Bułgarzy jako pierwsi wprowadzili prohibicję. Rządzący w XI w. chan Krum zabronił produkcji wina i nakazał likwidację wszystkich winnic. Gdy przez cztery wieki Bułgaria była częścią imperium Osmańskiego, hodowli winorośli nie dopuszczał Koran.
Trudna historia kraju nie zdołała zniszczyć kultywowanej od wieków na Bałkanach tradycji tego szlachetnego trunku. Nie tylko był on nieodłącznym elementem wszystkich bułgarskich świąt, ale stał się jedną z wizytówek Bułgarii na świecie.

VINEX SLAVYANTSI od ponad 100 lat dostarcza bułgarskie wina na europejskie stoły. Wyjątkową
propozycją od producenta jest duet wytrawnych win: czerwonego PINOT NOIR i białego CHARDONNAY. Wina pochodzą z kolekcji Special Reserve, stworzonej po to, by wyszczególnić produkty o najwyższej jakości. Szlachetne, rasowe wina jakościowe to duma winnicy Slavyantsi. Marka Slavyantsi to przede wszystkim gwarancja czasu poświęconego każdej butelce. Dojrzałe w bułgarskim słońcu winogrona poddaje się  skrzętnej selekcji. Potem, po długim leżakowaniu wino rozlewane jest i butelkowane na miejscu, co daje pewność oryginalnego pochodzenia. Efektem misternego, czasochłonnego procesu produkcji są wina o nasyconym aromacie i interesującym, wyszukanym bukiecie.



SPECIAL RESERVE PINOT NOIR
to wytrawne czerwone wino o łagodnym, aksamitnym smaku. Wyznawców teorii, że wytrawne wina przeznaczone są tylko dla doświadczonych pasjonatów, PINOT NOIR zaskoczy i ujmie delikatnością i lekkością smaku. Entuzjastów przekonanych, że wina prawdziwe, to wina czerwone, oczaruje wyjątkowością smaku. Przy pierwszym wychyleniu kieliszka lekki wrzosowy zapach przerodzi się w owocowy posmak czarnej porzeczki z odrobiną suszonej śliwki. Ciemnośliwkowa barwa trunku nada kolorytu każdemu posiłkowi. Legendarny smak burgundzkiego wina znakomicie komponuje się z serami i potrawami mięsnymi. Umiejętnie podkreśla smak pieczonej wołowiny i drobiu. Klasyczna, gustowna butelka z ciemnego szkła uczyni z wina prezent właściwy na każdą okazję. Elegancka, prosta etykieta w stonowanych kolorach dodaje wrażenia dobrego smaku i wysokiej klasy wina.
PINOT NOIR najlepiej smakuje serwowane w temp. 16-18 C i otwarte na godzinę przed spożyciem.

SPECIAL RESERVE CHARDONNAY
  to białe wytrawne wino o harmonijnym, kwiatowym bukiecie. Lekki, subtelny aromat przeradza się w posmak korzenny, by pozostawić przyjemny ton winny. Jasnożółty kolor jest zapowiedzią delikatnego smaku, którym delektować się będą amatorzy lżejszych, a jednocześnie wykwintnych win. CHARDONNAY wyśmienicie łączy się   z drobiem, wędlinami, rybami i łagodnymi serami. Przed podaniem schłodzić do temp. 10-12 C.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Winogrona tabela kalorii
Kergulena jak przyrządzić
Ile kalorii ma strogonow

Wersja do druku