Tricolor – ajerkoniak, kawa i lody

Autor:


Zima to okres, w którym w szczególny sposób należy sprawiać sobie i bliskim przyjemności. W naszej zimowej diecie, oprócz rozgrzewających potraw, powinny zatem znaleźć się smakołyki, których jedzenie daje nam przyjemność. Do takich smacznych przekąsek można zaliczyć również lody.

Włączając je do naszej diety nie powinniśmy obawiać się wychłodzenia organizmu spowodowanego spożyciem lodów. Zdaniem ekspertów prawdopodobieństwo przeziębienia i bólu gardła wywołanego jedzeniem lodów w zimie jest mniejsze niż latem. Lody można jeść bez obaw przez cały rok!

Przepis dla 2 dorosłych osób.

Składniki:

8 cl ajerkoniaku
8 cl świeżo zaparzonej mocnej kawy
2 gałki lodów Carte d’Or Advokat

Wykonanie:

Ajerkoniak rozlać do dwóch kieliszków lub małych szklanek. Po ściance kieliszka nalać delikatnie gorącą kawę, tak aby nie zmieszać od razu ajerkoniaku z kawą, dodać lody i od razu podawać.


...