Chleb – tradycja i nowoczesność

Autor:


KAMIS wprowadza pierwsze na rynku mieszanki ziół i przypraw do chleba w trzech wariantach: Przyprawę do chleba włoskiego, Przyprawę do chleba litewskiego, Przyprawę do chleba staropolskiego.
Pierwsze wzmianki o polskim chlebie sięgają króla Bolesława Chrobrego. Legenda głosi, że „Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł nagle miły zapach. Gospodarz domostwa, z którego się on unosił, poczęstował króla chlebem. Ten zaś, na pamiątkę wydarzenia, nazwał miejscowość Piekarami”. Polski chleb od lat jest bardzo popularny na całym świecie, słyniemy z chleba najlepszej jakości, cenimy dobrej jakości chleb, dlatego coraz częściej pieczemy go samodzielnie w domu.

W ostatnich latach coraz bardziej popularne staje się… dzielenie się zakwasem. Jeśli zastanawiamy się, dlaczego tak trudno kupić chleb upieczony na naturalnym zaczynie, to szybko znajdziemy odpowiedź – wymaga to czasu. Warto podzielić się przygotowanym zakwasem, bo to najlepszy sposób, by zarazić przyjaciół wspaniałym zwyczajem samodzielnego przygotowywania chleba. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak łatwe jest własnoręczne przygotowanie chleba, kiedy ma się gotowy zakwas. Jeśli się postępuję zgodnie z przepisem, przygotowanie masy chlebowej to zaledwie kilkanaście minut plus oczywiście czas wyrośnięcia i pieczenia chleba. Własnoręcznie upieczony chleb może być doskonałym dodatkiem do potraw na Wielkanoc, a nawet więcej, w chlebie można podać wielkanocne potrawy, jak na przykład żurek.

KAMIS ułatwia samodzielne przygotowanie pieczywa. Wprowadza trzy wyjątkowe i aromatyczne mieszanki do chleba: do chleba włoskiego, do chleba litewskiego, do chleba staropolskiego. Ważnym składnikiem wszystkich Przypraw do chleba KAMIS jest czarnuszka. Nasiona czarnuszki używane są przede wszystkim do pieczywa, nadając mu unikalny aromat oraz go wzbogacając. Czarnuszka ma charakterystyczny orzechowy, nieco cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu. Przyprawy do chleba KAMIS są uniwersalne w zastosowaniu – zarówno do chleba na drożdżach, jak i na zakwasie. Urozmaicone są aromatycznymi dodatkami, m. in. suszonymi pomidorami, kminkiem, czosnkiem, rozmarynem. Na każdej torebce można znaleźć kompletny przepis na wyśmienity chleb, dzięki czemu jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Mieszanki są proste w zastosowaniu i nadają przygotowanemu pieczywu aromat i charakter.

Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS
Klasycznym włoskim pieczywem jest ciabatta, która swój charakterystyczny smak zawdzięcza oliwie, przyprawom i włoskiemu zaczynowi, zwanemu bigą. Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS to mieszanka przypraw, ziół i czarnuszki z dodatkiem suszonych pomidorów. Dzięki nim pieczony domowym sposobem chleb zyska niepowtarzalny, włoski smak. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi: pomidory, czosnek, bazylia, czarnuszka, rozmaryn i tymianek.
Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS, 17 g, cena na półce: 1,99 zł.

Przyprawa do chleba litewskiego KAMIS

Chleb litewski to typowy chleb żytni. Gesty, ciemny, lekko wilgotny i koniecznie z dodatkiem kminku. Przyprawa do chleba litewskiego z kminkiem KAMIS to mieszanka przypraw na bazie czarnuszki, dzięki której pieczony w domu chleb zyskuje wyrazisty smak i aromat. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi: kminek, majeranek, czarnuszka, cząber i oregano.
Przyprawa do chleba litewskiego KAMIS, 15 g, cena na półce: 1,99 zł.

Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS

Chleb staropolski to jasny, pszenny chleb o chrupiącej skórce i delikatnym smaku. Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS to starannie przygotowana mieszanki ziół i przypraw na bazie czarnuszki, aby chleb smakował wyśmienicie. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach.
Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano i tymianek.
Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS, 15 g, cena na półce: 1,99 zł.

WIĘCEJ KULINARNYCH INSPIRACJI NA WWW.KAMIS.PL



...