Ziemniaki faszerowane
Spis treści
Autor Marta Kosmider-Jones
Odkąd pamiętam, październik zawsze kojarzył mi się z wykopkami. Zapach pieczonych na polu w ognisku ziemniaków sprawia, że slinka mi cieknie. Mniam!! Nie każdy jednak ma czas na wypad za miasto na pieczone w popiele, świeże kartofelki. Dlatego też, chcę Wam zaproponować trochę urozmaiconą wersję pieczonych ziemniakow.
Składniki
1 duży ziemniak na osobę (więcej, jeśli ktoś ma duży apetyt)
150 g brokułów
15 g masła
kukurydza słodka (puszka)
zółty ser (starty na tarce o grubych okach)
sól i pieprz
Sposób przygotowania
1) Ziemniaki należy dobrze wyszorować szczoteczką, wytrzeć a następnie upiec w piekarniku.
2) Broukuły podzielic na drobne cząstki i gotować przez ok.3-5 minut w osolonej wodzie (uwaga!! brokuły nie mogą być za miękkie), a następnie wyjąć je z wody.
3) Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć z miązszu, pozostawiąjac dość grubą skorupę. Miąższ ziemniaczany posiekać drobno, dodać masło, brokuły i kukurydzę (ok. 2 lyżki stołowe kukurydzy na 1 ziemniak). Składniki posolić i popieprzyć a następnie dokładnie, delikatnie wymieszać.
4) Przygotowany farsz należy nalożyć do skorup ziemniaczanych, posypać serem i piec w piekarniku lub pod grilem przez kilka minut, do momoentu gdy ser się roztopi.I już !!!
Ta łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. Może być doskonała przekąską, lub dodatkiem do dań mięsnych. Mam nadzieję, że te kolorowe, pyszne ziemniaczki choć trochę umilą Wam smutne, deszczowe wieczory. Miłego gotowania i smacznego!!!
Wersja do druku
1 duży ziemniak na osobę (więcej, jeśli ktoś ma duży apetyt)
150 g brokułów
15 g masła
kukurydza słodka (puszka)
zółty ser (starty na tarce o grubych okach)
sól i pieprz
Sposób przygotowania
1) Ziemniaki należy dobrze wyszorować szczoteczką, wytrzeć a następnie upiec w piekarniku.
2) Broukuły podzielic na drobne cząstki i gotować przez ok.3-5 minut w osolonej wodzie (uwaga!! brokuły nie mogą być za miękkie), a następnie wyjąć je z wody.
3) Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć z miązszu, pozostawiąjac dość grubą skorupę. Miąższ ziemniaczany posiekać drobno, dodać masło, brokuły i kukurydzę (ok. 2 lyżki stołowe kukurydzy na 1 ziemniak). Składniki posolić i popieprzyć a następnie dokładnie, delikatnie wymieszać.
4) Przygotowany farsz należy nalożyć do skorup ziemniaczanych, posypać serem i piec w piekarniku lub pod grilem przez kilka minut, do momoentu gdy ser się roztopi.I już !!!
Ta łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. Może być doskonała przekąską, lub dodatkiem do dań mięsnych. Mam nadzieję, że te kolorowe, pyszne ziemniaczki choć trochę umilą Wam smutne, deszczowe wieczory. Miłego gotowania i smacznego!!!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśleWersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji