Przedstawiamy przepis na pyszna Francuską zupę cebulową. Te i inne ciekawe przepisy można znaleźć w książce pt" 365 smaków dla naszych dzieciaków".

Składniki:

110 g masła lub margaryny
3 duże cebule, obrane i pokrojone w plasterki
1 łyżka mąki
2 ½ szklanki wody
½ litra rosoÅ‚u woÅ‚owego
1 bagietka
1 szklanka startego szwajcarskiego sera

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Podsmażamy cebulÄ™ na maÅ›le w rondlu na Å›rednim ogniu, aż stanie siÄ™ miÄ™kka (ok. 10 minut). MieszajÄ…c, dodajemy mÄ…kÄ™ i powoli dolewamy wodÄ™ oraz rosół. Podgrzewamy, aż zupa siÄ™ zagotuje. Zmniejszamy ogieÅ„ i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Kroimy bagietkÄ™ na kromki gruboÅ›ci ok. 2,5 cm i przyrumieniamy w piekarniku. Nalewamy zupÄ™ do 4 żaroodpornych miseczek i kÅ‚adziemy na jej powierzchni po kromeczce opieczonej bagietki. Posypujemy każdÄ… z kromek ¼ szklanki sera. WkÅ‚adamy miseczki do rozgrzanego do temperatury 220°C piekarnika, aby ser siÄ™ roztopiÅ‚ (ok. 10 minut). Zanim podamy zupÄ™ dzieciom, czekamy, aż miseczki ostygnÄ….
4 porcje


Zapraszamy do zapoznania się z artykułem: www.female.pl/artykul/2959/365-smak%C3%B3w-dla-naszych-dzieciak%C3%B3w.html

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma Polędwica z dorsza gotowana

Wersja do druku