Owoce maczane w czekoladzie
Składniki:
banany, truskawki, kantalupa
¼ kg czekolady białej lub ciemnej
1 łyżka masła roślinnego
wykałaczki lub szpikulce
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy banana ze skórki, kroimy kantalupę na duże kawałki. W podwójnym garnku do gotowania w kąpieli wodnej (lub w dwóch garnkach włożonych jeden do drugiego) roztapiamy czekoladę i masło roślinne, ciągle mieszając. Woda w dolnej części garnka powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zostawiamy dolną część garnka na ogniu, a górę zdejmujemy wraz z czekoladą w środku. Nabijamy kawałki owoców na wykałaczkę lub szpikulec. ⅔ owoców maczamy w czekoladzie, pozwalając, aby jej nadwyżka skapywała do garnka. Jeśli czekolada zacznie twardnieć, z powrotem stawiamy ją na ogniu. Czekamy, aż polewa czekoladowa na owocach ostygnie i stwardnieje.
12 owocowych koreczków
Uwaga: Dobrym sposobem na ostudzenie polewy czekoladowej jest wbicie wykałaczek w owinięty folią kawałek styropianu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji