Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym
Zimą mamy ochotę jeść więcej i bardziej kalorycznie. Tymczasem również o tej porze roku powinniśmy zadbać o zbilansowaną i bogatą w składniki odżywcze dietę, w której znajdą się sezonowe lub całoroczne warzywa i owoce. Nie zapominajmy o ziemniakach, które przy okazji są jednym z ważniejszych składników świątecznych dań. Można je piec, gotować, smażyć, wykorzystać jako dodatek do ryby, podać w sałatce lub uczynić z nich danie główne. Warto jednak pomyśleć o podaniu kartofli w wersji fit.
![](/webp_podstrony/43/21711-art-salatka-ziemniaczana-z-makrela-i-marynowanym-selerem-naciowym.webp)
Dota Szymborska, autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com, miłośniczka dobrego jedzenia i sportu oraz ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prezentuje zimowe przepisy na niskokaloryczne dania ziemniaczane.
Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym
- W tej sałatce można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu – ważne, by były wystudzone, ponieważ sałatkę podajemy na zimno. W przypadku sałatek warto używać ziemniaków, które po ugotowaniu pozostają zwarte, nie kruszą się – wtedy kroimy je w plastry lub kostkę. Majonez zastąpiłam tutaj jogurtem greckim, dzięki czemu sałatka jest mniej kaloryczna. A dodatek stanowi wartościowy seler naciowy, po który śmiało sięgajmy zimą. Jego wyrazisty smak zbilansujemy poprzez zamarynowanie go w occie jabłkowym. Pozostanie chrupiący, ale jego smak nie będzie już tak intensywny – mówi Dota Szymborska.
Składniki (4 porcje):
-
0,75kg ugotowanych ziemniaków
-
puszka makreli w oleju (150g)
-
3 łodygi selera naciowego
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
pieprz i sól
-
opcjonalnie – 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść widelcem, odłożyć na bok. Seler starannie umyć, pokroić (zieloną część) na cienkie plasterki, przełożyć do miseczki z octem jabłkowym – moczyć przez 15 minut, starannie odcedzić. Makrelę wyciągnąć z puszki (warto pozbyć się kręgosłupa ryby, który nie jest zbyt smaczny). Zostawić kawałek makreli do dekoracji, resztę rozdrobnić widelcem. Wymieszać ziemniaki z jogurtem, makrelą i selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem ułożyć kawałek makreli na wierzchu sałatki. Można skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?
Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie &ndash
ABC plażowania czyli o czym należy pamiętać podczas kąpieli słonecznych?
Słoneczna plaża to spełnienie wakacyjnych marzeń. Słońce wpływa na wydzielanie hormonu szczęścia, bierze udział w syntezie witaminy D i wspaniale rela
Multifunkcyjna pielęgnacja i ochrona twarzy i ust!
Nie ma jednej, wspólnej, skutecznej rutyny pielęgnacyjnej dla wszystkich typów cery, ponieważ każda ma indywidualne wymagania. Dlatego w specja
Wpływ integracji Allegro z DPD na poprawę obsługi klienta i szybkość dostaw | Apilo
Integracja z kurierem DPD może znacząco wpłynąć na jakość obsługi klienta i efektywność procesów dostaw. Zintegruj sprzedaż na allegro z
Odzież streetwear - wygoda, styl i indywidualizm w jednym
Każdego dnia mijają nas osoby ubrane w najprzeróżniejszy sposób. Jedni przykuwają uwagę bardziej, inni wcale. Dlaczego tak się dzieje? Trudn