Buraczki w słoikach to przystawka, która zawsze kojarzy się z domowymi przysmakami. Cieszą się one popularnością od pokoleń i cały czas stanowią jedną z najbardziej lubianych potraw rodzinnych. Buraki w słoiku są łatwe do przygotowania i dostarczają smaku każdemu posiłkowi. Buraki nadające się do słoików

Buraczki przygotowane w ten sposób to ciekawe poÅ‚Ä…czenie tradycyjnego kulinarnego smaku amerykaÅ„skich miasteczek oraz nowoczesnego stylu gotowania. Idealnie nadaje siÄ™ na obiad dla dużej rodziny lub na eleganckie spotkanie ze znajomymi!

W tym artykule dowiesz się, jak łatwo przygotować buraczki w słoikach.

Idealny sposób na buraczki w sÅ‚oiku na zimÄ™

Aby przygotować buraczki w sÅ‚oikach, należy rozpocząć od dobrania odpowiednich i Å›wieżych warzyw. Upewnij siÄ™, że uprawiane sÄ… one zgodnie z naturalnymi metodami i ze zdrowymi skÅ‚adnikami. Kolejnym krokiem jest umycie i obranie buraków. NastÄ™pnie należy umieÅ›cić je w dużym garnku lub rondlu o pojemnoÅ›ci co najmniej 5 litrów.

NastÄ™pnie dodaj odrobinÄ™ cukru lub soli. Gotuj na maÅ‚ym ogniu przez 15-20 minut, aż Wasz burak bÄ™dzie miÄ™kki. Kiedy buraki sÄ… już ugotowane, możesz je przenieść do sÅ‚oików. Dodaj odrobinÄ™ wody do każdego sÅ‚oika i odstaw je do ostygniÄ™cia. Gdy buraki sÄ… już zimne, zakręć sÅ‚oiki i postaw je w suchym, ciemnym miejscu. Na koniec możesz ozdobić sÅ‚oiki, by dodać im nieco "babcinego" ciepÅ‚a.
Mamy nadziejÄ™, że ten prosty przepis pomógÅ‚ Ci w przygotowaniu buraczków w sÅ‚oikach na zimowy sezon!

Przepis na tarte buraczki na zimÄ™

Tarte buraczki to Å‚atwy i smaczny sposób na przygotowanie buraków na zimÄ™. Przede wszystkim należy dobrze umyć i osuszyć buraki. NastÄ™pnie pokroić je w cienkie plastry, lub zetrzeć na tarku na grubych oczkach. Gdy buraczki bÄ™dÄ… już gotowe, należy je posypać solÄ…, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Po tym, jak wszystkie buraki sÄ… już przygotowane, możesz uÅ‚ożyć je warstwami w sÅ‚oiku. SÅ‚oik powinien być dokÅ‚adnie umyty i dezynfekowany. Po dodaniu odrobiny oleju roÅ›linnego lub oliwy z oliwek do sÅ‚oika możesz go teraz szczelnie zamknąć.

Gdy już przygotujesz sÅ‚oik, możesz umieÅ›cić go w lodówce lub spiżarce na okres od 2 do 4 tygodni. WÅ‚aÅ›nie ten okres umożliwi Ci konserwowanie buraczków. W ten sposób bÄ™dzie Ci dane cieszyć siÄ™ tarte buraczki na zimne chÅ‚odne dni!

Przepis na buraczki w zalewie octowej

Do przygotowania tartych buraczków z octu na zimÄ™ bÄ™dziesz potrzebować skÅ‚adniki takie jak:

  • 5-6 dużych buraków,
  • 1 szklanki octu,
  • póÅ‚ szklanki cukru,
  • 2 Å‚yżeczki soli.

Najpierw umyj dokÅ‚adnie buraki i obierz ze skóry. NastÄ™pnie pokrój je w plasterki lub kostkÄ™. PrzeÅ‚óż je do sÅ‚oika, a nastÄ™pnie dodaj ocet, cukier i sól. DokÅ‚adnie wymieszaj skÅ‚adniki, aby caÅ‚ość byÅ‚a równomiernie doprawiona. Na sam koniec zamknij sÅ‚oik i odstaw go do lodówki lub spiżarni na czas konserwowania.

Jak konserwować buraczki na zimę?

Zastanawiacie siÄ™, jak dobrze konserwować buraczki na okres zimowy? Przede wszystkim, dobrze jest umyć buraczki i wybrać te o podobnych rozmiarach. NastÄ™pnie należy je obrać ze skórki i pokroić na kawaÅ‚ki lub plasterki, wedle wÅ‚asnego uznania. NastÄ™pnie umieść buraczki w sÅ‚oju lub innym pojemniku, po czym zalej je solanka. Czym jest solanka? Cóż solanka to mieszanina wody i soli (w proporcji 1 Å‚yżka soli na 1 litr wody). Dodaj trzy liÅ›cie laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. WÅ‚aÅ›nie te dodatki sprawiÄ…, że buraczki bÄ™dÄ… posiadać lepszy smak! Szczelnie zamknij sÅ‚oik i odwróć go do góry dnem, aby ubijaÅ‚ siÄ™ od czasu do czasu. NastÄ™pnie umieść sÅ‚oik w chÅ‚odnym i ciemnym miejscu, takim jak piwnica lub szafa. Upewnij siÄ™, że temperatura jest staÅ‚a i niska. Optymalna temperatura to okoÅ‚o 5-7 stopni Celsjusza. Upewnij siÄ™, że sÅ‚oik jest zamkniÄ™ty szczelnie i nie ma wycieków.

Konserwacja buraczków na zimÄ™ - Jak przechować je prawidÅ‚owo?

Najlepszym sposobem na przechowywanie buraczków tartych jest sÅ‚oik lub butelka z szerokim otworem. Przed wÅ‚ożeniem buraczków do sÅ‚oika dobrze jest usunąć nadmiar soli i octu. NastÄ™pnie należy delikatnie wlać gorÄ…cÄ…, ale nie wrzÄ…cÄ… wodÄ™ i dodać trochÄ™ Å›wieżego octu oraz soli. MieszaninÄ™ trzeba odstawić na kilka minut, po czym można umieÅ›cić ugotowane buraki w sÅ‚oiku. Na koniec upewnij siÄ™, że powierzchnia pÅ‚ynu przykrywa warzywa, aby uniknąć utleniania siÄ™ buraków.

To chyba najprostszy sposób by twoje buraczki tarte do sÅ‚oików byÅ‚y prawidÅ‚owo przechowywane i zakonserwowane!

Podsumowanie

Teraz już wiesz, że konserwowanie buraczków w sÅ‚oikach jest Å‚atwe i skuteczne. DziÄ™ki konserwowaniu możesz cieszyć siÄ™ smakiem tych warzyw także po sezonie. PrzygotowujÄ…c je do przechowywania, należy pamiÄ™tać o tym, by powierzchnia pÅ‚ynu przykrywaÅ‚a warzywa. Te dziaÅ‚ania pomogÄ… w zapobieganiu utlenianiu siÄ™ buraczków. Na koniec mamy dla was ciekawÄ… informacjÄ™! Ogórki lub inne warzywa tego rodzaju mogÄ… być równie skutecznie zakonserwowane w ten sposób!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku