BatonLove, czyli zostań mistrzem domowych przekąsek.
Batoniki to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek! I choć na półkach sklepowych mamy dostępny ogromny ich wybór, to warto pokusić się o przygotowanie domowej wersji tych smakołyków. Wtedy możemy mieć pewność, iż zawierają one składniki wysokiej jakości. Własnoręczne wykonanie takiego przysmaku jest naprawdę łatwe i nie wymaga wiele czasu - a efekt może być naprawdę znakomity! Zwłaszcza, gdy sięgniemy po prawdziwą, mleczną czekoladę – wtedy nasze batoniki będą pyszne, a prezentować się będę niczym z najlepszej cukierni.

Własnoręcznie zrobione, domowe słodycze przeżywają wielki renesans (wiwat nasze babcie i ich pochowane w kuchni pyszności!). A batoniki to słodka klasyka gatunku, można by rzec! Samodzielne ich przygotowywanie to nie tylko sposób na pyszny deser czy przekąskę, ale też świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu, dający mnóstwo satysfakcji. Gdy sami „bawimy się” w cukierników, mamy wpływ nie tylko na smak i wygląd, ale też na skład naszych słodkości. Wystarczy tylko kilka produktów – bez zbędnych dodatków, by stworzyć doskonałą kompozycję. Warto wybierać te jakościowe – ulubione orzechy, suszone owoce czy ekspandowane zboża. Oczywiście nie może zabraknąć czekolady – aksamitnej, idealnie rozpuszczającej się, perfekcyjnej w smaku.
Domowe słodkie przekąski to najlepsza propozycja, gdy sami mamy ochotę na małe „co nieco”, a także na poczęstunek dla rodziny czy przyjaciół. Oto propozycja na batoniki, po brzegi wypełnione orzechami, zbożami i najlepszą mleczną czekoladą, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Doskonale sprawdzi się tu czekolada mleczna Terravita. Nowa, doskonała masa mleczna w czekoladach Terravita zawiera 32% kakao i 16% mleka. Teraz kostki Terravita mają kształt poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Rozkosznie delikatne, rozpływają się w ustach, dając 100% czekoladowej przyjemności.
Batoniki orzechowo-zbożowe w mlecznej czekoladzie (15 szt.)
Składniki:
Ekspandowane zboża (proso, ryż, orkisz lub ich mieszanka) ¾ szklanki
Orzechy laskowe prażone 50 g
Orzechy nerkowca prażone 50 g
Czekolada mleczna Terravita 200 g
Sposób przygotowania:
Rozpuść 1 tabliczkę czekolady mlecznej w mikrofalówce (przez ok. 30 s) lub w kąpieli wodnej, a następnie przestudź, aby nie była zbyt gorąca. W tym czasie posiekaj orzechy na dość drobne kawałki, dodaj ekspandowane zboża, wsyp do naczynia z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż masę do prostokątnej blaszki, wyrównaj i schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ją delikatnie z blachy i pokrój tak, aby uzyskać oczekiwany kształt batoników. Rozpuść drugą tabliczkę czekolady, delikatnie oblej batoniki cienką warstwą (najlepiej na papierze do pieczenia) i zostaw na chwilę do zastygnięcia. Gotowe!

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Grecja -idealny kierunek na wakacje marzeń
Słoneczne plaże, bogata historia, malownicze wyspy oraz znakomita kuchnia ? to tylko niektóre powody, dla których Grecja co roku przyciąga miliony turystó
Korzyści korzystania z kołdry puchowej 200x220 cm
Kołdry puchowe wciąż są bardzo często kupowane przez użytkowników w różnym wieku. Mają mnóstwo zalet, które zapewniają zdro
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom