Pomysły na szybkie, lekkie i smaczne śniadanie

Autor:


Przygotowanie szybkiego i smacznego śniadania bywa wyzwaniem ale mając w zanadrzu kilka fajnych pomysłów możemy stworzyć naprawdę iście królewską ucztę. A o to kilka propozycji, które pomogą nam przyrządzić oryginalne i pyszne posiłki.

Zacznijmy od mini kanapek na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji. Przygotujmy bagietkę, kilka plasterków szynki, wędzonego łososia, sałatę, pomidorki cherry, ogórki, twarożek oraz odrobinę majonezu. Bagietkę kroimy według potrzeb na grubsze kromki, które delikatnie podpiekamy wstawiając na 10 minut do piekarnika. Tak przygotowane pieczywo dekorujemy sałatą, następnie szynką, na którą kładziemy plasterek ogórka, później odrobinę majonezu i przekrojony na pół pomidorek cherry. Druga opcja to twarożek, a na nim kawałek wędzonego łososia, który możemy skropić odrobiną soku z cytryny. Do tego szklanka soku pomarańczowego i śniadanie gotowe. Całość zajmie max 20 minut.

Dla wielbicieli płatków owsianych proponujemy ich połączenie z konfiturami lub miodem. Zaczynając jednak od początku. Płatki zalewamy przegotowaną gorącą wodą pozostawiając je pod przykryciem na 15 minut. Odcedzamy, po czym zalewamy ciepłym mlekiem, a następnie dodajemy do nich konfitury, miód, migdały czy dowolną mieszankę bakaliową. Koniecznie zwracajmy uwagę na jakość bakalii jakie dodajemy do posiłków ponieważ mają ogromny wpływ na smak naszego śniadania. Na przygotowanie tego posiłku, również nie poświęcimy więcej niż 20 minut.

I płatki pełnoziarniste, które coraz częściej pojawiają się w naszym porannym menu. Jest to najszybszy posiłek jaki możemy przygotować. Jakie płatki wybrać? Takie, które zostały przygotowane z najwyższej jakości składników. Jeśli chcemy mieć pewność, że spożywamy najlepsze produkty, sięgajmy tylko po te od znanych producentów. Na przykład Bakalland przygotował kilka nowych błyskawicznych i pożywnych mixów w sam raz na pierwszy posiłek dnia, a wśród nich doskonałej jakości mieszankę płatków zbożowych, pysznych owoców oraz płatków w polewie dostępnych w trzech różnych kompilacjach smakowych. Warto podkreślić, że produkty te są cennym źródłem błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin B1 i E – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy już wybierzemy ulubione zestawienie smakowe zawsze możemy wzbogacić je o składniki, bez których nie potrafimy sobie wyobrazić śniadania, np. o pestki dyni czy orzechy. Po dodaniu dodatkowych składników, wystarczy zalać mieszankę mlekiem bądź dodać naturalny jogurt i możemy śmiało rozpieszczać nasze kubki smakowe.

A zatem smacznego!



...