Krewetki w bekonie Tao Tao
Spis treści
Autor
Składniki:
15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek, 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku
Składniki marynaty pikantnej:
1 łyżka sosu Sambal Oelek TaoTao
1 marynowana papryczka chili TaoTao
jako dip słodko-pikantny sos chili TaoTao,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
sok z 1 cytryny,
1 cebula szalotka,
listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła, sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować lub włożyć do piekarnika aż do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku. Gotowe krewetki podawać ze słodko-pikantnym sosem chili. Smacznego!
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: chińska
Smak ostry
Czas przygotowania: 30-60 min.
Ilość porcji: 4 porcje
Wersja do druku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować lub włożyć do piekarnika aż do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku. Gotowe krewetki podawać ze słodko-pikantnym sosem chili. Smacznego!
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: chińska
Smak ostry
Czas przygotowania: 30-60 min.
Ilość porcji: 4 porcje
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kurczak pieczony w piekarnikuWersja do druku
Szukaj
Paleniska ogrodowe – serce przydomowej przestrzeni
W obliczu coraz szybszego tempa życia poszukujemy sposobów na relaks i odpoczynek na łonie natury, nie wyjeżdżając daleko od domu. W tym kontekście
Wanna wolnostojąca przyścienna – nowoczesność i elegancja w łazience
Współczesne tendencje w projektowaniu wnętrz łazienkowych coraz częściej skłaniają się ku połączeniu funkcjonalności z wyrafinowanym stylem. W
Zakolanówki - ponadczasowy element garderoby
Zakolanówki, często postrzegane jedynie jako element stroju szkolnego lub rekwizyt z kreskówek, na przestrzeni lat ewoluowały, stając się waż
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosną i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn