Pischinger – pochwaÅ‚a prostoty
Spis treści
Autor Robert Makłowicz
Aby wymyślić rzecz prostą, potrzeba ogromnej wyobraźni. Nie należy też liczyć na wdzięczność za swoje odkrycie.
Ludzkość otacza chwałą prawie wyłącznie twórców rzeczy skomplikowanych. Każdy pamięta nazwisko pewnego zblazowanego księcia, który z nudów upiekł kiedyś trzy ułożone jeden na drugim kawałki polędwicy wołowej naraz, wyrzucił dolny i górny, pożarł tylko ten środkowy i z dumą obwieścił światu, że oto odkrył zupełnie nową potrawę. Danie to nie jest wcale łatwe do przyrządzenia. Polędwica nie może być ani całkiem surowa, ani całkiem upieczona. Receptura towarzyszącego jej sosu bearneńskiego przyprawia o gęsią skórkę najznamienitszych kucharzy. A jednak chora ambicja sprawia, że polędwica ŕ la Chateaubriand, poza nazwą niemająca najczęściej nic wspólnego z oryginałem, figuruje w karcie niezliczonych restauracji pod każdą szerokością geograficzną.
Prawdziwi geniusze, twórcy smaków doskonaÅ‚ych w swej prostocie, daÅ„ Å‚atwych i niepospolitych, pozostajÄ… w cieniu. Najwyższy czas, aby mrok ten rozÅ›wietlić.Oskar Pischinger byÅ‚ skromnym wiedeÅ„skim cukiernikiem, żyjÄ…cym w drugiej poÅ‚owie XIX wieku. Niezwykle sobie ceniÅ‚ zalety chrupiÄ…cych wafelków. Od dawna nosiÅ‚ siÄ™ z zamiarem zrobienia z nich tortu, ale pomysÅ‚ wydaÅ‚ mu siÄ™ z poczÄ…tku tak bÅ‚ahy i zwyczajny, że dÅ‚ugo zwlekaÅ‚, nim go zrealizowaÅ‚. Pischinger kosztowaÅ‚ pierwszy kawaÅ‚ek tortu bez przekonania, zastanawiajÄ…c siÄ™, czy rzecz tak prosta znajdzie uznanie klientów. Przy drugim kawaÅ‚ku nie miaÅ‚ już tych wÄ…tpliwoÅ›ci, a trzeci wprawiÅ‚ go w euforiÄ™. Klienci mistrza Oskara zareagowali natychmiast i zupeÅ‚nie jednoznacznie. Przed cukierniÄ… zaczęły siÄ™ tworzyć kolejki, a nowy torcik należaÅ‚o zamawiać z wyprzedzeniem.DzieÅ‚o wiedeÅ„skiego cukiernika wytrzymaÅ‚o próbÄ™ czasu. Po dziÅ› dzieÅ„, gdy do galicyjskiego domu przyjdÄ… niespodziewani goÅ›cie, gospodyni w poÅ›piechu przyrzÄ…dza „piszyngera”, najczęściej pojÄ™cia nie majÄ…c, komu zawdziÄ™cza ten pyszny i prosty deser. Kiedy kolejny raz bÄ™dziemy go przygotowywać, pomyÅ›lmy przez chwilÄ™ ciepÅ‚o o jego twórcy.5–6 wafli, 100 g gorzkiej czekolady, 150 g masÅ‚a, 100 g cukru, 2 żółtka, 100 g orzechów laskowych bÄ…dź wÅ‚oskichPolewa: 100 g czekolady, 50 g masÅ‚aMasÅ‚o ucieramy na pianÄ™, dodajemy utarte z cukrem żółtka, startÄ… czekoladÄ™ i posiekane orzechy. MasÄ… tÄ… smarujemy wafle, po czym kÅ‚adziemy jeden wafel na drugim. CaÅ‚ość przyciskamy deseczkÄ…, obciążamy i zostawiamy w chÅ‚odzie.CzekoladÄ™ wkÅ‚adamy do naczynia, skrapiamy wodÄ…, dodajemy masÅ‚o i rozgrzewamy na parze, rozcierajÄ…c na gÅ‚adkÄ… masÄ™. PolewÄ™ wylewamy na torcik i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorÄ…cej wodzie.
Wersja do druku
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna