Tosty to chyba najprostsza i najmniej wymagająca potrawa, jaką jesteśmy w stanie przygotować, kiedy nie mamy za wiele czasu lub gdy znienacka zapukają do naszych drzwi niespodziewani goście.

Choć tak proste w wykonaniu można je naprawdę ciekawie urozmaicić na wiele sposobów, by nie smakowały zawsze tak samo. My proponujemy tosty, jako świetne danie na domową imprezę lub zdrowe, pożywne śniadanie na lato. Żeby nie było oklepane podpowiemy Wam, jak przygotować tosty, które zachwycą nie tylko Was samych, ale i Waszych gości. Jako ciekawostkę dodamy, że zamiast zwykłego żółtego sera o wiele smaczniejsza będzie mozarella - prawdziwa gratka dla tych, którzy cenią sobie ciągnący się, rozpuszczony ser. Smak grzanek i tostów możemy wzbogacić ziołami i przede wszystkim świeżą bazylią, która powinna gościć w każdej kuchni zdrowo odżywiającej się rodziny.  

Jednocześnie również  tych, którzy jeszcze nie sprawili sobie stylowego opiekacza do grzanek, zachęcamy do jego zakupu. Kiedy zaczniecie go używać sami docenicie jego przydatność i będziecie używać go w przypadku ataków nagłego głodu :) Prezentujemy kilka ciekawych modeli, które z pewnością rozweselą Waszą kuchnię latem i idealnie wkomponują się w jej unikalny charakter.


Tost z kurczakiem i jajkiem

Składniki:
3 kromki pieczywa tostowego
2 łyżki majonezu
garść sałaty lodowej pokrojonej w paski
10 dag piersi kurczaka
1 jajko sadzone
5 dag wysmażonego bekonu
mały ogórek konserwowy
1 pomidor

Sposób przygotowania
Tosty zrumień w opiekaczu. Pierś kurczaka upiecz na grillu lub usmaż na patelni. Następnie posmaruj majonezem 2 kromki chleba, połóż na nich pokrojoną sałatę, pomidora i kurczaka. Plasterki ogórka ułóż razem z jajkiem na jednej z kromek, natomiast bekon na drugiej. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj kolejnym tostem. Gotowego sandwicza przekłuj czterema wykałaczkami i udekoruj. Przekrój po przekątnej na cztery trójkąty. Podawaj z frytkami.

Tost pomidorowy

Składniki:
2-3 pomidory z puszki
12 dag startego żółtego sera
2 łyżki drobnej tartej bułki
1 łyżeczka łagodnej musztardy
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 tost pszenny zrumieniony w opiekaczu i posmarowany oliwą

Sposób przygotowania:
Należy osączyć pomidory z zalewy i przetrzeć je przez sitko. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy, mieszając jednocześnie nie dopuszczając do wrzenia. Tost kroimy i smarujemy przygotowaną masą.

Bruschetta z pomidorami

Składniki:
8 kromek pszennego chleba
3 - 4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:
Kromki chleba należy posmarować oliwą z oliwek i opiec z obydwu stron. Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę układać na upieczonych kromkach chleba, dekorując listkami bazylii.  

Jeżeli znacie jakieś przepisy na nietuzinkowe tosty podzielcie się nimi z innymi czytelniczkami!


Podobne artykuły: