Orientalne szaszłyki i pikantne skrzydełka

Autor:


Chcesz zaimponować znajomym, rodzinie, a może zapraszasz sympatię na romantyczną kolację? Marynata Teriyaki Kikkoman pozwoli na stworzenie pysznego i oryginalnego dania, rodem z kraju kwitnącej wiśni. Jest idealna nawet dla zapracowanych – dzięki niej stworzysz różnorodne potrawy, w krótkim czasie.

  Teriyaki jest przygotowana według autentycznej japońskiej receptury z mieszanki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, wina
i specjalnie dobranych przypraw. Stanowi doskonały dodatek do grillowanych i pieczonych mięs, drobiu oraz ryb. Nadaje potrawom niespotykany smak i połysk.

Orientalne szaszłyki
Składniki (na 4 osoby)
-    600 g polędwiczek wieprzowych
-    1 kawałek świeżego imbiru
-    5 łyżek marynaty  Teriyaki Kikkoman
-    1 ananas
-    150 g ciemnych winogron
-    5 łyżek słodkiego sosu sojowego Kikkoman
Sposób przygotowania:
Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w kostkę  (ok. 2 x 2 cm). Obierz imbir, drobno go posiekaj i wymieszaj z marynatą  Teriyaki. Dodaj polędwiczki i  marynuj przez ok. 30 min. Następnie obierz  ananasa i pokrój go w 1 cm plastry. Umyj winogrona. Owoce polej słodkim sosem sojowym Kikkoman. Owoce i mięso umieszczaj na przemian na długich wykałaczkach do szaszłyków. Piecz na grillu lub w piekarniku ok. 15 minut.
Czas marynowania: 30 minut.
Czas przygotowania: około. 35 minut

Pikantne skrzydełka z pomidorowym dipem
Składniki (na 4 osoby)
-    24  skrzydełka z kurczaka
-    10 łyżek sosu sojowego Kikkoman
-     4 łyżki syropu klonowego
-     szczypta mielonego pieprzu
-    4 duże pomidory
-    1/2 pęczku kolendry
-    5 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyj dokładnie i osusz. W misce wymieszaj marynatę Teriyaki, sos sojowy Kikkoman, syrop klonowy i pieprz. Następnie powstałą marynatą pokryj skrzydełka
i pozostaw na min. 30 minut. W tym czasie przygotuj dip pomidorowy - natnij skórkę dookoła pomidorów, zanurz je we wrzątku, delikatnie obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj kolendrę, dodaj ją do pomidorów i dopraw marynatą Teriyaki. Zamarynowane skrzydełka ułóż na patelni lub grillu i piecz ok. 10 min, aż będą chrupiące. Podawaj z pomidorowym dipem.
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas marynowania: około 30 minut



...