Przedstawiamy przepis na omlet bananowy,który można także znaleźć w książce "365 smaków dla naszych dzieciaków".

Składniki:

1–2 jajka na osobę
1 łyżka mleka na każde 2 jajka
½ łyżeczki pokrojonej skórki cytrynowej
olej lub masło do smażenia
Nadzienie:
1 łyżka miodu
1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
2 łyżki płatków migdałowych
2 banany



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy omlet, mieszając ze sobą jajka, mleko i skórkę cytrynową. Na patelni, na średnim lub dużym ogniu topimy masło. Smażymy jajka jak jajecznicę, aż prawie całkowicie się zetną i wygładzamy, aby cała patelnia była pokryta równą cienką warstwą. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. W osobnym rondelku przygotowujemy nadzienie, podgrzewając przez kilka minut na małym ogniu miód ze skórką cytrynową. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Tuż przed podaniem dodajemy do miodu i skórki migdały oraz cienko pokrojone banany. Nakładamy nadzienie łyżką na powierzchnię omleta. Składamy omlet na pół i podajemy.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek

Wersja do druku