Kaczka w sosie pachnącym Prowansją
Składniki:
• 2 piersi kacze
• 3 pomarańcze
• 10 dag cukru
• 100ml czerwonego wina
• 2 łyżki miodu
• 100ml białego wina
• 1 zielona papryka
• 2 pomidory
• 200ml oleju
• 5dag mąki ziemniaczanej
• Sól morska prowansalska z dodatkiem lawendy i płatków nagietka – młynek Kamis
Piersi kacze lekko solimy solą prowansalską, obsmażamy na głębokim tłuszczu i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy winem i pieczemy w temp. 160 st. C. przez 15 minut. Robimy sos. Karmelizujemy cukier i podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodajemy miód, białe wino i szczyptę soli prowansalskiej. Całość podgrzewamy do zagotowania, a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, podobnie pomidory. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy do smaku Solą morską prowansalską z dodatkiem lawendy i płatków nagietka. Piersi wykładamy na paprykę z pomidorami i polewamy sosem pomarańczowym.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji
Jak zacząć prowadzić działalność nierejestrowaną w 2024 roku?
Pomysł założenia własnego biznesu niesie ze sobą bardzo dużo obaw, szczególnie związanych ze skomplikowanymi formalnościami, które na pocz