Piernikowy sernik świąteczny
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania do nich trwają już w najlepsze. Sprzątamy i dekorujemy mieszkania, kompletujemy prezenty, tworzymy listy zakupów i komponujemy wigilijne potrawy. Wszystko po to, by stworzyć niepowtarzalną atmosferę pełną smaków i zapachów, które nieodłącznie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Nasze kulinarne tradycje są piękne i należy je pielęgnować, jednak do swoich świątecznych dań warto dodać nutkę nowoczesności, która pozytywnie zaskoczy i przypadnie do gustu wszystkim zgromadzonym przy rodzinnym stole.
Nic nie zastąpi domowych wypieków przygotowywanych z okazji Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest połączenie klasycznego sernika, obecnego na większości rodzinnych spotkań, ze świątecznymi piernikami. To mieszanka, która nie tylko zaskoczy gości, ale sprawi, że unoszący się zapach od razu przywiedzie na myśl niezapomnianą atmosferę, kojarzącą się z tym wyjątkowym okresem.
Składniki:
Spód piernikowy:
-
200 g pierniczków bez polewy i lukru
-
75 g masła ekstra Mazurski Smak
-
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
-
kilka pierniczków do dekoracji
Masa serowa:
-
750 g twarogu chudego Mazurski Smak
-
100 g białej czekolady
-
50 g białego cukru
-
150 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej 30%
-
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do przygotowania piernikowego spodu rozpuszczamy masło w niewielkim garnuszku, odstawiamy do przestudzenia. Pierniczki mielimy, blendujemy lub kruszymy na drobny proszek, dodajemy przestudzone masło i orzechy. Zagniatamy aż do połączenia składników. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę piernikową na dno oraz nieco więcej na brzegi naczynia. Dokładnie wyrównujemy i wygładzamy. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 minut.
W niewielkim garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę na masę serową, dodajemy do niej przyprawę do piernika oraz cukier i esencję waniliową, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia, tak by była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dodajemy ją do twarogu, całość mielimy lub blendujemy na gładką masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym.
Ustawiamy temperaturę piekarnika na 175°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy formę z lodówki, przekładamy masę serową, wyrównujemy z wierzchu. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (ok. 1-1,5 litra) – dzięki wytworzonej podczas pieczenia parze wodnej, sernik pozostanie wilgotny i nie popęka. Na środkową półkę wstawiamy formę z sernikiem, pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Zimny sernik wstawiamy do lodówki, wyjmujemy z formy po 3-4 godzinach, gdy masa całkowicie stężeje. Dekorujemy pierniczkami, bakaliami lub owocami w cukrze.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp
Syfon do umywalki - jaki kolor wybrać? Krótki poradnik.
Wbrew pozorom syfon do umywalki nie jest wyłącznie elementem użytkowym wnętrza łazienkowego. Współczesne syfony są produkowane w taki sposób, aby preze
Czy pies będzie pasował do naszej rodziny?
Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa. To ciekawy pomysł dla całej rodziny - pies z pewnością szybko stanie się niezwykle ważnym członkiem
Rozmowa z Mecenasem na temat prowadzenia postępowania o rozwód
W dzisiejszym wywiadzie rozmawiamy z Mecenasem Marcinem Grabowskim, doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i sprawach rozwodowych w
Jak jogurty bez dodatku cukru mogą wspomóc Twoją dietę?
Czy zastanawiałeś się, jakie korzyści mogą płynąć z ograniczenia spożycia cukru? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po produkty bez cukru, jak z