Piankowe inspiracje Haribo
Spis treści
Autor
Pianki Haribo zaskakują nie tylko lekkością słodyczy, ale również możliwością wykorzystania ich jako dodatku do potraw. Są wyśmienitym urozmaiceniem deserów, ale również dań gorących. Puszyste romby, kostki i kwiatuszki wnoszą do potraw bogactwo pastelowych barw i nutę słodyczy. Dzięki inspirującym przepisom, przygotowanym przez mistrza sztuki kulinarnej - Kurta Schellera możesz przekonać się o tym we własnej kuchni.
Suflet czekoladowy z piankami „Flowers”SkÅ‚adniki: 50 g mÄ…ki, 50 g masÅ‚a, 250 ml mleka, 4 jajka (oddzielić żółtka od biaÅ‚ek) 70 g cukru, szczypta soli, pianki Haribo „Flowers”, 50 g czekolady.CzekoladÄ™ rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na maÅ‚ym ogniu roztapiamy masÅ‚o. CaÅ‚y czas mieszajÄ…c dodajemy kolejno mÄ…kÄ™, mleko, 4 żółtka i wczeÅ›niej roztopionÄ… czekoladÄ™.BiaÅ‚ko ubijamy na pianÄ™ z cukrem i odrobinÄ… soli. NastÄ™pnie dodajemy pianÄ™ do garnka z wczeÅ›niej przygotowanÄ… masÄ… i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.MasÄ™ wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od Å›rodka cienkÄ… warstwÄ… masÅ‚a i posypać mÄ…kÄ…. Dno miseczek wykÅ‚adamy piankami i zalewamy je masÄ… czekoladowÄ…. NastÄ™pnie dekorujemy suflet piankami i wsadzamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.Po wyjÄ™ciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkÄ™ na talerzyku, który można udekorować kwaÅ›nymi żelkami w ksztaÅ‚cie nitek Spaghetti - Haribo „Sour Snup”.
NaleÅ›niki i racuszki z piankami „Mallow Mania”SkÅ‚adniki:150 ml mleka, 150 g mÄ…ki, 40 g cukru, biaÅ‚ko z 2 jaj, szczypta soli, masÅ‚o, pianki Haribo „Mallow Mania”.BiaÅ‚ko ubijamy z cukrem i odrobinÄ… soli na pianÄ™. Dodajemy pianÄ™ do mleka zmieszanego z mÄ…kÄ…, uzyskujÄ…c ciasto naleÅ›nikowe. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masÅ‚o. Z przygotowanego ciasta możemy przygotować tradycyjne naleÅ›niki lub okrÄ…gÅ‚e racuszki.Aby zrobić racuszki, na patelni ustawiamy okrÄ…gÅ‚e wysokie foremki, do których Å‚yżkÄ… wlewamy ciasto naleÅ›nikowe. Po kilku minutach w ciasto wtykamy pianki Haribo „Mallow Mania” i smażymy dalej przez okoÅ‚o minutÄ™. NastÄ™pnie, przy pomocy noża delikatnie oddzielamy racuchy od foremki, przekÅ‚adamy je do brytfanki i wsadzamy na okoÅ‚o 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C.Amatorzy cienkiego ciasta mogÄ… usmażyć tradycyjny, cienki naleÅ›nik. Po zdjÄ™ciu z patelni ukÅ‚adamy na nim pianki i zawijamy. Tak przygotowany rulonik, ozdobiony z wierzchu piankami, również wkÅ‚adamy na okoÅ‚o 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.Po wyjÄ™ciu racuszków i naleÅ›ników z piekarnika ukÅ‚adamy je na talerzu, który można udekorować kroplami rozpuszczonej czekolady i kolorowymi żelkami Haribo „Beerentraum” i „Color-Rado”.
PolÄ™dwica cielÄ™ca z cytrynÄ… z piankami „Chamallows Barbecue”SkÅ‚adniki: 200g cielÄ™ciny pokrojonej w nieduże kawaÅ‚ki, 200 g warzyw (por, seler, cebula, pieczarki, marchew), 150 ml Å›mietany 22%, pół kieliszka biaÅ‚ego wina, skórka otarta z cytryny, pianki Haribo „Chamallows Barbecue”, olej, pieprz i sól do smaku.Warzywa – pora, selera, cebulÄ™ i marchewkÄ™ - siekamy w kostki i obsmażamy na patelni na oleju. Po kilku minutach przesmażone warzywa polewamy biaÅ‚ym winem. NastÄ™pnie, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, powoli dodajemy Å›mietanÄ™.KawaÅ‚ki miÄ™sa lekko ubijamy, tak żeby przybraÅ‚y formÄ™ maÅ‚ych kotlecików. UkÅ‚adamy je na patelni, nastÄ™pnie przykrywamy warzywami i polewamy sosem. Smażymy przez okoÅ‚o 10 minut. Doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem.W miÄ™dzyczasie pianki Haribo „Chamallows Barbecue” ukÅ‚adamy na brytfance i wkÅ‚adamy na 2 minuty do rozgrzanego piekarnika.Kiedy miÄ™so jest już gotowe ukÅ‚adamy je na talerzu, przykrywajÄ…c pierzynkÄ… z warzyw. CaÅ‚ość posypujemy skórkÄ… otartÄ… z cytryny. Obok ukÅ‚adamy gorÄ…ce pianki Haribo „Chamallows Barbecue”.
Kurczak w sosie curry z kolorowymi piankami HariboSkÅ‚adniki: pierÅ› z kurczaka, 80 g warzyw: (seler, czerwona cebula, marchew, zÄ…bek czosnku) 2 Å‚yżki Å›mietany 22%, pianki Haribo „Flowers”, kurkuma, kilka listków curry, oliwa, sól i pieprz do smaku.Selera i pora siekamy na cienkie paseczki, cebulÄ™ w półtalarki, a marchewkÄ™ w plasterki. CebulÄ™ z czosnkiem podsmażamy na oliwie w Å›redniej wielkoÅ›ci garnku. Kiedy cebula siÄ™ zeszkli dodajemy pokrojonego w Å›redniej wielkoÅ›ci kostki kurczaka. NastÄ™pnie dorzucamy warzywa i dolewamy trochÄ™ wody. Po okoÅ‚o 5 minutach dodajemy Å›mietanÄ™, przyprawiamy potrawÄ™ kurkumÄ…, listkami curry, sola i pieprzem. Danie gotujemy na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. NastÄ™pnie wykÅ‚adamy kurczaka z warzywami na gÅ‚Ä™boki talerz i polewamy sosem. CaÅ‚ość posypujemy pokrojonymi na drobne kawaÅ‚ki piankami Haribo „Flowers”.
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśle
Ile kalorii ma cebula smażona
Ile kalorii majÄ… pieczarki gotowane
Wersja do druku
NaleÅ›niki i racuszki z piankami „Mallow Mania”SkÅ‚adniki:150 ml mleka, 150 g mÄ…ki, 40 g cukru, biaÅ‚ko z 2 jaj, szczypta soli, masÅ‚o, pianki Haribo „Mallow Mania”.BiaÅ‚ko ubijamy z cukrem i odrobinÄ… soli na pianÄ™. Dodajemy pianÄ™ do mleka zmieszanego z mÄ…kÄ…, uzyskujÄ…c ciasto naleÅ›nikowe. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masÅ‚o. Z przygotowanego ciasta możemy przygotować tradycyjne naleÅ›niki lub okrÄ…gÅ‚e racuszki.Aby zrobić racuszki, na patelni ustawiamy okrÄ…gÅ‚e wysokie foremki, do których Å‚yżkÄ… wlewamy ciasto naleÅ›nikowe. Po kilku minutach w ciasto wtykamy pianki Haribo „Mallow Mania” i smażymy dalej przez okoÅ‚o minutÄ™. NastÄ™pnie, przy pomocy noża delikatnie oddzielamy racuchy od foremki, przekÅ‚adamy je do brytfanki i wsadzamy na okoÅ‚o 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C.Amatorzy cienkiego ciasta mogÄ… usmażyć tradycyjny, cienki naleÅ›nik. Po zdjÄ™ciu z patelni ukÅ‚adamy na nim pianki i zawijamy. Tak przygotowany rulonik, ozdobiony z wierzchu piankami, również wkÅ‚adamy na okoÅ‚o 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.Po wyjÄ™ciu racuszków i naleÅ›ników z piekarnika ukÅ‚adamy je na talerzu, który można udekorować kroplami rozpuszczonej czekolady i kolorowymi żelkami Haribo „Beerentraum” i „Color-Rado”.
PolÄ™dwica cielÄ™ca z cytrynÄ… z piankami „Chamallows Barbecue”SkÅ‚adniki: 200g cielÄ™ciny pokrojonej w nieduże kawaÅ‚ki, 200 g warzyw (por, seler, cebula, pieczarki, marchew), 150 ml Å›mietany 22%, pół kieliszka biaÅ‚ego wina, skórka otarta z cytryny, pianki Haribo „Chamallows Barbecue”, olej, pieprz i sól do smaku.Warzywa – pora, selera, cebulÄ™ i marchewkÄ™ - siekamy w kostki i obsmażamy na patelni na oleju. Po kilku minutach przesmażone warzywa polewamy biaÅ‚ym winem. NastÄ™pnie, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, powoli dodajemy Å›mietanÄ™.KawaÅ‚ki miÄ™sa lekko ubijamy, tak żeby przybraÅ‚y formÄ™ maÅ‚ych kotlecików. UkÅ‚adamy je na patelni, nastÄ™pnie przykrywamy warzywami i polewamy sosem. Smażymy przez okoÅ‚o 10 minut. Doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem.W miÄ™dzyczasie pianki Haribo „Chamallows Barbecue” ukÅ‚adamy na brytfance i wkÅ‚adamy na 2 minuty do rozgrzanego piekarnika.Kiedy miÄ™so jest już gotowe ukÅ‚adamy je na talerzu, przykrywajÄ…c pierzynkÄ… z warzyw. CaÅ‚ość posypujemy skórkÄ… otartÄ… z cytryny. Obok ukÅ‚adamy gorÄ…ce pianki Haribo „Chamallows Barbecue”.
Kurczak w sosie curry z kolorowymi piankami HariboSkÅ‚adniki: pierÅ› z kurczaka, 80 g warzyw: (seler, czerwona cebula, marchew, zÄ…bek czosnku) 2 Å‚yżki Å›mietany 22%, pianki Haribo „Flowers”, kurkuma, kilka listków curry, oliwa, sól i pieprz do smaku.Selera i pora siekamy na cienkie paseczki, cebulÄ™ w półtalarki, a marchewkÄ™ w plasterki. CebulÄ™ z czosnkiem podsmażamy na oliwie w Å›redniej wielkoÅ›ci garnku. Kiedy cebula siÄ™ zeszkli dodajemy pokrojonego w Å›redniej wielkoÅ›ci kostki kurczaka. NastÄ™pnie dorzucamy warzywa i dolewamy trochÄ™ wody. Po okoÅ‚o 5 minutach dodajemy Å›mietanÄ™, przyprawiamy potrawÄ™ kurkumÄ…, listkami curry, sola i pieprzem. Danie gotujemy na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. NastÄ™pnie wykÅ‚adamy kurczaka z warzywami na gÅ‚Ä™boki talerz i polewamy sosem. CaÅ‚ość posypujemy pokrojonymi na drobne kawaÅ‚ki piankami Haribo „Flowers”.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Makaron spaghetti ugotowany ile ważyIle kalorii ma cukinia smażona na maśle
Ile kalorii ma cebula smażona
Ile kalorii majÄ… pieczarki gotowane
Wersja do druku
Szukaj
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna