Naturalne, bogate w składniki odżywcze produkty stanowią fundament zbilansowanej diety wegańskiej. W miarę rosnącej popularności tej diety pojawia się coraz więcej oryginalnych przepisów, które pozwalają odkrywać nowe smaki. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne wegańskie dania, zaopatrz swoją kuchnię w mąkę orkiszową i orzechy – z pewnością przydadzą się niejednokrotnie.

 

Dieta wegańska jest zdrowa, pod warunkiem że dostarcza odpowiednią ilość białka, zdrowych tłuszczy i witamin. Mąka orkiszowa i orzechy doskonale się uzupełniają, oferując składniki odżywcze, które są niezbędne w diecie roślinnej. Przeglądając blog kulinarny Auchan, znajdziesz wiele pomysłów na śniadania, obiady i podwieczorki. Poznaj kilka naszych propozycji!

Wegańskie placki orkiszowe z orzechami

Na początek dnia idealnie sprawdzą się wegańskie placki orkiszowe z orzechami. Są sycące i wyjątkowo smaczne. Wystarczy wymieszać kilka składników: mąkę orkiszową, mleko roślinne, banany i orzechy włoskie. Smaż placki z obu stron, a następnie podawaj je z jogurtem roślinnym i posiekanymi orzechami.

Kruche ciasteczka orkiszowo-orzechowe

A może masz ochotę na coś słodkiego? Koniecznie wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-orzechowe. Do ich przygotowania, oprócz mąki orkiszowej i orzechów włoskich, potrzebujesz jedynie cukru pudru, wegańskiej margaryny i odrobiny śmietanki roślinnej. Zmiel orzechy w malakserze, a następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je i wycinaj ciasteczka, które możesz ozdobić połówkami orzechów. Piecz przez kilka minut w piekarniku, a następnie wystudź i podawaj.

Jeżeli akurat kończy ci się mąka orkiszowa, to możesz ją zamówić za pośrednictwem strony:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/mąka/mąka-orkiszowa/4727.

Wegańskie naleśniki orkiszowe

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów – na słodko z owocami, orzechami i jogurtem roślinnym lub na słono z warzywami i pieczarkami. Ciasto na naleśniki w obu przypadkach przygotowuje się w ten sam sposób. Oprócz mąki orkiszowej potrzebujesz mleka roślinnego, siemienia lnianego i wody. Składniki wymieszaj i smaż na patelni z odrobiną oleju. Po zdjęciu z ognia nałóż farsz i zawijaj.

Szybki chleb orkiszowy z orzechami i nasionami

Nie można zapomnieć o pieczywie! Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do wypieku chleba. Inspiracji jest wiele, w tym możesz przygotować chleb na zakwasie, ale pamiętaj, że to czasochłonny proces. Szybciej zrobisz chleb na drożdżach. Wystarczy, że rozpuścisz w wodzie olej kokosowy i połączysz go z mąką, drożdżami, posiekanymi orzechami, siemieniem lnianym, nasionami chia i słonecznikiem. Wyrabiaj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach możesz przystąpić do pieczenia. Podobnych pomysłów znajdziesz więcej. Może zdecydujesz się na dodanie do chleba śliwek lub żurawiny?

Potrzebne składniki, w tym nasiona i orzechy, znajdziesz w Auchan. Różne rodzaje orzechów są na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/bakalie/orzechy/2240.

Malinowo-kokosowe gofry z orzechami

Smakowitym i zdrowym pomysłem są orkiszowe gofry. Istnieje wiele przepisów na ciasto oraz propozycji dodatków. Jedną z ciekawszych opcji są gofry orkiszowe z malinami, które zachwycają eksplozją smaków. Do ich przygotowania potrzebujesz mąki orkiszowej, banana, proszku do pieczenia i mleka roślinnego. Możesz dodać ulubiony aromat i odrobinę cukru. Gofry podawaj z kremowym musem z podgotowanych malin, mąki kokosowej, jogurtu roślinnego i nasion chia. Na koniec posyp posiekanymi orzechami.

[obraz_1]

Składniki na smakowite gofry skompletujesz podczas zakupów online, zrobisz je w sklepie https://zakupy.auchan.pl/

 



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku