Walentynki tuż-tuż! Zamiast rozglądać się za kolejnym misiem-przytulanką, , postaw na własnoręcznie przygotowany smakołyk. Sprawdź nasze pomysły na tort w kształcie serca!


 


Kruche blaty-serca

Jak zrobić tort w ksztaÅ‚cie serca, nie majÄ…c dużego doÅ›wiadczenia w przygotowywaniu wypieków? Wystarczy po prostu siÄ™gnąć po prosty przepis na kruche blaty-serca, który nie przysparza problemów. Jak na kruche ciasto przystaÅ‚o, po poÅ‚Ä…czeniu podstawowych skÅ‚adników (mÄ…ka, jajo, masÅ‚o, mielone migdaÅ‚y, cukier puder, ekstrakt z wanilii Bourbon) i zagnieceniu ciasta należy umieÅ›cić je w lodówce. Po jakimÅ› czasie potrzebne bÄ™dzie jego staranne rozwaÅ‚kowanie i wyciÄ™cie, najlepiej przy użyciu szablonu, Å‚adnego, dużego serca. Tak przygotowane musi upiec siÄ™ w piekarniku. Na sam koniec pozostaÅ‚o już tylko jego skrupulatne udekorowanie, na przykÅ‚ad przy użyciu maÅ‚ych bez, listków miÄ™ty oraz Å›wieżych owoców. SzczegóÅ‚owy przepis, jak zrobić tort-serce znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty.
 

Prosty tort walentynkowy

CiekawÄ… opcjÄ… może być przygotowanie tortu walentynkowego na bazie biszkoptu. Do przygotowania ciasta potrzebne bÄ™dÄ…: jeden okrÄ…gÅ‚y biszkopt (przekrojony na póÅ‚ w osi pionowej) i jeden kwadratowy. Po ich upieczeniu należy przekroić je w osi poziomej. PowstaÅ‚e pÅ‚aty należy przeÅ‚ożyć kremem o dowolnie wybranym smaku. Pasować bÄ™dzie zarówno Å›mietankowy, jak i ten z dodatkiem wiÅ›ni czy czarnej porzeczki. Do przygotowania tortu nie potrzebujesz żadnej formy w ksztaÅ‚cie serca – pożądany ksztaÅ‚t uzyskasz poprzez poÅ‚Ä…czenie ze sobÄ… upieczonych wczeÅ›niej biszkoptów – do brzegów kwadratowego należy przyÅ‚ożyć symetrycznie obie poÅ‚owy okrÄ…gÅ‚ego biszkoptu, aby powstaÅ‚ ksztaÅ‚t serca. Z góry oraz każdego brzegu biszkopt należy pokryć kremowÄ… masÄ…. Na koniec caÅ‚ość warto estetycznie wykoÅ„czyć, na przykÅ‚ad przy użyciu tylek i rÄ™kawa cukierniczego poprzez wyciÅ›niÄ™cie drobnych różyczek. GórÄ™ tortu można dodatkowo przystroić Å›wieżymi owocami i kwiatami.
 

Jak zrobić tort w kształcie serca?

Istnieje jeszcze jeden sposób na uzyskanie tortu w ksztaÅ‚cie serca. Do tego przepisu bÄ™dziesz potrzebować silikonowej formy w ksztaÅ‚cie serca. Zacznij od przygotowania biszkoptu – z jajek, cukru, mleka, mÄ…ki, proszku do pieczenia i oleju. Tak przygotowanÄ… masÄ™ wlej do formy i umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W miÄ™dzyczasie, zanim biszkopt siÄ™ upiecze, przygotuj masÄ™ tortowÄ…. Użyj do tego celu serka z dodatkiem truskawek, który bÄ™dziesz dodawać do Å›mietany kremówki ubijanej przy użyciu miksera. W kubku rozpuść galaretkÄ™ – również o smaku truskawkowym. PrzydadzÄ… siÄ™ za chwilÄ™. Upieczony biszkopt wyjmij z formy i przetnij w poÅ‚owie wysokoÅ›ci. KażdÄ… z warstw przeÅ‚óż wczeÅ›niej przygotowanym kremem. GórÄ™ ostatniej, po pokryciu masÄ…, udekoruj, wyciskajÄ…c równomiernie warstwÄ™ kremu w taki sposób, aby stworzyć z niego obwódkÄ™ Twojego biszkoptu-serca. BÄ™dzie ona stanowiÅ‚a barierÄ™ dla galaretki umieszczonej na wierzchu. Tuż przed wylaniem do galaretki dodaj zamrożone maliny lub truskawki. CaÅ‚ość wyÅ‚óż na tÄ™ warstwÄ™ tortu. ZÅ‚óż poszczególne warstwy – tak aby tworzyÅ‚y docelowy wyglÄ…d. GórÄ™ tortu udekoruj kremem i gotowymi jadalnymi pereÅ‚kami. PrzydadzÄ… siÄ™ też minibeziki i mrożone maliny. Smacznego!


 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku