Herbatka na zdrowie!
To właśnie tam narodziła się ceremonia parzenia herbaty, związana z ascetyczną filozofią i estetyką buddyzmu, która kultywowana jest w tym kraju po dziś dzień. Jest to sztuka, która odznacza się umiłowaniem piękna.
W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w XVIII wieku, poprzez dobrze rozwinięte stosunki handlowe z Anglią. Początkowo był to napój wykwintny i podawano go wyłącznie na dworze królewskim, dworach magnackich i wśród zamożnej szlachty. W XIX wieku herbata stawała się coraz bardziej powszechna i dostępna dla zwykłych obywateli. W dzisiejszych czasach herbata nie jest już niczym wykwintnym. Możemy przebierać wśród różnorakich smaków i rodzajów tego trunku. Mamy do wyboru herbatki odmładzające, oczyszczające, upiększające, antycellulitowe, odchudzające, energetyzujące, odprężające, na dobre trawienie - z pewnością można było by wymienić jeszcze wiele innych, nie wspominając nawet o smakach, jakie dostępne są w herbaciarniach.
A teraz kilka sposobów na zaparzanie różnych rodzajów herbaty, jakie możemy nabyć w sklepach.
- Herbata czarna – powinniśmy ją parzyć we wrzącej wodzie od trzech do pięciu minut, ponieważ po tym czasie uwalnia się tanina, neutralizująca działanie teofiny i kofeiny. Zmienia się także smak i napar staje się gorzki.
- Herbata zielona – zalewamy ją wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni i parzymy około trzy minuty. Zielona herbata słynie z tego, że możemy parzyć ją kilkakrotnie i za każdym razem lepiej smakuje. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Picie zielonej herbaty wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, obniża poziom cholesterolu, jest pomocne przy profilaktyce i leczeniu wrzodów, czy nadkwasoty żołądka. Zielona herbata hamuje przekształcanie się zdrowych komórek w nowotworowe, chroni organizm przed czynnikami kancerogennymi (rakotwórczymi). Składniki w niej zawarte m.in.. flawonole, witamina C chronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, wspomagając leczenie infekcji np. grypy, przeziębienia, biegunki. Japońscy naukowcy twierdzą, iż to w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia, przypisują jej właściwości wspomagające w leczeniu około 61 schorzeń.
- Herbata biała - możemy parzyć ją trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez około 5-7 min, wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe. Ma działanie oczyszczające, zawiera witaminę C oraz kofeinę, która intensywnie pobudza i orzeźwia. Jest środkiem, redukującym napięcie i stresy. Nazywana jest także „eliksirem młodości”.
- Herbata żółta – jest herbatą mało znaną nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Żółtą herbatę parzy się tylko raz. Temperatura powinna wynosić około 70-80 °C. Parzenie trwa standardowo od około 3 do 5 minut. W swoim smaku żółta herbata posiada lekki aromat ciemnej czekolady i kawy. Napar przywraca siły witalne oraz działa dobrze na układ trawienny.
- Herbata Oolong – herbata półfermentowana, pochodząca z Chin i Tajwanu, nazywana „czarnym smokiem”. Parzy się ją w temperaturze 90 °C przez 3-4 minuty. Można ją parzyć nawet do czterech razy. Codzienne spożycie tego naparu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.
- Herbata czerwona - Pu-Erh – jej parzenie trwa 3 minuty w temperaturze 90 do 100 °C i odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje. Czerwona herbata zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Napar wyróżnia się dużą zawartością tych związków. Pu-Erh obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm i skutecznie walczy z nadwagą.
- Herbata Rooibos – jest to napój z liści drzewa Rooibos, pochodzącego z Afryki Południowej. Jest bogatym źródłem minerałów, takich jak: żelazo, potas, miedź, wapno, mangan, fluor, cynk, magnez. Poranne picie naparu wzmacnia nasz organizm, w ciągu dnia skutecznie gasi pragnienie, a wieczorem działa relaksująco i ułatwia zasypianie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji