Przepis na 6 porcji.

Składniki:

6 plastrów wołowiny zrazowej
1 szklanka rosołu wołowego
¼ szklanki sosu teriyaki
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1 cebula dymka, drobno posiekana
2 zÄ…bki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka drobno startego imbiru

Sposób przygotowania:

Odkrajamy z miÄ™sa tÅ‚uste kawaÅ‚ki. Kroimy miÄ™so równo w poprzek włókien na dÅ‚ugie, cienkie paski. Nadziewamy miÄ™so na szpikulec. Mieszamy rosół, sosy, sok z limonki, miód, cebulÄ™, czosnek i imbir w maÅ‚ej misce. Ubijamy trzepaczkÄ… przez minutÄ™, aż skÅ‚adniki dobrze siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ…. UkÅ‚adamy miÄ™so w pÅ‚askim naczyniu/talerzu i polewamy marynatÄ…. Przechowujemy w lodówce owiniÄ™te foliÄ… przez 2 godziny lub przez noc, od czasu do czasu obracajÄ…c. OdsÄ…czamy, zachowujÄ…c marynatÄ™. UkÅ‚adamy miÄ™so na lekko posmarowanej olejem kratce grilla. Pieczemy przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, raz obracajÄ…c. JeÅ›li chcemy, aby miÄ™so byÅ‚o krwiste, pieczemy jeszcze z obu stron po minucie, lub po 2–3 minuty, jeÅ›li wolimy Å›rednio lub mocno wypieczone. Od czasu do czasu nakÅ‚adamy pÄ™dzelkiem pozostaÅ‚Ä… marynatÄ™.