ZimÄ… mamy ochotÄ™ jeść wiÄ™cej i bardziej kalorycznie. Tymczasem również o tej porze roku powinniÅ›my zadbać o zbilansowanÄ… i bogatÄ… w skÅ‚adniki odżywcze dietÄ™, w której znajdÄ… siÄ™ sezonowe lub caÅ‚oroczne warzywa i owoce. Nie zapominajmy o ziemniakach, które przy okazji sÄ… jednym z ważniejszych skÅ‚adników Å›wiÄ…tecznych daÅ„. Można je piec, gotować, smażyć, wykorzystać jako dodatek do ryby, podać w saÅ‚atce lub uczynić z nich danie gÅ‚ówne. Warto jednak pomyÅ›leć o podaniu kartofli w wersji fit.


Dota Szymborska, autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com, miÅ‚oÅ›niczka dobrego jedzenia i sportu oraz ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prezentuje zimowe przepisy na niskokaloryczne dania ziemniaczane.

 

Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym

- W tej saÅ‚atce można wykorzystać ziemniaki, które zostaÅ‚y z obiadu – ważne, by byÅ‚y wystudzone, ponieważ saÅ‚atkÄ™ podajemy na zimno. W przypadku saÅ‚atek warto używać ziemniaków, które po ugotowaniu pozostajÄ… zwarte, nie kruszÄ… siÄ™ – wtedy kroimy je w plastry lub kostkÄ™. Majonez zastÄ…piÅ‚am tutaj jogurtem greckim, dziÄ™ki czemu saÅ‚atka jest mniej kaloryczna. A dodatek stanowi wartoÅ›ciowy seler naciowy, po który Å›miaÅ‚o siÄ™gajmy zimÄ…. Jego wyrazisty smak zbilansujemy poprzez zamarynowanie go w occie jabÅ‚kowym. Pozostanie chrupiÄ…cy, ale jego smak nie bÄ™dzie już tak intensywny – mówi Dota Szymborska.

 

Składniki (4 porcje):

  • 0,75kg ugotowanych ziemniaków

  • puszka makreli w oleju (150g)

  • 3 Å‚odygi selera naciowego

  • 2 Å‚yżki jogurtu greckiego

  • 3 Å‚yżki octu jabÅ‚kowego

  • pieprz i sól

  • opcjonalnie – 1 Å‚yżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść widelcem, odÅ‚ożyć na bok. Seler starannie umyć, pokroić (zielonÄ… część) na cienkie plasterki, przeÅ‚ożyć do miseczki z octem jabÅ‚kowym – moczyć przez 15 minut, starannie odcedzić. MakrelÄ™ wyciÄ…gnąć z puszki (warto pozbyć siÄ™ krÄ™gosÅ‚upa ryby, który nie jest zbyt smaczny). Zostawić kawaÅ‚ek makreli do dekoracji, resztÄ™ rozdrobnić widelcem. Wymieszać ziemniaki z jogurtem, makrelÄ… i selerem naciowym. Doprawić solÄ… i pieprzem. Przed podaniem uÅ‚ożyć kawaÅ‚ek makreli na wierzchu saÅ‚atki. Można skropić delikatnie sokiem z cytryny.

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku