W wielu kuchniach Å›wiata makaron jest bardzo ważnym skÅ‚adnikiem codziennej diety. Jego Å‚agodny smak idealnie komponuje siÄ™ z różnego rodzaju sosami, miÄ™sem oraz warzywami. IstniejÄ… też szczególne rodzaje tego produktu, bez których trudno wyobrazić sobie popularne dania, np. lazania czy makaron spaghetti. Aby przygotowywana potrawa smakowaÅ‚a idealnie, warto wiedzieć, który makaron najlepiej siÄ™ sprawdzi – drobne nitki, grube wstążki, duże muszle, a może smakowite rurki?


Kto wynalazł makaron?

Duże pÅ‚aty lazanii, maleÅ„kie gwiazdki albo znane na caÅ‚ym Å›wiecie nitki spaghetti to tylko kilka przykÅ‚adów makaronów peÅ‚niÄ…cych ważnÄ… rolÄ™ w popularnych przepisach na pyszne dania. Choć dziÅ› ten wytwarzany na bazie mÄ…ki i wody produkt kojarzony jest przede wszystkim ze sÅ‚onecznymi WÅ‚ochami, tak naprawdÄ™ najwczeÅ›niej byÅ‚ wyrabiany w rejonie Å»óÅ‚tej Rzeki i to już w odlegÅ‚ych czasach neolitu.

Samodzielne zrobienie makaronu nie jest czynnoÅ›ciÄ… szczególnie skomplikowanÄ…. Aby przygotować klasyczne cienkie nitki, idealne do domowego rosoÅ‚u, wystarczy wyrobić ciasto z pszennej mÄ…ki, caÅ‚ych jajek lub samych żóÅ‚tek, soli i odrobiny tÅ‚uszczu, a nastÄ™pnie rozwaÅ‚kować je na cienki placek, pokroić lub przepuÅ›cić przez maszynkÄ™ do makaronu i ugotować w osolonym wrzÄ…tku.

WyjÄ…tkowa pszenica do makaronu

DostÄ™pny w sklepach makaron jest przygotowywany z pszenicy twardej (makaronowej lub durum), zawierajÄ…cej wiÄ™cej glutenu, który nadaje gotowemu produktowi odpowiedniÄ… elastyczność i zmniejsza ryzyko rozgotowania. DziÄ™ki tej wyjÄ…tkowej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci gwiazdki, wstążeczki czy muszelki nie ulegajÄ… odksztaÅ‚ceniu podczas gotowania lub zapiekania w wysokiej temperaturze. Warto wiedzieć, że ta odmiana pszenicy uprawiana jest gÅ‚ównie w rejonach o suchym klimacie, charakteryzujÄ…cych siÄ™ dość dużą dobowÄ… amplitudÄ… temperatury powietrza. Takie warunki panujÄ… np. w póÅ‚nocnej Afryce, poÅ‚udniowej Europie, Turcji czy części USA.

Makaron spaghetti i wstążki

DÅ‚ugi i cienki makaron spaghetti od wielu lat jest podstawÄ… tradycyjnej kuchni wÅ‚oskiej, a przygotowany z dodatkiem sosu pomidorowego, warzyw lub mielonego miÄ™sa należy do najbardziej rozpoznawanych daÅ„ PóÅ‚wyspu ApeniÅ„skiego. Jednak te dÅ‚ugi nitki lub wstążki sÄ… również doskonaÅ‚ym skÅ‚adnikiem wielu innych i równie smacznych potraw. Spaghetti lub grubsze tagliatelle doskonale komponujÄ… siÄ™ z aromatycznymi sosami, np. grzybowym, serowym czy warzywnym. SprawdzÄ… siÄ™ również jako dodatek do wiÄ™kszoÅ›ci miÄ™s. Z szerokimi wstążeczkami można również przygotować pysznÄ… carbonarÄ™ lub danie z aromatycznymi owocami w roli gÅ‚ównej.

Makarony idealne do zapiekania

Przygotowane z twardej pszenicy makarony doskonale znoszÄ… wysokÄ… temperaturÄ™, dlatego sÄ… czÄ™stym skÅ‚adnikiem różnorodnych zapiekanek miÄ™snych lub warzywnych. Aby potrawa nie wyszÅ‚a zbyt sucha, warto przed wÅ‚ożeniem jej do piekarnika dodać wiÄ™cej sosu, który w trakcie pieczenia zostanie wchÅ‚oniÄ™ty przez pÄ™czniejÄ…cy makaron. Do przygotowania takich szybkich i smacznych potraw najlepiej użyć dużych muszelek, kokardek, kolanek, kóÅ‚ek lub efektownie prezentujÄ…cych siÄ™ Å›widerków, podczas gdy makaron spaghetti lepiej sprawdzi siÄ™ w gotowanej wersji, podany z kremowymi sosami.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku