Mistrzowski deser – bajecznie pyszny, bajecznie prosty Lava Cake
Lava Cake to obłędnie pyszny i ekspresowy w przygotowaniu czekoladowy deser z płynnym wnętrzem. I absolutny must-have dla każdego czekoladoholika! Leciutkie babeczki, skrywające w środku płynną, aksamitną czekoladę, dosłownie rozpływające się w ustach, można zrobić już w kwadrans. Tajemnicą ich obłędnie czekoladowego smaku jest oczywiście … najlepsza czekolada! Idealnym wyborem będą wysokiej jakości czekolady Terravita. Lava Cake przygotować można na bazie gorzkich tabliczek, ale jeśli mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego, jedną z nich warto zastąpić mleczną. Bez względu na to, po jaką czekoladę Terravita sięgniemy, zaleje nas lawa czekoladowej rozkoszy!

Lava Cake vel Fondant au chocolat to słynny deser będący połączeniem ciasta czekoladowego i sufletu, który już od ponad 130 lat przynosi wyjątkowe doznania, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. To puszyste, czekoladowe babeczki, pieczone w pojedynczych porcjach w kokilkach, ale bez wątpienia głównym bohaterem tego deseru jest wypływająca ze środka ciasta aksamitna czekolada. To prawdziwa uczta dla zmysłów – spektakularny wygląd i rozkosz dla podniebienia.
Mogłoby się wydawać, że tak efektowny deser jest trudny do wykonania i wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Nic bardziej błędnego! Lava Cake przygotujemy dosłownie z kilku łatwo dostępnych składników, wśród których oczywiście najważniejsza jest wysokiej jakości czekolada. Deser przyrządzony z wykorzystaniem tabliczek Terravita, powstających z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca, zyska znakomite walory smakowe i niezwykle przyjemny, czekoladowy aromat. Niezbędna będzie czekolada gorzka pełna Terravita o zawartości 70% kakao. Jej smak jest odpowiednio wyważony, a charakterystyczna gorzkość nie dominuje nad innymi nutami smakowymi. To głębia czekoladowego, wyrafinowanego smaku! Lava Cake nabierze bardziej łagodnego charakteru, gdy użyjemy, obok czekolady gorzkiej, jednej tabliczki czekolady mlecznej Terravita. Doskonała masa mleczna w tej czekoladzie zawiera 32% kakao i 16% mleka. Kostki mają formę poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Niezwykle delikatne, rozpływają się w ustach, dając 100% czekoladowej przyjemności.
Najważniejsze w przygotowaniu perfekcyjnego Lava Cake, oprócz odpowiedniego wyboru czekolady, jest zachowanie określonego w przepisie czasu pieczenia. Tu każda minuta ma znaczenie! Fondant pieczony zbyt krótko będzie za bardzo płynny, a ten przetrzymany w piekarniku za długo – stanie się zwyczajną babeczką. Lava Cake powinno się jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, by płynny środek nie zdążył zastygnąć. Takie gorące babeczki można podać z zimnymi lodami lub z owocami - zwłaszcza te kwaskowe będą stanowiły doskonały kontrapunkt dla słodyczy czekolady.
Ten deser – tak wykwintny, a przy tym tak prosty w wykonaniu – sprawdzi się idealnie jako zwieńczenie uroczystego obiadu (także świątecznego) bądź podczas romantycznej kolacji „we dwoje”. To również doskonały pomysł na czekoladową przyjemność, która skutecznie poprawi nastrój w nawet najbardziej pochmurny dzień.
Oto przepis na Lava Cake - apetyczne ciastka czekoladowe z płynnym wnętrzem, w sam raz na zimowe dni i wieczory!
Składniki:
• 2 tabliczki czekolady gorzkiej (lub 1 gorzka i 1 mleczna) Terravita
• pół kostki masła (125g)
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• pół szklanki mąki
Przygotowanie:
Jaja z cukrem ubić, a czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodać mąkę i ponownie wymieszać. Aluminiowe foremki wysmarować masłem i wlać masę równymi porcjami do ok. 2/3 wysokości foremki. Piec w 185° przez 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć ciastka do góry dnem i delikatnie zrobić dziurkę w dnie każdej aluminiowej foremki przy pomocy wykałaczki, aby umożliwić wyjęcie ciastek bez ich uszkodzenia. Ułożyć ciastka na talerzykach i udekorować według uznania: lodami, konfiturą, owocami, bitą śmietaną itp.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Perfekcyjny demakijaż cery wrażliwej
Karnawał to czas zabawy, nocnych wyjść i wymarzonych, zachwycających stylizacji. To właśnie teraz chcemy błyszczeć i olśniewać jeszcze mocniej. Kosmet
Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nie
Zakrzepica żył głębokich a długie podróże ? jak unikać zagrożeń i chronić zdrowie
Długotrwałe podróże, zwłaszcza te związane z lotami międzykontynentalnymi lub wielogodzinnymi przejazdami samochodem, mogą zwiększać ryzyko wystąpie
Najważniejsze pytania przed podjęciem pracy jako opiekunka osób starszych
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech budzi spore zainteresowanie. Często padają pytania dotyczące pożądanych predyspozycji, oczekiwań, obowiązk&oacut
Od serca na Dzień Babci: biżuteria jako wyjątkowy symbol miłości i wdzięczności
Dzień Babci to jedna z tych okazji, które pozwalają wyrazić nasze uczucia w wyjątkowy sposób. Każda babcia zasługuje na prezent, któr