Sezon grillowy trwa w Polsce w najlepsze. Niektórym wystarcza szybkie wrzucenie potraw na ruszt, dla innych grillowanie to prawdziwe Å›wiÄ™to celebrowane w gronie rodziny i znajomych. Stanowi Å›wietnÄ… okazjÄ™ do spÄ™dzenia sÅ‚onecznego popoÅ‚udnia lub ciepÅ‚ego wieczoru w przyjemnej atmosferze, przy stole zastawionym smacznym jedzeniem. Prezentujemy trzy przepisy na dania z grilla przygotowane przez kulinarnÄ… twórczyniÄ™ internetowÄ… IzabelÄ™ Kapis, przy wspóÅ‚pracy z markÄ… Victorinox, które zasmakujÄ… zarówno amatorom tradycyjnych potraw, jak i tym, którzy lubiÄ… trochÄ™ poeksperymentować.


Grillowanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Różne rodzaje miÄ™s w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycajÄ…ce swoim smakiem, zapachem
i wyglÄ…dem potrafiÄ… zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walory smakowe grillowych daÅ„ wpÅ‚ywa wiele czynników. Ważny jest zarówno wybór dobrej jakoÅ›ci produktów, sposób ich przyrzÄ…dzenia oraz odpowiednie przyprawy. Wszystkie te elementy majÄ… znaczenie dla finalnego efektu.

W przygotowaniu skÅ‚adników na smakowitÄ… ucztÄ™ grillowÄ… pomogÄ… odpowiednie narzÄ™dzia kuchenne. Ostre i precyzyjne noże pokrojÄ… grube kawaÅ‚ki miÄ™sa, ale też Å›wietnie poradzÄ… sobie z ogórkiem, cukiniÄ… czy cebulÄ…. Do przyrzÄ…dzenia surówki, bÄ™dÄ…cej uzupeÅ‚nieniem każdego miÄ™snego dania, niezbÄ™dna może okazać siÄ™ obieraczka oraz nóż do warzyw
i owoców. Dlatego nim rozpocznie siÄ™ przygotowania, warto upewnić siÄ™, iż kuchenny asortyment jest kompletny i gotowy do pracy.

Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez IzabelÄ™ Kapis (@czarna.wisienka) przy wspóÅ‚pracy z markÄ… Victorinox, które pozwolÄ… przygotować smaczne, a zarazem oryginalne potrawy prosto z grilla. W koÅ„cu nie ma nic lepszego niż smakowity posiÅ‚ek na Å›wieżym powietrzu.

 

Grillowana pierÅ› z kurczaka z Tabbouleh

Składniki:

Grillowana pierÅ› z kurczaka:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 2 Å‚yżki oleju

  • 1/2 Å‚yżeczki papryki sÅ‚odkiej

  • 1/2 Å‚yżeczki soli

  • 1 Å‚yżeczka suszonego oregano

  • 1 Å‚yżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie: Zaczynamy od dokÅ‚adnego oczyszczenia kurczaka. W miseczce łączymy olej, paprykÄ™ sÅ‚odkÄ…, sól, oregano i bazyliÄ™. CaÅ‚ość mieszamy. Piersi z kurczaka nacieramy marynatÄ… i odstawiamy na 1h. Zamarynowanego kurczaka grillujemy z dwóch stron, 10-15 min. na każdÄ… stronÄ™. 

Tabbouleh:

  • 1 duży pÄ™czek natki pietruszki 

  • 1 maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżej miÄ™ty

  • 50 g kaszy bulgur

  • 1/2 cebuli

  • 1 pomidor

  • 1/2 limonki

  • 2 Å‚yżki oliwy

  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: KaszÄ™ gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. UgotowanÄ… odcedzamy, a nastÄ™pnie studzimy. PietruszkÄ™, miÄ™tÄ™, pomidora i cebulÄ™ bardzo drobno siekamy. Posiekane warzywa i zioÅ‚a mieszamy w misce z ugotowanÄ… i przestudzonÄ… kaszÄ…. CaÅ‚ość polewamy sokiem z limonki oraz oliwÄ…. Doprawiamy solÄ… oraz pieprzem do smaku. 
 

Grillowane steki z tofu i salsÄ…

Składniki:

Steki z tofu:

  • 2 kostki tofu naturalnego

  • 2 Å‚yżki sosu sojowego

  • 2 Å‚yżki oliwy

  • 1 zÄ…bek czosnku

  • 1 Å‚yżeczka papryki sÅ‚odkiej

  • 1/2 Å‚yżeczki papryki wÄ™dzonej

  • szczypta soli

Przygotowanie: KażdÄ… kostkÄ™ tofu kroimy na 3 części. Drobno siekamy czosnek. W miseczce mieszamy sos sojowy, oliwÄ™, paprykÄ™ sÅ‚odkÄ…, paprykÄ™ wÄ™dzonÄ…, drobno posiekany czosnek oraz szczyptÄ™ soli. Plastry tofu smarujemy marynatÄ… z każdej strony. Gotowe steki z tofu grillujemy z dwóch stron przez ok. 10 min. na każdÄ… stronÄ™. 

Salsa:

  • 300 g pomidorów

  • 1/2 czerwonej cebuli lub 2 szalotki

  • 1/2 limonki 

  • 2 zÄ…bki czosnku

  • 1/2 papryki zielonej

  • 1 papryczka chilli

  • garść listków kolendry

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Pomidory nacinamy w kilku miejscach, a nastÄ™pnie przelewamy wrzÄ…tkiem. ÅšciÄ…gamy z nich skórkÄ™. Drobno kroimy obrane pomidory, paprykÄ™ zielonÄ…, chilli, czosnek, kolendrÄ™ oraz cebulÄ™. Wszystkie skÅ‚adniki dokÅ‚adnie ze sobÄ… łączymy. CaÅ‚ość polewamy sokiem z limonki. Doprawiamy solÄ… i pieprzem do smaku. 
Smacznego!



Najczęściej zadawane pytania


Jakie są dania wegetariańskie, które można przygotować na grillu?

Grillowanie to popularna letnia metoda gotowania, którą można wykorzystać do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw, w tym warzyw. Grillowane warzywa to zdrowa i smaczna alternatywa dla innych dodatków. Warzywa nadające się do grillowania: Cukinia, Bakłażan, Pomidory, Papryka, Kukurydza w kolbie, Szparagi.

Jakie są dania z grilla, które zjedzą dzieci?

Dla dzieci najlepiej postawić na delikatnego kurczaka lub rybę. Będzie to zdecydowanie najzdrowszy wybór, jednak wiele dzieci również chętnie sięgnie po kiełbasę z grilla.

Gdzie mogę zorganizować grilla?

Zdecydowanie najprzyjemniej jest zorganizować grilla na własnym podwórku lub działce, jednak możemy również przygotować go nad jeziorem, w niektórych parkach, czy na plażach również nie jest to zakazane, o ile będziemy dbać o zachowanie porządku.

Jakie są sposoby, aby jedzenie z grilla było zdrowe?

Przede wszystkim używaj aluminiowych tacek w czasie grillowania, aby żywność nie była osmolona. Jednak ogromne znaczenie ma również to, jakiej podpałki używasz. Wybieraj zawsze te naturalne, a nie chemiczne, pamiętaj, że ich opary mają kontakt z jedzeniem.

Czy grilla można zorganizować o każdej porze roku?

Nie ma właściwie większych przeciwwskazań, aby zorganizować grilla o dowolnej porze roku. Mimo wszystko jednak to wiosna i lata są najpopularniejsze, gdyż pogoda najbardziej sprzyja wówczas imprezom na świeżym powietrzu.


Podobne artykuły:


Wersja do druku