Racuszki z jabłkami na bazie jogurtu
Jesienią polskie sady obfitują w jabłka, które nie tylko są wyjątkowo pyszne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Istnieje nawet przysłowie, które funkcjonuje w wielu językach, a głosi, że: „Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”. Jabłka dają wiele możliwości zastosowań w kuchni – doskonale nadają się do ciast, dań wytrawnych, deserów, soków czy dżemów. Warto więc przyjrzeć się bliżej ich zaletom, zwłaszcza, że 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka

Jabłka smakują wyśmienicie na surowo, są też doskonałym składnikiem, który urozmaici naszą codzienną dietę. Świetnie podkreślają smak owsianki przygotowanej na Mleku Wiejskim z Piątnicy, są idealnym dodatkiem do placuszków na bazie jogurtów naturalnych czy skyrów, wspaniale komponują się z Serkiem Twój Smak, tworząc pyszne pasty do kanapek. Sięgnij po sprawdzone przepisy kucharzy z Piątnicy i przygotuj szybkie dania z naszym polskim superfood!
Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr z Piątnicy
Przygotowanie: 35 minut
Porcje: 4
Składniki:
-
Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny z Piątnicy – 2 szt. po 150 g
-
Mleko Wiejskie z Piątnicy – 250 ml
-
żółtka jaj – 2 szt.
-
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
-
cukier waniliowy – 2 łyżeczki
-
cukier – 1 łyżka
-
mąka pszenna – 250 g
-
jabłka – 2 małe sztuki
-
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
-
Do miski przełóż 2 opakowania Jogurtu Skyr z Piątnicy, wlej Mleko Wiejskie z Piątnicy, dodaj żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą.
-
Dodaj obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszaj. Smaż na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
-
Podawaj posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Słońce wrogiem młodej i gładkiej skóry! Dowiedz się co to jest fotostarzenie, dlaczego słońce "topi" kolagen i czy można temu zapobiec.
Lato widać już na horyzoncie. Wszystkie portale, jak co roku o tej porze, obowiązkowo publikują „ABC bezpiecznego opalania”, a w nim nic nowego
Miętowa innowacja od Herbapolu! Nowy wariant smakowy cukierków czyszczących język
Szukasz prostego, efektywnego sposobu na uzupełnienie prawidłowej higieny jamy ustnej? Chcesz zapewnić sobie świeży oddech w każdym momencie dnia? Herbapo
Soczysty arbuz czy słodka mirabelka?
Energetyczne, odświeżające, lekkie, szybko wchłaniające się i poręczne. Do tego wegańskie i z wysokimi indeksami naturalności. Arbuz i mirabelka- to n
PRZEPIS na omlet serowy ze szparagami
Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dl
Najlepsze włóczki
Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się przechodzić obok sklepu z włóczkami i poczuć falę inspiracji? Marzyłeś o własnym projekcie z dzierganiem lub sz