Gruszki w cieście francuskim
Spis treści
Autor
W taki mroźny dzień jak dzisiaj warto przyrządzić sobie coś pysznego na deser. Wykwintna gruszka w cieście może sprawić, że zapomnimy choć na chwilę o zimnie za oknem.
Wersja do druku
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
3 gruszki
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki rumu
1 łyżka konfitury z wiśni
1 jajko
1 łyżka grubego cukru kryształu do posypania
Sposób przygotowania:
Skórkę pomarańczową zalać 2 łyżkami rumu i odstawić. Piekarnik rozgrzać do temp. 200C Gruszki obrać, ogonki przyciąć do połowy i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne. Natychmiast gruszki należy włożyć do zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym wody, żeby nie ściemniały. Płat ciasta francuskiego pociąć na 6 równych części. Do każdej połówki gruszki w miejsce usuniętego gniazda nasiennego należy włożyć pełną łyżeczkę skórki pomarańczowej namoczonej w rumie i 1-2 wiśnie z konfitury lub z innych owoców. Połowki gruszek układać na cieście nadzieniem do dołu i w miarę szczelnie zawinąć ciastem.
Tak zapakowane gruszki ukłdamy na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Wkładamy do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika. Po 10-15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 C i w miarę potrzeby ciasto przykrywamy papierem, żeby się nie przypaliło i pieczemy kolejne 20-25 min.
Można podawać na ciepło lub na zimno.
1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
3 gruszki
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki rumu
1 łyżka konfitury z wiśni
1 jajko
1 łyżka grubego cukru kryształu do posypania
Sposób przygotowania:
Skórkę pomarańczową zalać 2 łyżkami rumu i odstawić. Piekarnik rozgrzać do temp. 200C Gruszki obrać, ogonki przyciąć do połowy i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne. Natychmiast gruszki należy włożyć do zakwaszonej octem lub kwaskiem cytrynowym wody, żeby nie ściemniały. Płat ciasta francuskiego pociąć na 6 równych części. Do każdej połówki gruszki w miejsce usuniętego gniazda nasiennego należy włożyć pełną łyżeczkę skórki pomarańczowej namoczonej w rumie i 1-2 wiśnie z konfitury lub z innych owoców. Połowki gruszek układać na cieście nadzieniem do dołu i w miarę szczelnie zawinąć ciastem.
Tak zapakowane gruszki ukłdamy na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Wkładamy do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika. Po 10-15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 C i w miarę potrzeby ciasto przykrywamy papierem, żeby się nie przypaliło i pieczemy kolejne 20-25 min.
Można podawać na ciepło lub na zimno.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji