Kurczak niejedno ma imię, pieczony, smażony, duszony, z sosem. Pomysłów na kurczaka jest bez liku, ale szybką i niewymagającą dużego wkładu opcją jest piekarnik. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego rozmiarów i tak kilogramowy kurczak powinien spędzić w nim godzinę, a półtorakilogramowy półtorej godziny.
Dlaczego warto marynować kurczaka? Odpowiedź jest prosta, dzięki temu kurczak przechodzi przyprawami, jest soczysty i smakowity. A na samą marynatę nie musisz poświęcać dużo czasu. I wystarczy, że poleży około 30 minut w niej, by pojawił się na stole w zupełnie innej odsłonie.

Prosta marynata, gdy czasu brak

Najprostsza marynata do kurczaka to dwie, trzy Å‚yżki oleju, sól, pieprz i sÅ‚odka papryka. Kurczak Å›wietnie komponuje siÄ™ z czerwonÄ… paprykÄ…, a jÄ… zazwyczaj mamy w domu. Wystarczy dobrze natrzeć kurczaka i pozostawić w chÅ‚odnym miejscu, najlepiej na okoÅ‚o dwie, trzy godziny. W taki sam sposób przygotujesz udka i skrzydeÅ‚ka. A te ostatnie sÄ… jeszcze szybsze w pieczeniu, dlatego gdy zegar tyka, zamiast na kurczaka, postaw na jego skrzydeÅ‚ka. BÄ™dÄ… smaczne i chrupiÄ…ce. Åšwietnie sprawdzajÄ… siÄ™ podczas różnych imprez i na grilla. JeÅ›li chodzi o kwestiÄ™ pieczenie skrzydeÅ‚ek z kurczaka - jak dÅ‚ugo? To wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez okoÅ‚o 30 minut.

Marynata z musztardÄ…

Prosta, ale zupełnie inna odsłona kurczaka, gdy marynatę zrobisz na bazie musztardy. Można go zrobić na ostro, ale też w łagodnym wydaniu. Trzy łyżki oleju, dwie łyżeczki musztardy, papryka słodka, oregano i dwa ząbki czosnku. Oczywiście nie zapomnij o soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj i wetrzyj w kurczaka. W wersji na ostro dodaj ostrej papryki i musztardy.

W jogurtowej oprawie

Kurczak w jogurcie to propozycja również dla udek. Do jogurtu dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz, paprykÄ™ sÅ‚odkÄ… (opcjonalnie- w zależnoÅ›ci od upodobaÅ„) i zioÅ‚a prowansalskie bÄ…dź samo oregano. CaÅ‚ość wymieszaj i zanurz w niej kurczaka albo udka. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce, ale dobrze bÄ™dzie nawet jeÅ›li zrobisz to na godzinÄ™ przed. Szczególnie smakowicie w tej marynacie wychodzÄ… udka, a czas pieczenia udek jest zbliżony do kurczaka. W zależnoÅ›ci od tego ile mamy udek do upieczenia, jest to okoÅ‚o 1,5 godziny.
JeÅ›li chcesz przygotować kurczaka w wersji sÅ‚odszej, to do marynaty skÅ‚adajÄ…cej siÄ™ z musztardy, przypraw i oleju, dodaj Å‚yżeczkÄ™ miodu. Musztardowo - miodowy kurczak ma niezwykle chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™ i wyglÄ…da jak z reklamy. W tej wersji zrobisz również udka i skrzydeÅ‚ka.

Najczęściej zadawane pytania


Jak długo powinien marynować się kurczak przed pieczeniem?

W przypadku drobiu czas pozostawania mięsa w marynacie jest stosunkowo krótki, gdyż dla idealnego smaku wystarczy już od 5 do 12 godzin. Po tym czasie możemy już przystąpić do pieczenia, a następnie podawania soczystego mięsa.

Jakie zadanie ma marynata?

Marynata ma nadać mięsu wyjątkowego i silnego aromatu i smaku. Można powiedzieć, że ma ono nią przesiąknąć. Właśnie z tego powodu powinna ona być silnie doprawiona. Poleca się to szczególnie w sytuacji, gdy marynata nie będzie jedzona z mięsem, które się w niej przygotowuje.

Jak piec kurczaka?

Musimy wziąć pod uwagę, jaki posiadamy piekarnik oraz czy pieczemy kurczaka w całości czy w kawałkach. W przypadku całej kury powinna ona pozostać w piekarniku przez około 50 minut, w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie warto dokładnie sprawdzić czy jest gotowa do jedzenia i odpowiednio przypieczona. Jeśli nasz piekarnik posiada termoobieg, to może to zająć nieco mniej czasu.

Czy istnieje marynata do kurczaka lepsza niż wszystkie?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Przede wszystkim każdy z nas jest inny, w związku z czym po inne smaki chętnie sięgamy. Jeśli chcesz wiedzieć, jaka marynata jest najlepsza dla ciebie, to przez pewien czas testuj różne rozwiązania i wybierz to, które tobie i twoim bliskim najbardziej przypadnie do gustu.

Dlaczego marynujemy mięso?

Przede wszystkim jeśli odpowiednio przygotowane i doprawione mięso poleży przez określony czas w przyprawach, to nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Jednak warto wspomnieć, że pieczenie w taki sposób sprawia, że będzie ono zdecydowanie bardziej soczyste.


Podobne artykuły:


Wersja do druku