Jesteś weganinem i masz ochotę na słodki deser? A może bliska Ci osoba ma chęć na ciasto wegańskie? Spokojnie, wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w większych sklepach spożywczych lub tych ze zdrową żywnością. Podpowiadamy, jak przygotowywać desery wegańskie, na których widok aż ślinka cieknie!
 
Przygotowywanie deserów wegańskich – poradzi sobie nawet amator!
Czy ciasta wegańskie trudniej przygotować niż klasyczne wypieki? To mit! Wszystko zależy od rodzaju, dekoracji oraz konkretnych składników. Decydujące są również umiejętności cukiernicze – w końcu nie każdy amator stworzy bezbłędny tort za pierwszym razem. Oczywiście warto próbować i się nie poddawać! Podobnie jest z deserami wegańskimi. Proces przygotowywania oraz pieczenia różni się w zależności od przepisu. Na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie każdy z nich ma określony poziom trudności: łatwy, średni lub trudny. Dzięki temu łatwo oszacujesz, czy przepis jest dla amatora czy dla bardziej doświadczonego pasjonata pieczenia.  
  • Ciasta wegańskie – cukiernicza ściągawka na lodówkę
Zanim jednak zaczniesz zabawę w kuchni, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek. Trzymaj się tych zasad, a perspektywa pysznego podwieczorku będzie znacznie bliższa!
  1. Pamiętaj, aby składniki do ciast ucieranych zawsze były w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby napoje wegańskie, zamiennik jajek oraz tłuszczy wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed rozpoczęciem pracy.
  2. Składniki sypkie przesiej przez sitko – niektóre zanieczyszczenia trudno dostrzec gołym okiem.
  3. Masę zawsze mieszaj w jedną stronę i unikaj zbyt szybkich ruchów. W przeciwnym razie może pojawić się zakalec.
  4. Ciasta wegańskie zawsze wkładaj do rozgrzanego pieca – temperaturę znajdziesz w przepisie.
  5. 5. Jeżeli w przepisie ubijasz mleczko kokosowe, pamiętaj, żeby było ono bardzo dobrze schłodzone. Najlepiej umieścić je w lodówce minimum 1 dzień przed ubijaniem śmietanki.
  6. Siemię lniane, które jest częstym zamiennikiem jajek w przepisach wegańskich, możesz zmielić na przykład w młynku do kawy.

Podstawy już znamy, ale co ze składnikami? Jeżeli chcesz przerobić tradycyjną recepturę, warto znać wegańskie zamienniki. Jest ich naprawdę wiele i nie stwarzają więcej problemów niż klasyczne produkty.
Wegańskie zamienniki – liczy się nie tylko proporcja
Cukiernictwo to sztuka, a dobry deser wegański potrafi zapaść w pamięci na długo. Sukces pieczenia zależy nie tylko od ilości składników i ich połączenia w całość. Ważna jest również jakość oraz rodzaj. A co, jeśli brakuje czasu na szukanie przepisów, a pod ręką dostępna jest tylko znana klasyka? Z pomocą przychodzi znajomość wegańskich zamienników – taka gotowa rozpiska na pewno się przyda.
  • Co zamiast mleka krowiego w ciastach wegańskich?

Kiedy myślisz o mleku, w głowie nie musisz zaraz słyszeć charakterystycznego Muuuu. W przypadku ciast wegańskich możesz wykorzystać roślinne zamienniki z soi, migdałów, owsa, kokosa lub ryżu. Dostępne są w większych marketach również w wersji bez cukru. Zwróć uwagę na ich naturalną słodycz. Pamiętaj, aby skontrolować ilość dodawanych substancji słodzących do deserów wegańskich.
  • Popularny sernik a desery wegańskie

Jeśli masz ochotę na pyszny, puszysty serniczek, twaróg zawsze możesz zastąpić tofu naturalnym. Gwarantujemy, że smak będzie niebiański! Spróbuj podać rodzinie lub gościom wegański tofurnik i sprawdź, czy poczują różnicę.
  • Jajka i ich wegańskie zamienniki

W przypadku jajek dostępnych jest najwięcej opcji zamiennych. Oczywiście warto je dostosować do konkretnego przepisu na ciasto wegańskie. Dany składnik nie zawsze okaże się trafny – chodzi o konsystencję. Zanim pozwolisz sobie na kuchenną improwizację, sprawdź, czy nie zakończy się wypadem do cukierni na ostatnią chwilę.
Wegańskie zamienniki dla 1 jajka w rozmiarze M:
  • 0,5 rozgniecionego banana,
  • 3 łyżki przecieru jabłkowego
  • 1 dojrzałe awokado w wersji puree,
  • 1 łyżka nasion chia z 3 łyżkami wody,
  • 1,5 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego zamoczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej z 200 ml wody,
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, kukurydzianej, sojowej lub owsianej wraz z 2-3 łyżkami wody,
  • 0,5 szklanki jogurtu sojowego.


Wegańskim zamiennikiem dla samych białek może być aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu roślin strączkowych lub ciecierzycy ze słoika. Z pewnością przyda Ci się do przygotowania lekkiej, puszystej bezy.
  • Wegański zamiennik miodu

Miód ma swoją charakterystyczną konsystencję i słodycz – zwykły cukier nie wystarczy. Swobodnie możesz dodać syrop klonowy, syrop z mniszka lekarskiego lub ten z agawy. Efekt będzie równie smakowity.
  • Tłuszcz w deserach wegańskich

Klasyczne masło najczęściej można zastąpić olejem kokosowym lub roślinnym np. rzepakowym, a także wegańską margaryną. W przypadku ciast wegańskich typu brownie stosuje się również dojrzałe awokado. Często awokado ma także zastosowanie w kremach czekoladowych przy asyście kakao.

Podobne artykuły:


DRUKUJ