Weekend, pyszne jedzenie, grupa przyjaciół, ładna pogoda - to niezbędne składniki w przepisie na udany piknik. Ochota na pikniki i grillowanie wzrasta wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz. Na łące, w ogrodzie, czy też w parku – każdy z nas marzy o tym, by móc w pełni rozkoszować się chwilami spędzonymi na łonie natury.

Przygotowanie pikniku to wbrew pozorom rzecz niezwykle prosta. Jakie są niezbędne składniki? Przede wszystkim sprzyjająca pogoda, grono dobrych znajomych, wiklinowy koszyk z pysznościami, miękki koc i wiosenny nastrój. Takie połączenie zagwarantuje dobrą zabawę i jednocześnie pozwoli na zasłużony relaks po ciężkiej pracy. Oczywiście pikniku nie sposób wyobrazić sobie bez jedzenia. Przy tej okazji dobrze sprawdzą się sałatki, jajka na twardo, kruche babeczki z farszem warzywnym czy też wędliną, tortille oraz zawsze popularne kanapki. Ogromną rolę odgrywają również pieczone na grillu kiełbaski, karkówki i inne specjały kuszące zapachem, któremu aż trudno się oprzeć.

Warto również zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, bez którego żaden piknik nie mógłby się odbyć! Pamiętajmy o tym, by wyposażenie nie zajmowało dużo miejsca. To, czego z pewnością nie może zabraknąć na naszym pikniku to m.in:  grill, koc piknikowy, na którym znajdzie się wystarczająco dużo miejsca dla całej rodziny oraz kosz, do którego zmieścimy cały prowiant.

Sztuka grillowania

Jak przygotować grillowe potrawy, by przyciągnęły gości smakiem i aromatem? Jak sprawić, by goście wspominali je aż do następnego grilla? Możemy podeprzeć się wieloma gotowymi przyprawami czy dodatkami, które urozmaicą nasze piknikowe menu. Pomogą w tym najnowsze mieszanki przyprawowe Kamis, dedykowane konkretnym potrawom z grilla: Karkówka z grilla, Żeberka barbecue, Sos tzatziki.

Aby przygotować pyszną karkówkę z grilla wystarczy:
- karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić,
- wymieszać przyprawę do potraw z grilla z olejem i dodać do karkówki
- całość odstawić na 2 godziny (najlepiej na noc) w chłodne miejsce
- piec na mocno rozgrzanym grillu po około 5-7 minut z każdej strony
Karkówka w takiej wersji uświetni niejeden wiosenny i letni wieczór. Karkówkę najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i musztardą.

Barbecue po amerykańsku to mięso pieczone na grillu, przesiąknięte zapachem dymu, połączone ze słodko-pikantnym sosem pomidorowym. Wieprzowe żeberka, przygotowywane tym sposobem, stają się wyśmienite. Metoda teksaska zaleca natarcie żeberek suchą marynatą. Aby żeberka zyskały wyjątkowy smak i aromat należy posypać je przyprawą i odstawić na 2 godziny. Następnie piec żeberka na słabo rozgrzanym grillu około 1,5 godziny. Do tak przygotowanych żeberek doskonale pasuje sos z 3 łyżeczek ketchupu, wymieszanych z 1 łyżką powideł śliwkowych. Trzeba nim posmarować żeberka pod koniec pieczenia. Żeberka palce lizać!


Pyszne, grillowane dania mięsne wymagają towarzystwa dobrych dodatków – sosów i dipów. Grecki sos tzatziki zdobył w naszym kraju wielu zwolenników, dzięki delikatnej, puszystej konsystencji oraz czosnkowemu smakowi, który doskonale komponuje się z mięsami, warzywami i serami. Smakuje wyśmienicie również jako dodatek do chleba.  Aby przyrządzić prawdziwy sos tzatziki wystarczy zetrzeć ogórki na grubej tarce, dodać jogurt naturalny typu grecki, 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki i dokładnie wymieszać. Całość trzeba odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Przygotowanie sosu zajmuje jedynie 10 minut.





W tym sezonie podczas wiosennych spotkań na świeżym powietrzu możemy wykorzystać wygodne w podawaniu marynowane grzybki. Oczywiście nie te leśne, do smaku których wszyscy zdążyliśmy się już przyzwyczaić, ale pieczarki – polski hit eksportowy. Na nasz rodzimy rynek firma Łabimex wprowadziła właśnie marynowane pieczarki w nieznanych dotąd kompozycjach. Wśród przystawek pasujących do rozpływającej się w ustach karkówki czy delikatnej cukinii możemy wybierać pomiędzy Pieczarkami coctailowymi, Pieczarkami z ziołami lub Pieczarkami z oliwkami.

Tego lata weekendowy piknik za miastem w towarzystwie przyjaciółek nie obejdzie się bez owocowego wina Fiore Spumante Mix. Ten unikatowy mariaż wina musującego i naturalnego soku owocowego o smaku truskawkowym lub brzoskwiniowym został skomponowany specjalnie z myślą o kobietach lubiących spędzać czas wolny we własnym towarzystwie.  To wyjątkowy rarytas dla wszystkich wielbicielek owocowych koktajli. Doskonale możesz serwować je zarówno do słodkich jak i pikantnych rozmaitości. Niezastąpione podczas podawania Waszych ulubionych tartinek lub urozmaiconych sałatek. Równie nieodzownym elementem stanie się przy serwowaniu świeżych, sezonowych owoców. Nieznacznie schłodzone smakuje najlepiej. Zawierając tylko siedem procent alkoholu, sprawia, że degustowanie go daje uczucie lekkości, a jego delikatny smak przynosi rozkosz podniebieniu i sprawia, że można delektować się nim do woli.

Piknikowanie wraca do łask sprawiając, że śniadanie na trawie można coraz częściej obejrzeć nie tylko na obrazie. Teraz możecie spokojnie odpocząć w otoczeniu zieleni. Pozostaje jedynie wybór odpowiedniego miejsca - odrobina relaksu pod wiosennym słońcem jeszcze nikomu nie zaszkodziła.  















Podobne artykuły: