Przełom maja i czerwca to czas, kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki polskiego lata. Odnajdujemy je przede wszystkim w postaci słodkich i wyczekanych owoców. Wielu, tak jak ja nie może doczekać się smaku pysznych, czerwonych truskawek.

Ich smaku nie da się porównać do niczego innego. Te szklarniowe, które dostępne są już od początków wiosny również im nie dorównują. Truskawki mają to do siebie, że stały się jednym z najbardziej lubianych przez Polaków owoców- nie ma się tutaj czemu dziwić. Chętnie wykorzystujemy je w kuchni, jako ciekawy dodatek zarówno do letnich sałatek, deserów czy mięs. Pieczemy na ich bazie ciasta, torty, dekorujemy nimi przeróżne przysmaki, przygotowujemy dżemy, koktaile czy sorbety.

Jak się okazuje truskawki mają zbawienny wręcz wpływ na nasze zdrowie, dzięki temu można powiedzieć, że łączymy przyjemne z pożytecznym. Enzymy w nich zawarte szybko spalają białko i tłuszcz, a żelazo, potas i witamina C (której jest w nich wbrew pozorom więcej w niż np. w cytrynie czy grejpfrutcie) sprawiają że są one bardzo cenionym owocem.

Ważnym argumentem przemawiającym za tym czerwonym przysmakiem jest fakt, że truskawki są niskokaloryczne! Stanowią idealny składnik wielu diet. Chronią przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawiają przemianę materii oraz posiadają bogatą zawartość w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Przeszukując zasoby internetu trafimy na przeróżne przepisy dań, począwszy od śniadania, a skończywszy na kolacji, których składnikami są nasze, rodzime truskawki. Owoce te nadają się również jako dodatek np. do słodkiego kieliszka Martini czy szampana.

Truskawki to najsmaczniejsze owoce pasujące do wielu wyśmienitych potraw, dlatego sezon truskawkowy uważamy za rozpoczęty! 

Przepis na pyszne babeczki truskawkowe

Składniki
450 g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobnego cukru
550 g świeżego sera ricotta
140 ml śmietany kremówki
3 łyżki Campari
4-5 łyżki cukru pudru

Przygotowanie
Odłóż 16 najmniejszych truskawek, a resztę pokrój na małe kawałki. Wlej do miski sok z cytryny, wsyp drobny cukier i odstaw na 1 godz. Przepuść ser przez najmniejsze sitko młynka, dodaj kremówkę, Campari i dokładnie wszystko wymieszaj. Przesiej cukier puder, odłóż trzecią część serowej mieszaniny, a do reszty wmieszaj kawałki truskawek. Przygotuj różowe talerzyki i zrób z różowego kremu 16 babeczek, po dwie na talerzyk. Zwilżoną łopatką nałóż na wierzch biały krem serowy, wygładź go i udekoruj truskawkami wierzchy babeczek. Babeczki możesz przygotować z trzygodzinnym wyprzedzeniem i przechować w lodówce. (Przepis pochodzi  z programu pt. "Dwie puszyste damy" na kanale kuchnia.tv)

Smacznego!


 


Podobne artykuły: