Redukcja tkanki tłuszczowej z pozoru wydaje się łatwa. Może się wydawać, że wystarczy nieco zmniejszyć porcję, trochę więcej się ruszać, a kilogramy na wadze szybko zaczną spadać. W praktyce nie zawsze jednak jest tak różowo. Kluczową trudnością jest jedzenie poniżej zapotrzebowania kalorycznego.

Ile wynosi zapotrzebowanie kaloryczne?

Poprzez zapotrzebowanie kaloryczne rozumiemy dobowe zapotrzebowanie jednostki na energię, z uwzględnieniem płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej, a w niektórych wzorach także innych parametrów, np. poziomu tkanki tłuszczowej. Zapotrzebowanie to można obliczyć korzystając z ogólnodostępnych wzorów, z czego najpopularniejsze są te opracowane przez Harrisa–Benedicta oraz Mifflina. Wyniki obliczeń dają nam szacunkową informację, ile kalorii powinniśmy spożywać, aby utrzymać aktualną masę ciała. Aby schudnąć, należy więc jeść mniej niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Optymalna ilość kalorii, która pozwoli nam sprawnie i zdrowo redukować tkankę tłuszczową zwykle wynosi od 200 do 500 kcal poniżej zapotrzebowania.

Dlaczego samo jedzenie mniej nie wystarczy?

Często staramy się redukować liczbę kalorii “na oko”. Niestety nie zawsze przekłada się to na spadek masy ciała. Bez wiedzy o odżywianiu ciężko jest zredukować liczbę kalorii w odpowiedni sposób. Może nam się wydawać, że porcja jest mała, lecz może zawierać dużo wysokokalorycznych składników. Już w jednej garści orzechów dostarczamy sobie około 200 kcal. Podobną liczbę kalorii zapewnią dwie dodatkowe łyżki oliwy. A to wystarczy, aby deficyt kaloryczny zamienił się w jedzenie na poziomie zapotrzebowania, a nawet nadwyżkę kaloryczną. Za brak efektów często odpowiadają też napoje – nie zapewniają nam sytości, a mogą za to dostarczać dużej ilości kalorii. Stąd nawet jedząc mało, ale popijając często kawę i herbatę z cukrem oraz słodzone napoje – możemy nie widzieć żadnych efektów swoich starań.

Jak powinna wyglądać dieta niskokaloryczna?

Przebywanie na deficycie kalorycznym jest stresujące dla organizmu. Dlatego podczas odchudzania należy koniecznie zadbać o dostarczenie mu wszystkich niezbędnych mikro i makroskładników. Jeśli mamy trudności w liczeniu kalorii albo przygotowywaniu zdrowych, niskokalorycznych produktów, możemy skorzystać ze wsparcia firm cateringowych. Przykładowo firma Light Catering ma w swojej ofercie kilkanaście odżywczych diet, które łatwo dopasować do swoich upodobań i potrzeb. Wybierając odpowiadającą nam kaloryczność, możemy zredukować wagę z przyjemnością i bez trudu. Warto zamówić dietę od razu na dłuższy okres, aby otrzymać najbardziej korzystną cenę.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ