Chrupiące z zewnątrz, przyjemnie miękkie w środku i ? co najważniejsze ? wypełnione po brzegi kawałkami pysznej czekolady. Chocolate cookies ? bo o nich mowa - to kulinarny przebój z Ameryki, który podbił serca miłośników domowych ciasteczek na całym świecie. Są idealne na każdą okazję ? na słodkie śniadanie, podwieczorek, na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi czy wieczorny seans filmowy ?pod kocykiem?. Lista składników jest krótka, ale najważniejszym elementem jest oczywiście czekolada. Warto wybrać tę najwyższej jakości, dzięki której nasze ciasteczka dadzą nam 100% czekoladowej przyjemności!

 


Ciasteczka to bez wątpienia jedna z ulubionych, najbardziej popularnych i uniwersalnych przekąsek. I choć w sklepach mamy ogromny ich wybór, to z całą pewnością nie zastąpią one tych, które przygotujemy samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność jakości składników w nich zawartych, a poza tym samo ich wypiekanie może dać dużo radości – zwłaszcza, gdy w całym domu unosi się aromat czekolady, stanowiący zapowiedź tej wyjątkowej przyjemności smaku! Warto pokusić się zatem o własnoręczne przygotowanie tych przysmaków – tym bardziej, że nie wymaga to ani wiele czasu, ani długiej listy składników, ani specjalnych umiejętności cukierniczych.

Chocolate cookies to słynne amerykańskie ciasteczka, które zachwycają tak samo smakiem, jak i łatwością wykonania. Nic dziwnego, że stały się tak popularne! Warto zawsze mieć je „pod ręką” – idealnie nadają się do przechowywania w domowym pojemniku na ciasteczka, by móc po nie sięgnąć w każdym momencie, gdy mamy ochotę na coś przyjemnie słodkiego i czekoladowego. A zimowe wieczory to najlepszy czas, by zamienić swoją kuchnię w małą, domową cukiernię. Tym bardziej, że takie ciasteczka doskonale sprawdzą się także jako karnawałowa, słodka przekąska, którą zaserwujemy naszym bliskim.

  W najbardziej klasycznej wersji do American chocolate cookies dodawane są specjalnie w tym celu produkowane czekoladowe kawałeczki. Ale oczywiście doskonale sprawdzi się inna dobrej jakości czekolada. Możemy według własnych upodobań dodać czekoladę gorzką, ale też mleczną oraz inne ulubione dodatki, jak chrupiące orzechy. Ciasteczka zyskają ciekawy smak dzięki Czekoladzie gorzkiej pomarańczowej Terravita, która zawiera 70% kakao. Ma ona wytrawny, głęboko czekoladowy smak, przyjemnie przełamany dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczy. To znakomite zestawienie, które idealnie sprawdzi się też w kruchych ciasteczkach. Świetnym pomysłem będzie dodanie przed upieczeniem do środka każdego ciasteczka kostki Czekolady mlecznej Terravita, stanowiącej połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością mleka. Kostki tej czekolady mają formę poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Dzięki temu, gdy przełamiemy jeszcze ciepłe ciasteczko, ze środka lekko wypłynie czekolada.

 

American chocolate cookies

Składniki:
pół kostki masła (125g)
pół szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada mleczna Terravita
czekolada gorzka pomarańczowa 70% kakao Terravita
pół szklanki orzechów laskowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy dokładnie w mikserze, dodajemy część dość drobno posiekanych orzechów. Kroimy Czekoladę gorzką pomarańczową 70% kakao Terravita na małe kawałeczki, wrzucamy do ciasta, lekko mieszamy. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.

Robimy kulki o średnicy ok. 3-4 cm, wgniatamy w każdą kulkę kosteczkę Czekolady mlecznej Terravita i zawijamy ją dość dokładnie w ciasto. Rozpłaszczamy i układamy na wierzchu połówki orzechów wg uznania.

Uformowane ciastka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika i wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.

Upieczone ciastka wyciągamy z pieca, układamy na tacy lub pakujemy do puszki. Ze środka ciepłego ciastka po przełamaniu powinna lekko wypływać czekolada. Smaczne na ciepło i po wystygnięciu.

Cena:
Czekolada mleczna Terravita – 2,59 zł/ op. 100 g
Czekolada gorzka Terravita – 3,19 zł/op. 90 g




Najczęściej zadawane pytania


Czy samodzielne przygotowanie amerykańskich ciasteczek czekoladowych jest trudne?

Nie, to pyszne domowe ciasteczka, które każdy łatwo upiecze. Wystarczy trzymać się przepisu i z pewnością wkrótce będziecie cieszyć się z ich wyjątkowego smaku w swoim domu.

Czy te ciasteczka zasmakują dzieciom?

Tak i doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Można spakować je do szkoły na deser po drugim śniadaniu, czy podać na imprezie urodzinowej. Z pewnością bardzo szybko znikną i mali goście będą poszukiwać kolejnych.

Dlaczego smak amerykańskich ciasteczek czekoladowych jest tak wyjątkowy?

Przede wszystkim dlatego, że przygotowuje się je z prawdziwej czekolady. Do tego w składzie zawierają sporo tłuszczu, przez co intensywnie oddziałują na nasz ośrodek przyjemności w mózgu i mogą wręcz uzależniać. Do tego kawałki czekolady. Wszystko to sprawia, że są one idealnie słodkie i bardzo czekoladowe.

Jaką czekoladę wybrać do przygotowania ciasteczek?

Przede wszystkim powinna ona być wysokiej jakości i zawierać co najmniej 70 % kakao. Przed zakupem dokładnie sprawdźmy skład i wybierzmy najlepszy produkt, który zachwyci smakiem i będzie idealny do takich wypieków.

Jak długo czekoladowe ciasteczka zachowają świeżość?

Z pewnością kilka dni, a może i dłużej. Możemy je w domu przechowywać w pojemniku na ciasteczka i sięgać, gdy mamy ochotę. Dokładnie to, jak długo mogą one leżeć ciężko oszacować, bo zwykle bardzo szybko znikają, gdyż doskonale trafiają w gusta smakowe wszystkich domowników.


Podobne artykuły:


Wersja do druku