Lodowe desery świąteczne

Autor:


Święta to czas intensywnych przeżyć, również kulinarnych. Warto starannie przemyśleć świąteczne menu i uwzględnić w nim również dania, których przygotowanie nie będzie czasochłonne, a efekt okaże się imponujący. Chcąc uatrakcyjnić tegoroczne świąteczne menu, eksperci Carte d’Or przedstawiają sposoby na wykwintne, ale proste desery świąteczne.


Fantazja na temat grillowanych jabłek z lodami Carte d’Or Vanilla
(dla 2 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
1 jabłko, np. antonówka lub cortland
2 gałki lodów Carte d’Or Vanilla
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
1 łyżka miodu
1 cytryna
świeże liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przekrój jabłko na pół i usuń z jego środka nasiona. Ułóż połówki w rozgrzanym do temperatury 220˚C piekarniku lub na grillu płaską częścią do kraty i piecz przez 5 minut. Przypieczone części jabłka skrop następnie sokiem z cytryny, po czym za pomocą łyżeczki delikatnie wyjmij z nich miąższ i wymieszaj
z migdałami, rodzynkami oraz miodem. Słodką mieszanką wypełnij wydrążone połówki, które – tym razem odwrotną stroną – włóż jeszcze na 3 minuty do piekarnika lub połóż na grillu. Po przełożeniu na talerzyki dodaj lody tworzone wyłącznie z najszlachetniejszych składników, czyli Carte d’Or Vanilla
z wanilią z Madagaskaru i udekoruj całość liśćmi mięty. To tyle! Teraz pozostaje już tylko rozkoszować się wyśmienitym ciepło-zimnym lodowym deserem.



Gruszki i lody Carte d’Or Vanilla z nutą karmelu
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
4 duże gałki lodów Carte d’Or Vanilla
2 dojrzałe gruszki lub gruszki z syropu
300 g cukru
200 ml wody
1 cytryna

Sposób przygotowania:
Usyp kopczyk z cukru w garnku o grubym dnie. Postaw garnek na średnim ogniu i po chwili wlej wodę tak, by otoczyła cukier. Obrane gruszki pokrój na ćwiartki i usuń delikatnie pestki, a następnie skrop gotowe części sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pozwól,
by cukier stopniowo rozpuszczał się w wodzie. Po 3-4 minutach do brązowiejącej masy dodaj gruszki
i delikatnie obtaczaj je w tworzącym się sosie karmelowym. Duś je przez ok. 5 minut i wyłóż na talerzyki lub do pucharków. Dodaj do tego Carte d’Or Vanilla – lody o wyjątkowym smaku,
bo stworzone według oryginalnej receptury opartej na wanilii z Madagaskaru. Na koniec polej każdą
z porcji gorącym sosem karmelowym i rozkoszuj się pysznym deserem i magią świąt.

Ten sam deser możesz zrobić również w wersji z bakaliami. Wystarczy, że zamiast lodów waniliowych dodasz Carte d’Or Bakalia



...