Piernikowy sernik świąteczny
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania do nich trwają już w najlepsze. Sprzątamy i dekorujemy mieszkania, kompletujemy prezenty, tworzymy listy zakupów i komponujemy wigilijne potrawy. Wszystko po to, by stworzyć niepowtarzalną atmosferę pełną smaków i zapachów, które nieodłącznie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Nasze kulinarne tradycje są piękne i należy je pielęgnować, jednak do swoich świątecznych dań warto dodać nutkę nowoczesności, która pozytywnie zaskoczy i przypadnie do gustu wszystkim zgromadzonym przy rodzinnym stole.
Nic nie zastąpi domowych wypieków przygotowywanych z okazji Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest połączenie klasycznego sernika, obecnego na większości rodzinnych spotkań, ze świątecznymi piernikami. To mieszanka, która nie tylko zaskoczy gości, ale sprawi, że unoszący się zapach od razu przywiedzie na myśl niezapomnianą atmosferę, kojarzącą się z tym wyjątkowym okresem.
Składniki:
Spód piernikowy:
-
200 g pierniczków bez polewy i lukru
-
75 g masła ekstra Mazurski Smak
-
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
-
kilka pierniczków do dekoracji
Masa serowa:
-
750 g twarogu chudego Mazurski Smak
-
100 g białej czekolady
-
50 g białego cukru
-
150 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej 30%
-
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do przygotowania piernikowego spodu rozpuszczamy masło w niewielkim garnuszku, odstawiamy do przestudzenia. Pierniczki mielimy, blendujemy lub kruszymy na drobny proszek, dodajemy przestudzone masło i orzechy. Zagniatamy aż do połączenia składników. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę piernikową na dno oraz nieco więcej na brzegi naczynia. Dokładnie wyrównujemy i wygładzamy. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 minut.
W niewielkim garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę na masę serową, dodajemy do niej przyprawę do piernika oraz cukier i esencję waniliową, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia, tak by była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dodajemy ją do twarogu, całość mielimy lub blendujemy na gładką masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym.
Ustawiamy temperaturę piekarnika na 175°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy formę z lodówki, przekładamy masę serową, wyrównujemy z wierzchu. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (ok. 1-1,5 litra) – dzięki wytworzonej podczas pieczenia parze wodnej, sernik pozostanie wilgotny i nie popęka. Na środkową półkę wstawiamy formę z sernikiem, pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Zimny sernik wstawiamy do lodówki, wyjmujemy z formy po 3-4 godzinach, gdy masa całkowicie stężeje. Dekorujemy pierniczkami, bakaliami lub owocami w cukrze.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Potęga dobrych nawyków – jak sprawić, by świat był czystszy i piękniejszy?
Odpowiedzi na to pytanie postanowiła udzielić firma Henkel poprzez akcję edukacyjną „Czystszy, piękniejszy świat zaczyna się od nas”, kt&oacu
Stylowe okulary przeciwsłoneczne dla dzieci - must-have na każdą porę roku
Okulary przeciwsłoneczne dla dzieci to coś więcej niż tylko praktyczna ochrona przed słońcem – to także modny dodatek, który uzupełnia dzie
Kobiece drużyny piłkarskie Hiszpanii - przegląd
Gdy słyszymy o hiszpańskiej piłce nożnej, przed oczami stają nam gwiazdy takie jak Andres Iniesta, Xavi czy Sergio Ramos. Jednak za kulisami męskiej La Li
Jak chronić dłonie przed zimnem? Sprawdzone sposoby pielęgnacji na jesień i zimę
Jesień i zima to trudny czas dla naszej skóry, szczególnie dłoni, które są narażone na działanie chłodu, wiatru i suchego powietrza.
Domowe sposoby na czyszczenie butów czy profesjonalne preparaty - co wybrać?
Każdy z nas chce, aby jego obuwie jak najdłużej zachowało swój estetyczny wygląd. Odpowiednia pielęgnacja jest tu kluczowa? ale jakie metody wybrać? Dom