Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga organizmowi tworzyć DNA, odżywia mózg i układ nerwowy oraz wspiera tworzenie zdrowych czerwonych krwinek. Substancja ta występuje naturalnie w mięsie, rybach i produktach mlecznych. Wiele osób decyduje się na jej regularną suplementację. Niedobór witaminy B12 może skutkować m.in. wystąpieniem anemii, która powoduje, że czujemy się słabi i zmęczeni. Co jeszcze warto wiedzieć o tej niezwykłej witaminie?

Witamina B12 – podstawowe informacje

Przede wszystkim sam termin „witamina” jest używany do opisania związków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała, ale nie mogą być syntetyzowane przez organizm ludzki. Dlatego muszą być pozyskiwane z diety. Witamina B12 należy do rodziny naturalnie występujących związków, zawierających kobalt, znanych jako kobalaminy. Została odkryta pod koniec lat 40., około półtorej dekady po tym, gdy ustalono, że spożywanie bogatej w nią wątróbki koryguje pewien rodzaj niedokrwistości złośliwej. Witamina B12, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy B, jest rozpuszczalna w wodzie. Organizm ludzki może przechowywać ten składnik nawet przez cztery lata, a jego nadmiar jest wydalany z moczem, więc nie trzeba się obawiać o przyjęcie zbyt dużej dawki witaminy B12.

Korzyści zdrowotne, związane z witaminą B12

Witamina B12 (www.auraherbals.pl) ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Jej niedobór może wiązać się z depresją kliniczną. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz pomaga w regulowaniu DNA. Co więcej, metabolizm każdej komórki w organizmie zależy od witaminy B12, ponieważ odgrywa ona rolę w syntezie kwasów tłuszczowych i produkcji energii. Składnik ten pomaga także organizmowi ludzkiemu przyswajać kwas foliowy.

Uważa się, że suplementacja witaminą B12 obniża poziom homocysteiny we krwi, co może pomóc w zapobieganiu powstawania zwyrodnienia plamki żółtej – choroby oczu, która powoduje ślepotę u osób starszych. W jednym badaniu z udziałem 5000 kobiet w wieku 40 lat i starszych te, które przyjmowały suplementy witamin B12, B6 i kwas foliowy, po siedmiu latach miały o 34% mniej przypadków zwyrodnienia plamki żółtej, niż grupa przyjmująca placebo. Warto również podkreślić, że kobiety w ciąży z niskim poziomem witaminy B12 są bardziej narażone na poronienie lub przedwczesny poród.

Suplementacja witaminy B12

Witamina B12 występuje naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak ryby, mięso, jaja i produkty mleczne. Zazwyczaj nie znajdziemy jej w pokarmach roślinnych. Dieta bogata w kobalaminę składa się m.in. z wołowiny, szynki, drobiu, tuńczyka, mleka i serów. Objawów niedoboru łatwo uniknąć dzięki odpowiedniemu żywieniu, ale jeśli z jakichkolwiek powodów utrzymanie zbilansowanej diety nie będzie możliwe, można sięgnąć po sprawdzone suplementy.


Najczęściej zadawane pytania


Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?

Jednym z podstawowych objawów niedoboru tego składnika jest anemia. Jednak zbyt niska ilość witaminy b12 w organizmie może skutkować również licznymi objawami niespecyficznymi. Zalicza się do nich: zaburzenia emocjonalne, zaburzenia umysłowe, oraz zaburzenia układu nerwowego, w postaci: nagminnego zmęczenia, osłabienia organizmu, depresja, pogorszenie nastroju, apatia oraz otępienie. Ponadto niedobór b12 może prowadzić do osłabienia odporności organizmu czy zaburzenia hormonalne. To również przyczyna utrzymujących się zaburzeń trawienia, biegunek, jadłowstrętu, pojawiania się przedwczesnych objawów starzenia się skóry, nawracających wyprysków skórnych, bladej i przesuszonej skóry, może dochodzić też do osłabienia czucia w palcach oraz do palpitacji serca. Jeśli nie zostanie zastosowana odpowiednia suplementacja przy niedoborze b12, to objawy będą się nasilać, czego konsekwencją mogą być problemy z równowagą, utraty jasności umysłu, nieodwracalnego pogorszenia wzroku, czy całkowitej utraty czucia w dolnych kończynach. Specjaliści wskazują, że objawem, który jest wyjątkowo charakterystyczny przy tych niedoborach jest gładki i błyszczący język, o intensywnie czerwonym kolorze oraz pojawiające się na nim owrzodzenia.

Gdzie występuje witamina B12?

Witamina B12 obecna jest jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Spotykamy ją przede wszystkim w mięsie, podrobach, żółtkach jaj, mleku i jego przetworach. warto ponadto zaznaczyć, że jej niewielkie ilości są syntezowane przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka.

Na co pomaga witamina B12?

Witamina B12 jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Jest ona m.in. odpowiedzialna za utrzymywanie i wspomaganie prawidłowej przemiany materii, oraz za wytwarzanie energii w obrębie komórek. Ponadto pomaga w utrzymywaniu sprawnej pracy mięśni i wysokiego poziomu aktywności, redukuje uczucie zmęczenia i znużenia. Uczestniczy również w procesie rozpadu homocysteiny wraz z kwasem foliowym i witaminą B6.

Czy można przedawkować witaminę B12 i jakie będą skutki?

Jak na razie nie zostały stwierdzone żadne negatywne skutki wysokiego poziomu witaminy B12 w organizmie. Nie było również wyraźnych przypadków jej przedawkowania. W pojedynczych przypadkach, u osób bardziej wrażliwych, wysoka suplementacji, przewyższająca normy prowadziła do pojawienia się objawów uczuleniowych.

Jakie jest zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12?

Średnie dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 jest uzależnione od wieku. Dla niemowląt do 6 miesiąca życia wynosi ono 0,4 mcg, następnie do ukończenia roku jest to 0,5 mcg, dzieci w wieku 1-3 lata potrzebują jej 0,9 mcg, dla wieku 4-8 lat jest to 1,2 mcg, dla 9-13 to 1,8 mcg, od 14 roku życia i dla osób dorosłych 2,4 mcg. Z kolei nieco wyższe zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży, gdyż wynosi ono 2,6 mcg.

Jakie jest zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12?

Średnie dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 jest uzależnione od wieku. Dla niemowląt do 6 miesiąca życia wynosi ono 0,4 mcg, następnie do ukończenia roku jest to 0,5 mcg, dzieci w wieku 1-3 lata potrzebują jej 0,9 mcg, dla wieku 4-8 lat jest to 1,2 mcg, dla 9-13 to 1,8 mcg, od 14 roku życia i dla osób dorosłych 2,4 mcg. Z kolei nieco wyższe zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży, gdyż wynosi ono 2,6 mcg.


Podobne artykuły:


DRUKUJ