Tradycja w nowoczesnym wydaniu, czyli ziarno znowu w modzie – relacja z wydarzenia
Kawa, którą pijemy w biegu z papierowego kubka, według Bartka Kasprzykowskiego, nie ma tak naprawdę nic wspólnego z prawdziwą kawą, zaparzoną ze świeżo zmielonych ziaren.
Lidia Popiel bardzo ceni sobie swój poranny rytuał mielenia i zaparzania kawy, którą serwuje w pięknej porcelanie. Uważa, że taka idealnie przygotowana kawa, z aromatyczną pianką powinna być podawana w równie pięknej oprawie, która dodatkowo uwydatnia jej walory zapachowe i smakowe, osiągnięte dzięki świeżemu zmieleniu ziaren tuż przed zaparzeniem.
Również Ewa Gawryluk przyznała, że jest tradycjonalistką i uwielbia smakować kawę ze świeżo mielonych ziaren. Sama ją przygotowuje, jak również sama piecze domowe ciasto,
a do próbowania tych pyszności zaprasza przyjaciół, bądź rodzinę.
Socjolog , dr Sobierajski podkreślił, iż stopniowo wracamy do intymnych, uroczych spotkań
w zaciszu domowym, gdzie mamy szansę poświęcić dużo uwagi właśnie tym tradycyjnym obyczajom.
Tomasz Sobierajski podkreślił, iż Polacy mają swoje głęboko zakorzenione przyzwyczajenia oraz kierują się określonymi zasadami i nawet jeśli spróbują czegoś nowego, to szybko wracają do dawnych przyzwyczajeń. Chętnie powracają do smaków i zapachów dzieciństwa.
Dziś z entuzjazmem powracamy do parzenia kawy świeżo mielonej i pomimo faktu, że tradycyjny młynek zastąpiły nowoczesne ekspresy ciśnieniowe, według Bartka Kasprzykowskiego, zapach świeżo mielonej kawy zawsze przywodzi wspomnienia domu rodzinnego.
Międzynarodowy ekspert Andre Hoinkis firmy Sara Lee International Cofee and Tea, który o kawie wie wszystko, opowiedział przybyłym gościom o wyższości kawy ze świeżo mielonych ziaren tuż przed zaparzeniem nad kawą mieloną fabrycznie, a relacja filmowa z sondy przeprowadzonej na warszawskich ulicach pokazała, że Warszawiacy bardzo cenią sobie niepowtarzalne walory aromatyczne świeżo mielonej kawy, a tym, co najbardziej lubią w kawie parzonej w ekspresach ciśnieniowych jest niepowtarzalna, gęsta pianka zwana crema.
Na zakoÅ„czenie wszyscy zaproszeni uczestnicy spotkania mieli okazjÄ™ poznać te najwÅ‚aÅ›ciwsze sposoby przyrzÄ…dzania Å›wieżo mielonej kawy w ekspresie ciÅ›nieniowym, dziÄ™ki prezentacji utytuÅ‚owanej baristki – Hanny KrzyÅ›ki, oraz skosztować doskonaÅ‚ych, jak zgodnie stwierdziÅ‚y zaproszone gwiazdy, kaw ziarnistych Cafe Prima Excellent.
Całe wydarzenie umilał obecnym gościom unoszący się w powietrzu świeży aromat świeżo mielonej kawy Cafe Prima Excellent.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna
Czy mały dom to dobry pomysł na inwestycję? Projekty małych domów i ich zalety.
Decyzja o budowie domu i wybór konkretnego rozwiązania to sztuka selekcji, często wymagająca kompromisu, szczególnie jeśli chodzi o projekt domu. Odpowied
Porównanie popularnych metod na ból głowy: które są najskuteczniejsze?
Ból gÅ‚owy to powszechna dolegliwość, która może przytrafić siÄ™ każdemu. Niezależnie od przyczyny, ból gÅ‚owy może znaczÄ…co obniż