Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym
Zimą mamy ochotę jeść więcej i bardziej kalorycznie. Tymczasem również o tej porze roku powinniśmy zadbać o zbilansowaną i bogatą w składniki odżywcze dietę, w której znajdą się sezonowe lub całoroczne warzywa i owoce. Nie zapominajmy o ziemniakach, które przy okazji są jednym z ważniejszych składników świątecznych dań. Można je piec, gotować, smażyć, wykorzystać jako dodatek do ryby, podać w sałatce lub uczynić z nich danie główne. Warto jednak pomyśleć o podaniu kartofli w wersji fit.

Dota Szymborska, autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com, miłośniczka dobrego jedzenia i sportu oraz ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prezentuje zimowe przepisy na niskokaloryczne dania ziemniaczane.
Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym
- W tej sałatce można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu – ważne, by były wystudzone, ponieważ sałatkę podajemy na zimno. W przypadku sałatek warto używać ziemniaków, które po ugotowaniu pozostają zwarte, nie kruszą się – wtedy kroimy je w plastry lub kostkę. Majonez zastąpiłam tutaj jogurtem greckim, dzięki czemu sałatka jest mniej kaloryczna. A dodatek stanowi wartościowy seler naciowy, po który śmiało sięgajmy zimą. Jego wyrazisty smak zbilansujemy poprzez zamarynowanie go w occie jabłkowym. Pozostanie chrupiący, ale jego smak nie będzie już tak intensywny – mówi Dota Szymborska.
Składniki (4 porcje):
-
0,75kg ugotowanych ziemniaków
-
puszka makreli w oleju (150g)
-
3 łodygi selera naciowego
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
pieprz i sól
-
opcjonalnie – 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść widelcem, odłożyć na bok. Seler starannie umyć, pokroić (zieloną część) na cienkie plasterki, przełożyć do miseczki z octem jabłkowym – moczyć przez 15 minut, starannie odcedzić. Makrelę wyciągnąć z puszki (warto pozbyć się kręgosłupa ryby, który nie jest zbyt smaczny). Zostawić kawałek makreli do dekoracji, resztę rozdrobnić widelcem. Wymieszać ziemniaki z jogurtem, makrelą i selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem ułożyć kawałek makreli na wierzchu sałatki. Można skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co warto kupić przed narodzinami dziecka?
Przygotowania do narodzin malucha to wyjątkowy czas pełen emocji, planów i... zakupów. Wśród przyszłych rodziców pojawia się po
Wakacje na cztery łapy – jak przygotować się na podróż ze swoim zwierzakiem?
Podróżowanie ze zwierzętami to coraz częstszy wybór opiekunów, którzy traktują swoje pupile nie tylko jak towarzyszy, ale wręcz
Buty Grisport City – idealne na city break!
Weekendowe wyjazdy i aktywności to doskonała okazja, by oderwać się od codziennych obowiązków – nawet, gdy nie możemy zaplanować dłuższego
Shallowing ten trend podbija łóżka Polaków
Współczesna seksualność nieustannie ewoluuje, wprowadzając świeże perspektywy na intymność i przyjemność. Jedna z najnowszych praktyk, określana mia
Jak usunąć tatuaż laserem? Najlepszy laser do Twojego salonu kosmetycznego!
Coraz więcej osób poszukuje miejsc, w których szybko usunie niechcianą pamiątkę z młodości – tatuaż. Dla salonów kosmetycznych