Batoniki to bez wÄ…tpienia jedna z ulubionych przekÄ…sek! I choć na póÅ‚kach sklepowych mamy dostÄ™pny ogromny ich wybór, to warto pokusić siÄ™ o przygotowanie domowej wersji tych smakoÅ‚yków. Wtedy możemy mieć pewność, iż zawierajÄ… one skÅ‚adniki wysokiej jakoÅ›ci. WÅ‚asnorÄ™czne wykonanie takiego przysmaku jest naprawdÄ™ Å‚atwe i nie wymaga wiele czasu - a efekt może być naprawdÄ™ znakomity! ZwÅ‚aszcza, gdy siÄ™gniemy po prawdziwÄ…, mlecznÄ… czekoladÄ™ – wtedy nasze batoniki bÄ™dÄ… pyszne, a prezentować siÄ™ bÄ™dÄ™ niczym z najlepszej cukierni.


WÅ‚asnorÄ™cznie zrobione, domowe sÅ‚odycze przeżywajÄ… wielki renesans (wiwat nasze babcie i ich pochowane w kuchni pysznoÅ›ci!). A batoniki to sÅ‚odka klasyka gatunku, można by rzec! Samodzielne ich przygotowywanie to nie tylko sposób na pyszny deser czy przekÄ…skÄ™, ale też Å›wietny pomysÅ‚ na spÄ™dzenie wolnego czasu, dajÄ…cy mnóstwo satysfakcji. Gdy sami „bawimy siÄ™” w cukierników, mamy wpÅ‚yw nie tylko na smak i wyglÄ…d, ale też na skÅ‚ad naszych sÅ‚odkoÅ›ci. Wystarczy tylko kilka produktów – bez zbÄ™dnych dodatków, by stworzyć doskonaÅ‚Ä… kompozycjÄ™. Warto wybierać te jakoÅ›ciowe – ulubione orzechy, suszone owoce czy ekspandowane zboża. OczywiÅ›cie nie może zabraknąć czekolady – aksamitnej, idealnie rozpuszczajÄ…cej siÄ™, perfekcyjnej w smaku.

Domowe sÅ‚odkie przekÄ…ski to najlepsza propozycja, gdy sami mamy ochotÄ™ na maÅ‚e „co nieco”, a także na poczÄ™stunek dla rodziny czy przyjacióÅ‚. Oto propozycja na batoniki, po brzegi wypeÅ‚nione orzechami, zbożami i najlepszÄ… mlecznÄ… czekoladÄ…, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych skÅ‚adników. Doskonale sprawdzi siÄ™ tu czekolada mleczna Terravita. Nowa, doskonaÅ‚a masa mleczna w czekoladach Terravita zawiera 32% kakao i 16% mleka. Teraz kostki Terravita majÄ… ksztaÅ‚t poduszeczek, o wyjÄ…tkowo aksamitnej konsystencji. Rozkosznie delikatne, rozpÅ‚ywajÄ… siÄ™ w ustach, dajÄ…c 100% czekoladowej przyjemnoÅ›ci.

 

Batoniki orzechowo-zbożowe w mlecznej czekoladzie (15 szt.)

Składniki:
Ekspandowane zboża (proso, ryż, orkisz lub ich mieszanka) ¾ szklanki

Orzechy laskowe prażone 50 g

Orzechy nerkowca prażone 50 g

Czekolada mleczna Terravita 200 g

 

Sposób przygotowania:
Rozpuść 1 tabliczkÄ™ czekolady mlecznej w mikrofalówce (przez ok. 30 s) lub w kÄ…pieli wodnej, a nastÄ™pnie przestudź, aby nie byÅ‚a zbyt gorÄ…ca. W tym czasie posiekaj orzechy na dość drobne kawaÅ‚ki, dodaj ekspandowane zboża, wsyp do naczynia z roztopionÄ… czekoladÄ… i dobrze wymieszaj Å‚yżkÄ…. NastÄ™pnie wyÅ‚óż masÄ™ do prostokÄ…tnej blaszki, wyrównaj i schÅ‚ódź w lodówce przez ok. 1 godzinÄ™. Po tym czasie wyjmij jÄ… delikatnie z blachy i pokrój tak, aby uzyskać oczekiwany ksztaÅ‚t batoników. Rozpuść drugÄ… tabliczkÄ™ czekolady, delikatnie oblej batoniki cienkÄ… warstwÄ… (najlepiej na papierze do pieczenia) i zostaw na chwilÄ™ do zastygniÄ™cia. Gotowe!

 



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku