Boże Narodzenie to Å›wietna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysÅ‚ów i zaskoczyć goÅ›ci wyjÄ…tkowym menu. Kulinarne tradycje tych Å›wiÄ…t sÄ… niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupeÅ‚nie nowej odsÅ‚onie.


Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejÄ™tnoÅ›ci, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a wÅ‚aÅ›nie takie podsuwa nam Bonduelle. SÄ… one również dobrym pomysÅ‚em na Å›wiÄ™ta w warzywnym wydaniu. Kulinarne inspiracje Bonduelle sÄ… dowodem na to, że Å›wiÄ…teczne dania oparte na skÅ‚adnikach pochodzenia roÅ›linnego, mogÄ… być zaskakujÄ…co pyszne i na pewno nie nudne.

 

Z wykorzystaniem warzyw Bonduelle przygotujemy znakomite dania Å›wiÄ…teczne – od przystawek, poprzez zupy i dania gÅ‚ówne, aż po deser. Z pewnoÅ›ciÄ… przypadnÄ… one do gustu zarówno tradycjonalistom, jak i tym, którzy poszukujÄ… zupeÅ‚nie nowych wrażeÅ„ kulinarnych.
DziÅ› przedstawiamy przepis na ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

 

Składniki:

  • 1 puszka Kukurydzy ZÅ‚ocistej Bonduelle 425 ml

  • 125 g masÅ‚a

  • 150 g cukru

  • 4 jajka

  • 150 g mÄ…ki pszennej

  • 500 ml Å›mietany kremówki 30-36%

  • 300 g cytryn

  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

KukurydzÄ™ miksujemy. W dużej misce ubijamy masÅ‚o z 100g cukru na puch. NastÄ™pnie dodajemy po jednym jajku nie przerywajÄ…c ucierania. Dodajemy zmiksowanÄ… kukurydzÄ™ i mÄ…kÄ™ na przemian z 250 ml Å›mietanki. Mieszamy do poÅ‚Ä…czenia siÄ™ skÅ‚adników. Ciasto wylewamy do natÅ‚uszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez okoÅ‚o 30 minut. Studzimy. JednÄ… cytrynÄ™ kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki stanÄ… siÄ™ szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkÄ™ otartÄ… z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku