Kaczka w sosie pachnącym Prowansją
Składniki:
• 2 piersi kacze
• 3 pomarańcze
• 10 dag cukru
• 100ml czerwonego wina
• 2 łyżki miodu
• 100ml białego wina
• 1 zielona papryka
• 2 pomidory
• 200ml oleju
• 5dag mąki ziemniaczanej
• Sól morska prowansalska z dodatkiem lawendy i płatków nagietka – młynek Kamis
Piersi kacze lekko solimy solą prowansalską, obsmażamy na głębokim tłuszczu i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy winem i pieczemy w temp. 160 st. C. przez 15 minut. Robimy sos. Karmelizujemy cukier i podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodajemy miód, białe wino i szczyptę soli prowansalskiej. Całość podgrzewamy do zagotowania, a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, podobnie pomidory. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy do smaku Solą morską prowansalską z dodatkiem lawendy i płatków nagietka. Piersi wykładamy na paprykę z pomidorami i polewamy sosem pomarańczowym.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war
Rozgrzewające zestawy herbat na zimowe wieczory - przewodnik po najlepszych kompozycjach
Herbaty rozgrzewające stanowią naturalną metodę na podniesienie temperatury ciała i poprawę samopoczucia podczas chłodnych dni. Odpowiednio dobrane kompo
Książeczka sanepidowska online. Czy można ją wyrobić zdalnie?
Książeczka sanepidowska, a konkretnie orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, jest dokumentem, który oficjalnie potwierdza brak przeci
Jak wykonać efekt szronu na paznokciach z produktami Cosmetics Zone? Oto instrukcja krok po kroku
Stwórz z nami jedną z najbardziej oryginalnych zimowych stylizacji paznokci. Efekt szronu inspirowany jest mroźnym krajobrazem i jego szlachetnym pięknem. W
Jak umyć okno bez smug?
Mycie okien to jedno z tych zadań, które często odkładamy na później. Jednak gdy w końcu się do niego zabierzemy, chcemy, aby efekt był perfekcyjny. W