Na miły początek dnia!
Spis treści
Autor
Czy wiesz, dlaczego filiżanka do espresso ma cylindryczny kształt albo w jaki sposób podaje się kawę po irlandzku? Warto pamiętać, że kawa powinna być nie tylko dobrze przyrządzona, ale również podana w pięknej oprawie. Dowiedz się, że tylko w ten sposób każdą kawową chwilą nasycimy wszystkie nasze zmysły - nie tylko węch i smak…
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje. Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie, a ile kultur, tyle sposobów jej przyrządzania. Włosi nie wyobrażają sobie początku dnia bez espresso, tak jak Francuzi śniadania bez dużej kawy na mleku. Austriacy słyną z zamiłowania do odpoczynku przy filiżance tego magicznego napoju w klimatycznych wiedeńskich kawiarniach, które prześcigają się w doborze składników i dodatków. Cała sztuka picia kawy polega na tym, by się nią po prostu delektować, również estetycznie, poprzez odpowiednie dobranie naczyń i filiżanek.
Co, jak i w czym?
Irish coffee - podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem lub w irlandzkich szklankach do whisky. Do szklanki należy wlać nieco whisky i kawę, dodać brązowy cukier, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę utartą z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Podawać natychmiast.
Café frappé - podawana w wysokiej szklance, ze słomką. Prosty sposób na kawę mrożoną -niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem, z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.
Kawa espresso – mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju, a cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.
Kawa cappuccino - podawana jest w filiżance, tak jak do espresso wykonanej z porcelany, ale o wybrzuszonych ściankach. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę, którą można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.
Cafe latte – kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach, choć we Francji podawana jest w miseczkach, wraz z obowiązkowym croissantem.
Cafe Jamaica – podawana w naczyniu podobnym do latte. Składa się z esencjonalnej, gorącej kawy, Kahlua oraz rumu, a wszystko przybiera się bita śmietaną i posypuje gałka muszkatołową.
Cafe Macchiato - to napój mleczny, który powstaje w wyniku powolnego (delikatnie, po ściance) dolania kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml.
Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej przyrządzania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny – ważne, żeby poza niepowtarzalnym aromatem zwrócić uwagę na sposób jej podania. Naczynia, w których serwujemy kawę powinny cieszyć oko, nie być banalne i zachęcić wyglądem.
Wersja do druku
Co, jak i w czym?
Irish coffee - podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem lub w irlandzkich szklankach do whisky. Do szklanki należy wlać nieco whisky i kawę, dodać brązowy cukier, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę utartą z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Podawać natychmiast.
Café frappé - podawana w wysokiej szklance, ze słomką. Prosty sposób na kawę mrożoną -niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem, z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.
Kawa espresso – mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju, a cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.
Kawa cappuccino - podawana jest w filiżance, tak jak do espresso wykonanej z porcelany, ale o wybrzuszonych ściankach. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę, którą można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.
Cafe latte – kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach, choć we Francji podawana jest w miseczkach, wraz z obowiązkowym croissantem.
Cafe Jamaica – podawana w naczyniu podobnym do latte. Składa się z esencjonalnej, gorącej kawy, Kahlua oraz rumu, a wszystko przybiera się bita śmietaną i posypuje gałka muszkatołową.
Cafe Macchiato - to napój mleczny, który powstaje w wyniku powolnego (delikatnie, po ściance) dolania kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml.
Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej przyrządzania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny – ważne, żeby poza niepowtarzalnym aromatem zwrócić uwagę na sposób jej podania. Naczynia, w których serwujemy kawę powinny cieszyć oko, nie być banalne i zachęcić wyglądem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Różowy październik czas start! Ruszyła akcja Przymierz się do samobadania
Już po raz drugi organizatorzy kampanii ?Wylecz raka piersi HER2+?1 we współpracy z marką modową H&M ruszają z akcją ?Przymierz się do samobadania?. W p
Polska marka odzieżowa - dlaczego warto wspierać rodzimych producentów?
Wiele osób rezygnuje z kupowania ubrań polskich marek odzieżowych, bo uchodzą one za dość drogie. Jednak wcale nie musi być to normą. Rodzime firmy napr
Jak dopasować bikini do figury typu prostokąt: porady i wskazówki
Figura typu prostokąt, zwana także sylwetką "H" lub "chłopięcą", charakteryzuje się proporcjonalnymi ramionami i biodrami, a także s
Inhalacje solankowe – naturalna terapia dla układu oddechowego
Inhalacje solankowe to coraz popularniejsza metoda wspomagania zdrowia, zwłaszcza w kontekście układu oddechowego. Bogactwo minerałów zawartych w sol
Szykujesz się na imprezę? Sprawdzone porady, jak uniknąć kaca
Impreza z przyjaciółmi to świetna okazja do zabawy i relaksu, ale często kończy się nieprzyjemnymi objawami na drugi dzień – kacem. Mdłości