Zdrowa kuchnia śródziemnomorska
Spis treści
Autor
Dlaczego Włosi zawsze tryskają energią, Kreteńczycy dożywają 100 lat a Greczynki poszczycić się mogą długimi, zdrowymi włosami? To oczywiście zasługa promieni słonecznych, które dostarczają nam życiodajnej witaminy D. Ale nie tylko.
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma tuńczyk z puszki
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
Szproty w sosie pomidorowym kcal
Dno oka
Ile kalorii ma potrawka z kurczaka
Wersja do druku
Aby długo cieszyć się dobrym samopoczuciem, świetnym zdrowiem i nienagannym wyglądem, nie wystarczy tylko korzystać z hojności słońca. Lekarze, dietetycy oraz psychologowie są zgodni: dieta zwana śródziemnomorską przyczynia się w znacznym stopniu do poprawienia jakości naszego życia. W jaki sposób? To bardzo proste! Związki zawarte w rybach, owocach morza, oliwie z oliwek oraz naturalnych owocach i warzywach tworzą idealne połączenie witamin i składników mineralnych w proporcjach doskonale zaspokajających potrzeby dorosłego człowieka. Najciekawszy jest fakt, że osobno produkty te nie wywierają wielkiego wpływu na zdrowie. Dopiero ich połączenie jest dobroczynne dla naszego organizmu.
Zarówno amatorów kuchni śródziemnomorskiej, jak i dopiero początkujących jej miłośników ucieszy zapewne fakt, że stworzenie prawdziwej włoskiej lub greckiej potrawy nie wiąże się z horrendalnymi rachunkami ani też z męczącym poszukiwaniem odpowiednich składników. Wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia śródziemnomorskiego dania możemy kupić zarówno w supermarkecie jak i w osiedlowym sklepie. Na początek możemy pokusić się o lekki i prosty w przygotowaniu śródziemnomorski obiadek. Potrzebne nam będzie zaledwie: 400g makaronu typu spaghetti, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 puszka tuńczyka, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, papryka, sól, pieprz i bazylia. Przygotowanie? Nic prostszego! Wystarczy zeszklić cebulę, rozgnieść pomidory, dodać pokrojoną paprykę, doprawić i cały czas mieszać na patelni. Po kilku minutach dodać tuńczyka, czosnek i gotowe. Do dekoracji poleca się listki świeżej bazylii.
Jeśli jednak chcemy, aby nasza potrawa smakowała iście śródziemnomorsko i była prawdziwie zdrowa, nie warto sięgać po pierwsze z brzegu produkty. Makaron powinien być wykonany z pszenicy twardej, czyli durum. Dzięki temu nie rozgotuje się i pozostanie al dente. Na opakowaniach takich makaronów znaleźć możemy też tajemnicze słowo semolina. Bez obaw, to po prostu mąka powstała ze zmielenia tego właśnie zboża. Uważana jest ona za idealną do produkcji makaronów i stosowana szeroko w rodzimym przemyśle włoskim. Jeśli chodzi o oliwę, nie zadowalajmy się pierwszym lepszym produktem sygnowanym tą nazwą. Poszukajmy natomiast ciemnozielonych butelek, chroniących zawartość przed działaniami promieni słonecznych. Co najważniejsze jednak, są to oliwy extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia. Oznacza to, że zawartość butelek nie była w jakikolwiek sposób przetwarzana chemicznie, a jest po prostu stuprocentowym sokiem z oliwek. Dzięki temu posiada charakterystyczny, lekko owocowy aromat. Taka właśnie oliwa (a nie olej jak to zwykle bywa) może być także dodawana do tuńczyków w puszce. Te natomiast winny być w jednym kawałku - wtedy mamy pewność, że to, co jemy jest stuprocentową rybą. Jeśli chodzi zaś o pomidory w puszce, to do dań śródziemnomorskich możemy wykorzystywać różne ich rodzaje. Może warto zdecydować się na odrobinę szaleństwa i poeksperymentować z pomidorami z dodatkiem czosnku, bazylii czy ziół? Najlepiej jednak, gdy są zbierane i konfekcjonowane w tym samym dniu, aby zachować pełnię aromatu.
Jeśli będziemy pamiętać o tych kilku zasadach, nasze śródziemnomorskie dania będą nie tylko smaczniejsze, ale także o wiele bardziej zdrowe. Buon apetito!
Zarówno amatorów kuchni śródziemnomorskiej, jak i dopiero początkujących jej miłośników ucieszy zapewne fakt, że stworzenie prawdziwej włoskiej lub greckiej potrawy nie wiąże się z horrendalnymi rachunkami ani też z męczącym poszukiwaniem odpowiednich składników. Wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia śródziemnomorskiego dania możemy kupić zarówno w supermarkecie jak i w osiedlowym sklepie. Na początek możemy pokusić się o lekki i prosty w przygotowaniu śródziemnomorski obiadek. Potrzebne nam będzie zaledwie: 400g makaronu typu spaghetti, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 puszka tuńczyka, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, papryka, sól, pieprz i bazylia. Przygotowanie? Nic prostszego! Wystarczy zeszklić cebulę, rozgnieść pomidory, dodać pokrojoną paprykę, doprawić i cały czas mieszać na patelni. Po kilku minutach dodać tuńczyka, czosnek i gotowe. Do dekoracji poleca się listki świeżej bazylii.
Jeśli jednak chcemy, aby nasza potrawa smakowała iście śródziemnomorsko i była prawdziwie zdrowa, nie warto sięgać po pierwsze z brzegu produkty. Makaron powinien być wykonany z pszenicy twardej, czyli durum. Dzięki temu nie rozgotuje się i pozostanie al dente. Na opakowaniach takich makaronów znaleźć możemy też tajemnicze słowo semolina. Bez obaw, to po prostu mąka powstała ze zmielenia tego właśnie zboża. Uważana jest ona za idealną do produkcji makaronów i stosowana szeroko w rodzimym przemyśle włoskim. Jeśli chodzi o oliwę, nie zadowalajmy się pierwszym lepszym produktem sygnowanym tą nazwą. Poszukajmy natomiast ciemnozielonych butelek, chroniących zawartość przed działaniami promieni słonecznych. Co najważniejsze jednak, są to oliwy extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia. Oznacza to, że zawartość butelek nie była w jakikolwiek sposób przetwarzana chemicznie, a jest po prostu stuprocentowym sokiem z oliwek. Dzięki temu posiada charakterystyczny, lekko owocowy aromat. Taka właśnie oliwa (a nie olej jak to zwykle bywa) może być także dodawana do tuńczyków w puszce. Te natomiast winny być w jednym kawałku - wtedy mamy pewność, że to, co jemy jest stuprocentową rybą. Jeśli chodzi zaś o pomidory w puszce, to do dań śródziemnomorskich możemy wykorzystywać różne ich rodzaje. Może warto zdecydować się na odrobinę szaleństwa i poeksperymentować z pomidorami z dodatkiem czosnku, bazylii czy ziół? Najlepiej jednak, gdy są zbierane i konfekcjonowane w tym samym dniu, aby zachować pełnię aromatu.
Jeśli będziemy pamiętać o tych kilku zasadach, nasze śródziemnomorskie dania będą nie tylko smaczniejsze, ale także o wiele bardziej zdrowe. Buon apetito!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąIle kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma tuńczyk z puszki
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
Szproty w sosie pomidorowym kcal
Dno oka
Ile kalorii ma potrawka z kurczaka
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji