Grillowanie to polski sport narodowy. Jednak nie każdy ma miejsce, żeby zrobić to na świeżym powietrzu. Sprawdziliśmy, jakie są możliwości grillowania na balkonie oraz w domu i które urządzenia się w tym najlepiej sprawdzą.



Czy można grillować na balkonie?

Jeśli nie masz ogródka albo działki, to Twoje możliwości do grillowania są ograniczone. Możesz przygotować kiełbaski, kurczaka, ryby i inne potrawy w piekarniku. Wiele urządzeń jest wyposażonych w odpowiednią funkcję i dzięki temu przygotować wybrane dania. Jednak bardzo często grillowanie to nie tylko sposób przygotowania jedzenia. Często chodzi o sam czas spędzony na świeżym powietrzu a pieczenie jest tylko dodatkiem. Z tego powodu grillowanie w piekarniku jest mało atrakcyjne.

Co więc zrobić, jeśli chcesz urządzić imprezę ze znajomymi, ale nie masz gdzie przygotować kiełbasek, karkówki i innych potraw? Możesz spróbować je przyrządzić na balkonie. Jednak czy to na pewno jest legalne? Przede wszystkim musisz sprawdzić, czy przepisy Twojej spółdzielni tego nie zabraniają. Na pewno nie możesz korzystać z otwartego ognia w blokach mieszkalnych, dlatego odpada grill węglowy. Jednak wciąż możesz skorzystać z grilla elektrycznego. Korzystanie z niego jest bezpieczniejsze i nie powinno być uciążliwe dla Twoich sąsiadów. Pieniądze na zakup sprzętu możesz zdobyć, jeśli skorzystasz ze sprawdzonego rozwiązania, jakim jest pożyczka online.

Wybór grilla elektrycznego na balkon - na co zwrócić uwagę?

Jeśli planujesz grillowanie na balkonie to postaw na solidny sprzęt. Najlepiej, żeby to było urządzenie wolnostojące, które zmieści się na wybranej powierzchni. Musisz też pamiętać o dostępie do prądu, jeśli nie masz gniazdka na balkonie, to postaw na sprzęt z długim kablem lub skorzystaj z przedłużacza. Jeśli zapraszasz gości, to musisz mieć miejsce na przygotowanie jedzenia dla wszystkich. Dlatego urządzenie powinno być dostatecznie duże, żeby pozostali nie musieli czekać głodni.

Na czas przygotowywania jedzenia największy wpływ ma moc sprzętu. Im wyższa, tym urządzenie szybciej się nagrzewa i umożliwia pieczenie potraw. Jednak nie każdy rodzaj dania wymaga wysokiej temperatury. Delikatne mięso i warzywa lepiej jest przygotowywać trochę dłużej, przy mniejszym nagrzewaniu grilla. Dlatego wybierz sprzęt, który będzie miał możliwość regulacji temperatury.

 

Grill do domu - jaki wybrać?

Niestety pogoda często bywa kapryśna i czasem nie ma możliwości, żeby grillować na balkonie. W takiej sytuacji możesz przygotować jedzenie w swoich czterech ścianach. Producenci sprzętu przygotowali wiele urządzeń, które z powodzeniem możesz wykorzystać w swojej kuchni. Są to mniejsze sprzęty, jednak wyposażone w wiele funkcji, które sprawiają, że potrawy mają wyjątkowy smak. Najlepiej jest wybrać zamykanego grilla, który umożliwia przypiekanie z dwóch stron. Dzięki temu szybciej przygotujesz wybrane potrawy. Takie urządzenia są w pełni bezpieczne, nie musisz się obawiać, że korzystanie z nich wywoła jakieś szkody w Twoich czterech ścianach.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ