Owoce kandyzowane - dlaczego warto?
Owoce kandyzowane to niezwykle interesujące i smaczne produkty. Aby je uzyskać należy wielokrotnie smażyć owoce w bardzo słodkim syropie. Proces kandyzacji może dotyczyć pokrojonych cząstek owoców jak i całości. W niektórych przypadkach kandyzuje się także łodygi oraz kwiaty. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat owoców kandyzowanych.
Owoce kandyzowane - co warto wiedzieć?
Mówiąc o owocach kandyzowanych, należy zwrócić uwagę na kilka ich rodzajów. Pierwszy z nich to owoce, które posiadają charakterystyczną matową powłokę utworzoną z drobnych cząsteczek cukru. Drugi typ to owoce kandyzowane posiadające glazurową powłokę z karmelu. Ostatnie to owoce kandyzowane obsypane cukrem, które nazywa się także suchymi konfiturami.
Na stronie sklepu: https://arkanasmaku.pl/pl/menu/zdrowa-zywnosc/suszone-owoce/owoce-kandyzowane-4925 można znaleźć bardzo duży wybór najróżniejszych rodzajów owoców kandyzowanych. Warto zapoznać się z ofertą.
Dlaczego warto wybrać owoce kandyzowane?
Kandyzowane owoce to świetna alternatywa dla owoców suszonych. Należy jednak podkreślić, że są one o wiele bardziej słodkie. Kandyzowane owoce to skarbnica mikroelementów oraz witamin. Są one przygotowywane naturalnie, dlatego nie mają w swoim składzie żadnych sztucznych dodatków czy barwników.
Arkana Smaku to prawdziwa skarbnica najróżniejszych owoców kandyzowanych, które można wykorzystać na różne sposoby. Przede wszystkim są one kojarzone z różnymi wypiekami. Kandyzowana skórka pomarańczowa to praktycznie nieodłączny element wszelkich ciast oblewanych lukrem czy delikatnymi polewami, można ją także spotkać na pączkach.
Kandyzowane owoce wykorzystuje się też do przygotowania świątecznego keksu. Może to być także idealne dekoracja różnych tortów czy nawet koktajli. Zawsze prezentują się one dobrze, nie pleśnieją i nie gniją.
Warto także zaznaczyć, że kandyzowane owoce to także świetna przekąska. Są one zdecydowanie zdrowsze niż np. galaretki czy cukierki. Można je bez obawy dodawać do musli oraz innych deserów.
Kandyzowane owoce - przechowywanie
Kandyzowane owoce przez bardzo długi czas zachowują świeżość oraz swój smak. Należy tylko pamiętać o tym, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym i suchym pojemniku. W tym celu dobrze się mogą sprawdzić np. metalowe puszki czy szklane słoiki.
Z kolei kandyzowane owoce zanurzone w syropie są zdatne do spożycia tylko przez kilka dni po tym jak zostały przygotowane. Warto mieć to na uwadze.
Owoce kandyzowane to świetny dodatek do ciast, deserów i rożnych wypieków. Można je także traktować jako zwykłą przekąskę. W sklepach dostępne są przede wszystkim: kandyzowane pomarańcze, cytryny, ananas, wiśnie, a nawet gruszki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka. Możliwości jest naprawdę wiele i z pewnością każdy znajdzie coś idealnego dla siebie. Warto zaznaczyć, że ludzie poszli o wiele dalej w swoim działaniu i coraz częściej można także spotkać kandyzowane korzenie imbiru, orzechy i wiele innych produktów.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp
Syfon do umywalki - jaki kolor wybrać? Krótki poradnik.
Wbrew pozorom syfon do umywalki nie jest wyłącznie elementem użytkowym wnętrza łazienkowego. Współczesne syfony są produkowane w taki sposób, aby preze
Czy pies będzie pasował do naszej rodziny?
Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa. To ciekawy pomysł dla całej rodziny - pies z pewnością szybko stanie się niezwykle ważnym członkiem
Rozmowa z Mecenasem na temat prowadzenia postępowania o rozwód
W dzisiejszym wywiadzie rozmawiamy z Mecenasem Marcinem Grabowskim, doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i sprawach rozwodowych w
Jak jogurty bez dodatku cukru mogą wspomóc Twoją dietę?
Czy zastanawiałeś się, jakie korzyści mogą płynąć z ograniczenia spożycia cukru? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po produkty bez cukru, jak z