Wybieraj dobre tłuszcze
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Obecnie, kiedy medycyna i nauka idą ciągle do przodu, eksperci w dziedzinie żywienia stwierdzili, że dobre tłuszcze są bardzo istotne dla naszego organizmu. Odgrywają one podstawową rolę w budowaniu błon komórkowych oraz są niezbędne dla utrzymania dobrego stanu nerwów, serca i mózgu, a także niemal wszystkich funkcji organizmu.
Czy ryba w occie tuczy
Wersja do druku
Trzeba zauważyć, że dobre tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebujemy, by przeżyć. Dzielą się one na jednonienasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Jednonienasycone znajdują się głównie w oliwie z oliwek oraz oleju arachidowym, rzepakowym i oleju awokado. W kwasach wielonienasyconych możemy wyróżnić dwa typy kwasów- są to na pewno znane nam już wcześniej nazwy- omega-3 i omega-6.
Kwasy omega-3 występują w produktach takich jak m,in: orzechy, siemieniu lnianym, owocach morza, rybach ziemnowodnych (łosoś, tuńczyk, sardyna, śledź). Kwasy omega-6 natomiast możemy znaleźć w kukurydzy, oleju sezamowym i ziarnach zbóż.
Zdrowe kwasy tłuszcze są korzystne dla organizmu, trzeba jednak pamiętać, że posiadają one także mnóstwo kalorii i należy ograniczyć ich stosowanie. Nie powinniśmy dziennie dodawać do potraw oleju więcej, niż około dwóch łyżek.
Złe tłuszcze, których należy unikać znajdują się przede wszystkim w margarynach, utwardzonych tłuszczach roślinnych do smażenia i pieczenia, żywności smażonej oraz produktach takich jak chipsy, chrupki itp. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych ze źródeł zwierzęcych zwiększa ryzyko zawału serca i udaru oraz może wpływać na problemy z metabolizmem, otyłość, niepłodność oraz wiele innych chorób.
Kwasy omega-3 występują w produktach takich jak m,in: orzechy, siemieniu lnianym, owocach morza, rybach ziemnowodnych (łosoś, tuńczyk, sardyna, śledź). Kwasy omega-6 natomiast możemy znaleźć w kukurydzy, oleju sezamowym i ziarnach zbóż.
Zdrowe kwasy tłuszcze są korzystne dla organizmu, trzeba jednak pamiętać, że posiadają one także mnóstwo kalorii i należy ograniczyć ich stosowanie. Nie powinniśmy dziennie dodawać do potraw oleju więcej, niż około dwóch łyżek.
Złe tłuszcze, których należy unikać znajdują się przede wszystkim w margarynach, utwardzonych tłuszczach roślinnych do smażenia i pieczenia, żywności smażonej oraz produktach takich jak chipsy, chrupki itp. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych ze źródeł zwierzęcych zwiększa ryzyko zawału serca i udaru oraz może wpływać na problemy z metabolizmem, otyłość, niepłodność oraz wiele innych chorób.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szproty w sosie pomidorowym kcalCzy ryba w occie tuczy
Wersja do druku
Szukaj
Meble designerskie – podkreśl styl swoich wnętrz
Aranżacja wnętrz to sztuka, która pozwala wyrazić osobowość i styl domowników. Aby każde pomieszczenie stało się wyjątkowe i funkcjonalne
SOS dla skóry atopowej - jak przygotować kąpiel, by nawilżyć i ukoić podrażnioną skórę?
Zmagasz się z problemem skóry atopowej? Zauważasz, że jest ona sucha i szorstka, jednak nie wiesz, jak łagodzić kolejne podrażnienia? Rozwiązanie jest s
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy