili zakosztować smaku Prowansji. Danie można podawać z ryżem lub makaronem.
Mieszkańcy Bretanii - krainy położonej na surowym półwyspie nad Atlantykiem cenią natomiast nowatorstwo. Kuchnia bretońska czerpie ze swej bogatej celtyckiej przeszłości, a jej prawdziwym skarbem jest fasolka. Oryginalna receptura fasolki "a la bretonne", czyli po bretońsku, składa się z kawałeczków pomidorów, marchwi, cebuli oraz pora, selera i sosu pomidorowego. Taki jej skład odzwierciedla opakowanie Mieszanki warzywnej z sosem "Bretania" Felco. Stanowi ona łatwy i szybki sposób na syte i pełnowartościowe danie. Mieszkańcy miasta Paimpol, słynącego w Bretanii z uprawy białej odmiany fasoli, od wieków uważają ją za wysokobiałkowy rarytas, twierdząc, że świat kręci się tylko wokół pełnego fasoli talerza.
Dostępność sprzedaży:
Mieszanka warzywna "Nicea" (skład: cukinia, fasola szparagowa, marchew, kalafior Romanesco, papryka, cebula, kukurydza) kosztuje ok. 3,60 zł.
Mieszanka warzywna z sosem "Bretania" (skład: fasola ziarno, pomidory, marchew, cebula, por, seler, sos pomidorowy) kosztuje ok. 3,90 zł.
"Kurczak po prowansalsku" (skład: brokuły, marchew, kukurydza, mięso - piersi z kurczaka) kosztuje ok. 9,50 zł.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma fasolka po bretońskuKalafior gotowany z bułką tartą kcal
Rosół na piersiach z kurczaka kalorie
Kergulena jak przyrządzić
Cukinia gotowana kcal
Wersja do druku
Szukaj
Paleniska ogrodowe – serce przydomowej przestrzeni
W obliczu coraz szybszego tempa życia poszukujemy sposobów na relaks i odpoczynek na łonie natury, nie wyjeżdżając daleko od domu. W tym kontekście
Wanna wolnostojąca przyścienna – nowoczesność i elegancja w łazience
Współczesne tendencje w projektowaniu wnętrz łazienkowych coraz częściej skłaniają się ku połączeniu funkcjonalności z wyrafinowanym stylem. W
Zakolanówki - ponadczasowy element garderoby
Zakolanówki, często postrzegane jedynie jako element stroju szkolnego lub rekwizyt z kreskówek, na przestrzeni lat ewoluowały, stając się waż
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosną i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn