Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym
Zimą mamy ochotę jeść więcej i bardziej kalorycznie. Tymczasem również o tej porze roku powinniśmy zadbać o zbilansowaną i bogatą w składniki odżywcze dietę, w której znajdą się sezonowe lub całoroczne warzywa i owoce. Nie zapominajmy o ziemniakach, które przy okazji są jednym z ważniejszych składników świątecznych dań. Można je piec, gotować, smażyć, wykorzystać jako dodatek do ryby, podać w sałatce lub uczynić z nich danie główne. Warto jednak pomyśleć o podaniu kartofli w wersji fit.

Dota Szymborska, autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com, miłośniczka dobrego jedzenia i sportu oraz ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prezentuje zimowe przepisy na niskokaloryczne dania ziemniaczane.
Sałatka ziemniaczana z makrelą i marynowanym selerem naciowym
- W tej sałatce można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu – ważne, by były wystudzone, ponieważ sałatkę podajemy na zimno. W przypadku sałatek warto używać ziemniaków, które po ugotowaniu pozostają zwarte, nie kruszą się – wtedy kroimy je w plastry lub kostkę. Majonez zastąpiłam tutaj jogurtem greckim, dzięki czemu sałatka jest mniej kaloryczna. A dodatek stanowi wartościowy seler naciowy, po który śmiało sięgajmy zimą. Jego wyrazisty smak zbilansujemy poprzez zamarynowanie go w occie jabłkowym. Pozostanie chrupiący, ale jego smak nie będzie już tak intensywny – mówi Dota Szymborska.
Składniki (4 porcje):
-
0,75kg ugotowanych ziemniaków
-
puszka makreli w oleju (150g)
-
3 łodygi selera naciowego
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
pieprz i sól
-
opcjonalnie – 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść widelcem, odłożyć na bok. Seler starannie umyć, pokroić (zieloną część) na cienkie plasterki, przełożyć do miseczki z octem jabłkowym – moczyć przez 15 minut, starannie odcedzić. Makrelę wyciągnąć z puszki (warto pozbyć się kręgosłupa ryby, który nie jest zbyt smaczny). Zostawić kawałek makreli do dekoracji, resztę rozdrobnić widelcem. Wymieszać ziemniaki z jogurtem, makrelą i selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem ułożyć kawałek makreli na wierzchu sałatki. Można skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Kuchnia dla kobiety – jakie dodatki do mebli kuchennych warto zastosować?
Wszelkiego rodzaju dodatki do mebli kuchennych powinny być przede wszystkim dobrane tak, aby sprawiały, że kuchnia będzie wysoce funkcjonalna. Jeśli cenisz
Gdzie szukać pracy po psychologii? Odpowiadamy
Psychologia jest dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem zachowań i psychiki człowieka. Bierze również pod lupę czynniki zewnętrzne czy
Czym jest terapia poznawczo-behawioralna i w jaki sposób działa?
W ostatnich latach terapia poznawczo - behawioralna (ang. CBT) zyskała ogromną popularność, w związku z wysoką efektywnością oddziaływań i minimalizac
Pończochy uciskowe na żylaki
Żylaki, ból nóg po ciężkim dniu pracy, nieestetyczne obrzęki to nie tylko domena kobiet. Te same dolegliwości mogą dotyczyć również mężczyzn. Aby u
Jaka sukienka będzie pasować do typu figury?
Każda kobieta od czasu do czasu lubi ubrać sukienkę, aby podkreślić swój wdzięk i poczuć się jeszcze bardziej wyjątkowo. Jak jednak Państwo powinni w