BatonLove, czyli zostań mistrzem domowych przekąsek.
Batoniki to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek! I choć na półkach sklepowych mamy dostępny ogromny ich wybór, to warto pokusić się o przygotowanie domowej wersji tych smakołyków. Wtedy możemy mieć pewność, iż zawierają one składniki wysokiej jakości. Własnoręczne wykonanie takiego przysmaku jest naprawdę łatwe i nie wymaga wiele czasu - a efekt może być naprawdę znakomity! Zwłaszcza, gdy sięgniemy po prawdziwą, mleczną czekoladę – wtedy nasze batoniki będą pyszne, a prezentować się będę niczym z najlepszej cukierni.

Własnoręcznie zrobione, domowe słodycze przeżywają wielki renesans (wiwat nasze babcie i ich pochowane w kuchni pyszności!). A batoniki to słodka klasyka gatunku, można by rzec! Samodzielne ich przygotowywanie to nie tylko sposób na pyszny deser czy przekąskę, ale też świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu, dający mnóstwo satysfakcji. Gdy sami „bawimy się” w cukierników, mamy wpływ nie tylko na smak i wygląd, ale też na skład naszych słodkości. Wystarczy tylko kilka produktów – bez zbędnych dodatków, by stworzyć doskonałą kompozycję. Warto wybierać te jakościowe – ulubione orzechy, suszone owoce czy ekspandowane zboża. Oczywiście nie może zabraknąć czekolady – aksamitnej, idealnie rozpuszczającej się, perfekcyjnej w smaku.
Domowe słodkie przekąski to najlepsza propozycja, gdy sami mamy ochotę na małe „co nieco”, a także na poczęstunek dla rodziny czy przyjaciół. Oto propozycja na batoniki, po brzegi wypełnione orzechami, zbożami i najlepszą mleczną czekoladą, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Doskonale sprawdzi się tu czekolada mleczna Terravita. Nowa, doskonała masa mleczna w czekoladach Terravita zawiera 32% kakao i 16% mleka. Teraz kostki Terravita mają kształt poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Rozkosznie delikatne, rozpływają się w ustach, dając 100% czekoladowej przyjemności.
Batoniki orzechowo-zbożowe w mlecznej czekoladzie (15 szt.)
Składniki:
Ekspandowane zboża (proso, ryż, orkisz lub ich mieszanka) ¾ szklanki
Orzechy laskowe prażone 50 g
Orzechy nerkowca prażone 50 g
Czekolada mleczna Terravita 200 g
Sposób przygotowania:
Rozpuść 1 tabliczkę czekolady mlecznej w mikrofalówce (przez ok. 30 s) lub w kąpieli wodnej, a następnie przestudź, aby nie była zbyt gorąca. W tym czasie posiekaj orzechy na dość drobne kawałki, dodaj ekspandowane zboża, wsyp do naczynia z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż masę do prostokątnej blaszki, wyrównaj i schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ją delikatnie z blachy i pokrój tak, aby uzyskać oczekiwany kształt batoników. Rozpuść drugą tabliczkę czekolady, delikatnie oblej batoniki cienką warstwą (najlepiej na papierze do pieczenia) i zostaw na chwilę do zastygnięcia. Gotowe!

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Chroń stopy na plaży z butami do wody
Czas wakacji to chwile, na które czekamy z utęsknieniem - szczególnie, jeśli planujemy spędzić go na plaży. Piasek pod stopami, dźwięk fal
Czym jest cystoskopia warszawa i kiedy się ją wykonuje?
Wiele osób zmaga się z chorobami układu moczowego. Trzeba pamiętać jak ważna jest szybka diagnostyka, gdyż dzięki temu leczenie może być naprawd
Automotywacja. Jak ją utrzymać i kontrolować?
Motywacja pozwala nam realizować cele, które sobie postawiliśmy. Chyba wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że nawet największa ekscytacja z
Zestaw do depilacji woskiem – jak wybrać najlepszy?
Zestaw do depilacji woskiem to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań wśród osób, które chcą pozbyć się niechcianych włoskó
Słońce wrogiem młodej i gładkiej skóry! Dowiedz się co to jest fotostarzenie, dlaczego słońce "topi" kolagen i czy można temu zapobiec.
Lato widać już na horyzoncie. Wszystkie portale, jak co roku o tej porze, obowiązkowo publikują „ABC bezpiecznego opalania”, a w nim nic nowego