Marynowane pomidory – z czym podawać?
Marynowane pomidory to przysmak, który pokochali nie tylko nasi wschodni sąsiedzi – Rosjanie czy Ukraińcy, ale również Polacy. Na polskich stołach coraz częściej gości za zakąska, ciesząc swoimi wspaniałymi walorami smakowymi. Zobacz, z czym je podawać.

Marynowane pomidory – sekret ich smaku
Wiele osób zastanawia się, co sprawia, że tego rodzaju jedzenie tak świetnie smakuje. Za sekretem smaku przetworzonych pomidorów stoi cały proces ich marynowania. Trzeba znać odpowiednie receptury, by uzyskać wspaniałe walory smakowe tego przysmaku. Podstawę marynaty zwykle stanowi ocet, sól, a także szereg warzyw takich jak cebula, czosnek i papryka. Oczywiście, nie można zapomnieć o dodatku ziół i przypraw. Gałązki tymianku, oregano oraz chilli to często stosowane dodatki. To one dodatkowo wzmacniają intensywność doznań smakowych podczas jedzenia marynowanych pomidorów. Te, pokrojone w kostkę, stanowią wspaniały przysmak, znany zarówno w Polsce, jak i w krajach ościennych, zwłaszcza na Ukrainie i w Rosji.
Z czym podawać marynowane pomidory?
Pomidorki w marynacie można w zasadzie jeść o każdej porze dnia – na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. To od naszej wyobraźni i potrzeb smakowych będzie zależało to, jak wykorzystamy ten przysmak.
Marynowany pomidor będzie świetnie smakować zarówno jako dodatek do kanapki na śniadanie, jak i podstawa większego dania. Z wykorzystaniem marynowanych pomidorów można nawet ugotować smaczną zupę pomidorową, której smak będzie zupełnie odmienny niż ten tradycyjnej zupy pomidorowej. To prawdziwa gratka dla koneserów bardziej kwaśnych i słonych smaków.
Marynowane pomidory śmiało można podawać zamiast surówki na obiad. Świetnie będą smakować w towarzystwie ziemniaków i mięsa. Tego rodzaju przysmak chętnie dodawany jest również jako dodatek do różnych sałatek. Jeżeli decydujemy się na kupno takich przetworów w sklepie, np. w Best Market, taki przysmak zwykle będzie już pokrojony na drobniejsze kawałki. Przyrządzając więc np. sałatkę z jego wykorzystaniem, nie musimy więc poświęcać dodatkowego czasu na to, by pokroić nasze pomidorki. Wystarczy, że odcedzimy je z zalewy i przerzucimy do miski z innymi warzywami. Marynowane pomidorki można wykorzystać również jako jeden ze składników farszu, który umieścimy w mięsie i zapieczemy w piekarniku.
Pomidory marynowane są tak smaczne, że mogą być podawane również jako samodzielna przekąska. Niektórzy uwielbiają jeść takie pomidorki w formie przegryzki po wypiciu kieliszka ulubionego trunku.
Marynowane pomidorki dodadzą uroku każdemu posiłkowi i uprzyjemnią wspólnie spędzane chwile w gronie rodziny i przyjaciół.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jak zacząć pracę w branży medycznej bez matury? - kursy Medyczne w szkole policealnej
Dla wielu z nas praca w branży medycznej może się wydawać nieosiągalna bez egzaminu dojrzałości. Jest to jednak ogromny błąd. Z łatwością w szkołac
Optometryczne badanie wzroku
Jeśli zauważysz, ze twój wzrok się pogorszył, masz trudności z czytaniem, lub twoje oczy łzawią bez powodu, nie zwlekaj z wizytą u optometrysty.
Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie
Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko t
Odwiedziliśmy znany w Warszawie salon sukni ślubnych
Idąc ulicami Warszawy mijamy wiele salonów z modą ślubną. DAMA Couture wydaje się jednym z nich. Jednak po zbadaniu informacji o tym miejscu, okazuj
Najlepsze książki dla dzieci w różnym wieku: przewodnik dla rodziców
Jak wybierać książki dla dzieci, które pobudzają ich wyobraźnię, wspierają rozwój i przyciągają uwagę? Poznaj nasz przewodnik, kt&o