Herbata i podawane potrawy wzajemnie uzupełniają się. Podobnie jak jedząc befsztyk zamawiamy wino czerwone, a do drobiu wino białe, tak samo różne gatunki herbaty lepiej pasują do pewnych potraw niż inne.
Åšniadanie Wielkanocne

Przy Å›niadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka siÄ™ caÅ‚a rodzina, dzielimy siÄ™ jajkiem, skÅ‚adamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiÅ‚ek w czasie Å›wiÄ…t Å›niadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wÄ™dliny – pasztet, szynkÄ™, bekon, kieÅ‚basÄ™, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentujÄ… czarne herbaty z Cejlonu, Kenii czy mieszanki afrykaÅ„skie.

ÅšwiÄ…teczny obiad

Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak:
- smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową
- smak dziczyzny, w tym Å›wiÄ…tecznego królika, zaostrzÄ… również herbaty jaÅ›minowe (np. Irving Oriental Gardens z pÅ‚atkami jaÅ›minu i pomaraÅ„czy), a także Earl Grey  i mieszanki herbat czarnych
- tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Melonowo-Śliwkowa
- do ryb warto podać herbaty zielone
- do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa, zielona, mieszanki herbaty cejlońskiej.

Wielkanocne baby i mazurki

Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreÅ›lÄ… szlachetne mieszanki herbat czarnych z nutÄ… wanilii czy o kwiatowym aromacie.

Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie.





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku