Sztuka podawania trunków - koniak
Koniak pochodzi z regionu Cognac w zachodniej Francji. Cały jego sekret ukryty jest w czterech składnikach: winie, słońcu, dębinie i czasie. W drewnianych, dębowych beczkach dojrzewa winogronowy spirytus, aby po kilku latach zachwycić nas swym smakiem i aromatem. Okres dojrzewania
tego znakomitego trunku trwa od 3 do kilkudziesięciu lat. O długości leżakowania informuje nas etykietka:
* V.S. lub trzy gwiazdki oznacza koniak, którego destylat leżakował co najmniej 2,5 roku,
* V.S.O.P. (Very Superior Old Pale),V.O. (Very Old) - co najmniej 4,5 roku leżakowania,
* X.O., Napoleon, Extra, Hors d'âge - minimum 6 lat, a specjalne koniaki z tej kategorii
leżakują jeszcze dłużej - 15 i więcej lat.
Sztuka degustacji
Koniak od wieków uważany jest za arystokratę wśród alkoholi. Aby pobudzić zmysły i docenić głębię jego smaku i aromatu, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze pośpiech jest zdecydowanie niewskazany. Koniak należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Kieliszek z koniakiem należy obejmować całą dłonią, aby ciepło naszej ręki podgrzewało alkohol. Dzięki temu znad kieliszka zacznie się unosić, charakterystyczny dla koniaku i ceniony przez jego amatorów, aromat. Najlepiej jest wprowadzić kieliszek delikatnie w ruch okrężny, aby uwolniło się cale ukryte w nim bogactwo
aromatu. Ważne jest również naczynie, w którym podamy ten szlachetny trunek. Koniak będzie się pięknie prezentował w kryształowym kieliszku z kolekcji Ourania marki Villa Italia. Kształtem przypomina on pękaty balon osadzony na krótkim trzonku (nazywany konikówką lub balonówką).
Koniak niejedno ma imiÄ™
Koniak możemy smakować na wiele sposobów. Świetnie komponuje się z orzechami nerkowca, ze słodkimi deserami, kawą i ciasteczkami. Zaskakujące połączenie tworzy z piwem imbirowym i sokami owocowymi. Można go również podawać z tak wykwintnymi potrawami jak sushi, pieczone przepiórki, łosoś z kawiorem czy owoce morza. Odpowiednio podany i degustowany koniak zapewni niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe.
DOSSIER PRODUKTÓW:
KOLEKCJA OURANIA obejmuje kryształowe, przezroczyste i wykonane z najwyższej jakości szkła. Ich wzornictwo nawiązuje do najlepszych klasycznych tradycji. W linii zaprojektowano aż dziewięć rodzajów szkła: od niedużych kieliszków do likieru i wódki do wspaniałych kryształów do wina i szampana. Właściwa technologia utwardzania wyrobów tytanem, pozwala na mycie ich w zmywarkach bez obawy o zarysowanie.
Cena:
Kieliszek do koniaku 875 ml - 54,00 PLN
Kieliszek do martini 360 ml - 43,00 PLN
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Likier jajeczny kcalWinogrona bezpestkowe kcal
Wersja do druku
Szukaj
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna
Czy mały dom to dobry pomysł na inwestycję? Projekty małych domów i ich zalety.
Decyzja o budowie domu i wybór konkretnego rozwiązania to sztuka selekcji, często wymagająca kompromisu, szczególnie jeśli chodzi o projekt domu. Odpowied
Porównanie popularnych metod na ból głowy: które są najskuteczniejsze?
Ból gÅ‚owy to powszechna dolegliwość, która może przytrafić siÄ™ każdemu. Niezależnie od przyczyny, ból gÅ‚owy może znaczÄ…co obniż
Amiri, czyli połączenie Rock'n'Rolla z modą premium!
Marka Amiri to synonim luksusu, rock'n'rolla i niezrównanej jakoÅ›ci. Jej zaÅ‚ożyciel, Mike Amiri, zrewolucjonizowaÅ‚ modÄ™ mÄ™skÄ…, Å‚Ä…czÄ…c k